<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-NT7T3W7" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">
Kjøp

Reitan Handel på børs kan bli verdt 40 milliarder

Reitan Handel kan bli det 13. største selskapet på Oslo Børs, med en verdi på 40 milliarder kroner, dersom Odd Reitan gjør alvor av planene om en notering neste år.

Ser mot børsen: Odd Reitan vurderer å notere Reitan Handel, som omfatter det meste av forretningsimperiet hans. Foto: Eivind Yggeseth
Næringsliv

Torsdag ble det klart gjennom en pressemelding fra Reitangruppen at Odd Reitan vurderer å børsnotere Reitan Handel neste år. Det kan etter alt å dømme bli den største børsintroduksjonen i Oslo siden Adenvita ADE ble skilt ut fra Schibsted   i 2019. 

Kapital vurderte i høst verdien av Reitan Handel til litt under 40 milliarder kroner. Odd Reitans formue på totalt 44,5 milliarder kroner, gav dagligvarekongen en 2. plass på Norges 400 rikeste. En slik verdi på Reitan Handel gjør selskapet til nr. 13 på Oslo Børs rangert etter markedsverdi, bak Tomra   .

I fjor opplevde Rema 1000 en omsetningsøkning som skyldtes en betydelig vekst i Danmark. I Norge tapte derimot lavpriskjeden markedsandeler til NorgesGruppen, noe som resulterte i omsetningsnedgang.

Både Reitan Eiendom og Reitan Kapital har på sin side levert solide resultater, hvilket bidro til at Reitans formue fortsatt vokser.

Vil spre eierskapet

Odd Reitan legger nå planer for å børsnotere selskapet Reitan Handel, som blant annet omfatter Rema 1000, Narvesen og Uno-X.

– Jeg tror på spredt eierskap. Flere burde eie mere. Hvis dette skjer, vil vi få en arena for medeierskap som jeg håper våre ansatte, kjøpmenn og kunder blir med på, sier administrerende direktør Odd Reitan i Reitangruppen i en pressemelding.

Reitan ønsker å vokse utenfor landets grenser, og det kan være medvirkende til at colonialmajoren søker seg mot børs.

I en eventuell børsnotering vil i så fall en minoritetsandel av aksjene i Reitan Handel bli tilgjengelig for andre aksjonærer.

I et intervju med Dagens Næringsliv understreker Reitan at planleggingen er i en tidlig fase.

– Slike ting begynner gjerne med en tanke om hva man prinsipielt kan tenke seg. Det er ingen hast. Selskapet er godt nok rigget, det gjelder å finne riktig timing, sier han.

Samtidig som de går ut med planene om børsnotering av Reitan Handel, offentliggjør Reitangruppen at de fra 1. januar neste år endrer navn til kun Reitan.

Kan være høyere

Kapital verdivurderte Reitan Handel utifra resultatene frem til og med første halvår i år, og med bruk av samme multippel som de svenske selskapene Axfood og ICA, dvs. rundt 10 ganger brutto driftsresultat (EV/EBITDA-multippel).

Den norske merkevaregiganten Orkla   handles på rundt 12 ganger EBITDA, men er ikke like sammenlignbart.

Men historien tilsier at 40 milliarder kan være for lite dersom Reitan skal akseptere å skille seg med (deler av) livsverket. 

I begynnelsen av 2017 skrev Finansavisen om at Reitan-familien ønsket å selge seg ut. Det ble da snakket om at Reitan-familien trolig ikke ville selge hele imperiet (eiendomsbiten inkludert) for noe særlig under 50 milliarder kroner, som da var rundt 12 ganger EBITDA. Goldman Sachs ble hyret inn, men transaksjonen materialiserte seg aldri.