<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-NT7T3W7" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">
Kjøp
+ mer
Over milliarden: Britannia Hotel og Palmehaven er tilbake i fordums prakt etter en oppussing til rundt 1,2 milliarder kroner. Foto: Britannia Hotel

20 restauranter i særklasse

Norge har flere stjernerestauranter enn noen gang tidligere. Faktisk er nivået nå så høyt at flere restauranter er i seg selv en destinasjon verdig. Vi har valgt ut et knippe av de aller beste, men også noen av de litt mer ukjente perlene i vår restaurantverden.

Stjernekokk Eyvind Hellstrøm og hans Bagatelle i Bygdøy allé var den første norske restauranten som ble tildelt to stjerner i Michelin-guiden, og kanskje den eneste restauranten i landet som da var en destinasjon i seg selv for matelskere. Fra 1982 var Bagatelle, eller Baga blant stamgjester, selve symbolet på fransk kokkekunst i Norge. Plassert midt i Oslo med vaktler, gåselever, Bresse-kylling, franske oster, østers og hummer satte restauranten spor etter seg. Og mange av dagens toneangivende kokker og vinkelnere har hatt sin periode på Bagatelle.

Siden Bagatelle stengte dørene i 2009, har det spiret og grodd godt blant gourmetrestaurantene i Norge, og vi kan nå skilte med hele 11 stjernerestauranter i Michelin-guiden, noe som gjør 2020 til det beste Michelin-året for Norge noensinne.

Eyvind Hellstrøm Foto: Stian Broch

Eyvind Hellstrøm

Eyvind Hellstrøm var i 27 år sjefkokk og medeier ved Restaurant Bagatelle i Oslo, som var den første restauranten i Norge til å motta to stjerner i Michelin-guiden. Han er også utnevnt til Ridder av 1. klasse av Den Kongelige Norske St Olavs Orden, samt ridder av den franske Æreslegionen for sitt arbeid for å fremme kokkekunst nasjonalt og internasjonalt. Han har også vært både deltager og jurymedlem i Kokke-OL, samt fikk 5. plass i Bocuse d’Or i 1989, i tillegg til en rekke andre utmerkelser for sitt virke.

Arven etter Bagatelle

En av de som har tatt opp arven etter Hellstrøm er Sven Erik og Torill Renaa. Helt ut på vestkysten av Norge, nærmere bestemt i Stavanger, har ekteparet satt fokus på kortreist fangst fra havet og sammen skapt Michelin-restauranten Re-Naa, bistroen Renaa Matbaren, Renaa Xpress og det siste tilskuddet, Sirkus Renaa.

Kokkeverdensmesteren fra 2006 legger heller ikke skjul på hvor fokuset ligger.

– Matmessig handler det mest om Rogaland og de råvarer vi har tilgjengelig rundt oss, og som representerer vårt landskap. Vi har fantastisk kvalitet på fisk, skjell og skalldyr her i vest, sier Renaa.

Michelin-guidens gjeve stjerner: Re-Naa og Svein Erik Renaa mottok to Michelin-stjerner. Her sammen med kona Torill Renaa. Foto: Ole Martin Wold

Et knippe av Sven Erik Renaas mange meritter

  • Årets kjøkkensjef og André Enghs gullnål 2008
  • Gull som leder av Det Norske Kokkelandslag under OL for kokker i 2008
  • Vinner av Varm Mat og gull i 3 kategorier Chicago 2007
  • Årets kokk i 2006 og Norges representant til Bocuse d’Or 
  • Vinner av VM for kokker, Expogast Culinary World Cup, Luxembourg 2006
  • Årets kokk i 2000 (Brasserie Hansken).
Kilde: Wikipedia

Han er tydelig på at mye av den rivende utviklingen vi har sett innen norsk og skandinavisk kokkekunst de siste 10–15 årene skyldes danske René Redzepi og hans restaurant Noma, som i 2010 ble kåret til verdens beste restaurant.

– Ut av den nordiske bølgen på slutten av 2000-tallet kom vi ut med selvtillit på egne råvarer, smak og natur. Det gjør det spennende, sier Renaa og legger til:

Det har blitt kult å gjøre det unike.
Sven Erik Renaa

– Jeg ser også en stolthet hos kokkene hvor flere tør å gå egne veier. Det åpnes restauranter rundt om i landet på mindre plasser, med høye ambisjoner. Det har blitt kult å gjøre det unike, sier han.

Renaa mener at norsk matopplevelse som reisemål er et underkommunisert tema i promoteringen av Norge – når hverken utsikt, historie eller landskap betyr noe, kun hva som serveres. Da har du blitt en ekte matelsker. God tur og god fornøyelse!

Re-Naa var første restaurant i Stavanger med to stjerner Foto: Re-Naa – Stavanger

Re-Naa – Stavanger

En kulinarisk forestilling i regi av mesterkokk Sven Erik og Torill Renaa og deres team. I lekre  omgivelser leverer de kompromissløst, lekent og med en fantastisk evne til å kombinere måltider med lokal forankring fra Stavanger-området. Re-Naa fikksom eneste restaurant i landet, to stjerner i årets Michelin-guide. Matbaren er Re-Naas bistro. Stedet har en internasjonal stemning med fokus på kortreiste råvarer fra lokale, økologiske produsenter som er nennsomt tilberedt. 

Kokk Bent Stiansen, Statholdergaarden. Foto: Iván Kverme

Statholdergaarden – Oslo

Dette er mesterkokk Bent Stiansens gourmetrestaurant. Her står råvarene i sentrum for den tidligere verdensmesteren i kokkekunst, Bocuse d’Or. Han sier selv at de setter sin ære i å bruke norske råvarer når de er på sitt beste, og at Statholdergaarden skal være som en forlengelse av hans egen spisestue. Denne filosofien har gjort Statholdergaarden til en suksessrestaurant uten sidestykke, og restauranten har kunnet smykke seg med Michelin-stjerne i hele 22 av de nå 26 årene den har fylt den historiske gården i Rådhusgaten med matglade gjester. I kjelleren ligger Staatholderens Mat- & Vinkjeller, en litt mer uformell restaurant.

Restaurant Maaemo Foto: Fredrik Hagen

Maaemo – Oslo

Maaemo  er Norges gastronomiske flaggskip. I 2016 fikk den, som første norske restaurant, tre stjerner i Michelin-guiden. I 2018 ble den også rangert til verdens 35. beste restaurant i den prestisjetunge kåringen “The World’s 50 Best Restaurants”. Restauranten mistet alle tre stjernene i årets Michelin-guide fordi de holdt stengt grunnet flytting i desember 2019. De tre stjernene er ennå ikke tilbake for Esben Holmboe Bangs splitter nye restauranten i Bjørvika, men med en helt ny organisering tror mange at Bang igjen blir klar for stjernedryss.

www.maaemo.no

Vakker dekor: Speilsalen på Hotel Britannia i Trondheim er en fryd for øyet. Foto: Britannia

Speilsalen – Trondheim

Speilsalen har seilt opp til å bli en destinasjon i selv. Med stjernekokken Christopher Davidsen har den kulinariske perfeksjonismen fra Bocuse d’Or-kokken løftet frem restaurantbyen Trondheim ikke bare i Norge, men for en hel verden. Den nye kaviarbaren vitner om et høyt ambisjonsnivå. Få norske restauranter har oppnådd Michelin-stjerne kun etter ti måneders drift, og et vinkart som nylig er nominert til Norges Beste Vinkart i 2020, vitner om at Speilsalen akter å være en kulinarisk høyborg på Britannia Hotel i lang tid fremover.

Først i Bergen: Bare Restaurant ble den første restauranten i Bergen som fikk stjerne i Michelin-guiden. Foto: Bare Restaurant

Bare Restaurant – Bergen

Det slo ned som en bombe da Michelin-stjernen ble tildelt Bare Restaurant i Bergen i 2019. Byen har i mange tiår hatt mange gode restauranter, men ingen med den kontinuitet og kvalitet som var nødvendig. Ikke før kjøkkensjef Kristian Bretten Vangen for alvor satte matbyen på den internasjonale scenen. Bare er en eksklusiv restaurant som vil flytte grensene for vestnorske tradisjonssmaker. Her satses det på kortreiste økologiske råvarer fra småskalaprodusenter. 

6, 5 meter under: Norges eneste restaurant under vann finner du i Lindenes. Foto: Ivar Kvaal

Under – Lindesnes

Få andre norske restauranter har fått så mye omtale. Norges mest kjente arkitektkontor, Snøhetta, har tegnet den unike restauranten hvor du kan sitte og titte ut på mange av ingrediensene til måltidet – som svømmer rundt i det opplyste havet utenfor vinduet. Med en restaurant fem og halv meter under havoverflaten har kjøkkensjef Nicolai Ellitsgaard høstet lovord siden åpningen. I 2019 kom belønningen i form av en Michelin-stjerne. Det sier seg nesten selv at på Under hentes alle råvarer i umiddelbar nærhet med fokus på fisk, skjell og sjømat.

Omakase By Alex Cabiao. Jonathan Romano (t.v.) og Alex Cabiao (t.h.). Foto: Lise Åserud

Omakase – Oslo 

Omakase er selve himmelen for sushi-frelste, men her er det er bare plass til 12 gjester.  Til gjengjeld kan du få en fire-timers matopplevelse med 18 håndlagde retter, tilberedt foran deg av en av verdens beste sushi-kokker. Kjøkkensjef Vladimir Pak ble i 2017 kåret til verdens beste  sushi-kokk og toppet det hele med en stjerne i Michelinguiden i 2020. Paks forestilling kan med rette kalles en dannelsesreise i tradisjonell sushi og japansk kultur. Når man besøker Omakase, er man på besøk “hjemme” hos en verdensmester med full kontroll over sushi-knivene. Samtidig som du nyter et av verdens beste sushi-måltider kan du lære enhver detalj om alt fra soya og wasabi til hvordan kokkene i Tokyo vasker ris i opptil tre år før de går gradene for å bli en ekte sushi-kokk. 

Credo 2.0 – en institusjon i Norge. Foto: Credo

Credo – Trondheim

Michelin-kokk Heidi Bjerkan har tatt over styringen av Credo etter Calle Fegth, aka Credo-Calle – som gjorde Credo til institusjon i Trondheim – men det er stort sett bare navnet hun har beholdt. Credo versjon 2.0 har flyttet på seg, og i dag driver hun triangelen Credo Restaurant, Jossa mat og drikke og Edoramen på Lilleby i Trondheim. Hun er blitt kjent som kokken som er på “fornavn” med kuene hun skal bruke i restauranten, og for å alltid ha vært opptatt av bærekraft, noe som gjenspeiler seg i kvaliteten Credo står for. Bjerkan løfter frem det lokale landbruket og deres tradisjoner i et tett samarbeid med de lokale bøndene.

The Vandelay er søsterrestauranten til Maemo. Foto: Eivind Yggeseth

The Vandelay – Oslo

Stjernekokk Esben Holmboe Bangs nye sted har allerede blitt en hit på sosiale medier med sin store, rosa inngangsdør. Selv om de omtaler The Vandelay som en nabolagsrestaurant i Bjørvika, er forventningene store når søsterrestauranten heter Maaemo. Ideen bak konseptet er å tilføre Oslo en uformell og folkelig restaurant som har åpent både til frokost, lunsj og middag. Dinerkonseptet sprer seg gjennom dagen fra pannekaker, klassiske osteburgere, tartarsmørbrød til piggvar og skalldyr, for å nevne noe. Vinkartet, som vinkelner Jessica Senning står bak, er nominert til årets nykommer i kåringen Norges Beste Vinkart. Det er lett å trives i det åpne lokalet, og det er heller ikke vanskelig å finne noe på menyen. Vi tror “nabolagsrestauranten” kommer til å bli en storstue for hele Oslo.

www.thevandelay.no

Få bord: Stallen har kun 24 plasser. Foto: Frank Eriksen

Stallen – Oslo

Dette er noe så sjeldent som en fine dining-restaurant i en stallbygning. Som en av landets minste og mest sjarmerende restauranter har Stallen på kort tid satt spor etter seg. Med sine to etasjer og kun 24 plasser i en gammel stall i Homansbyen har Sebastian Myhre, kokken bak Fyr Bistronomi, fått matkjennere til å juble. Her er det fine dining som gjelder og det til alle kunstens regler. Med en meny på hele 20 serveringer er det ingen som forlater Stallen med romlende mage. Kunnskapen som vises når det settes vin til den store menyen har gjort stedet svært populært, og Stallen ble også nylig nominert til kåringen av Norges beste vinkart, og etter manges mening seiler de også opp som en av de fremste kandidatene til å høste stjerner i  Michelin-guiden i 2021.  

www.restaurantstallen.no

Brasserie Rivoli Foto: Dag Randen

Brasserie Rivoli – Oslo

Tidligere nordisk mester og olympisk mester i kokkekunst, Kari Innerå, står bak Brasserie Rivoli, restauranten som er oppkalt etter paradegaten Rue de Rivoli i Paris. På kort tid har de etablert seg som et populært fransk-inspirert spisested på Munch Brygge i Oslo. I likhet med de tidligere stedene Kari har drevet i Oslo (Cru og BA53) har hun også med Brasserie Rivoli en klar formening om hvordan maten skal være. Stikkordene er velsmakende, kortreist, gjerne norsk og med bruk av hele slaktedyret. Utsøkte kokketeknikker kombinert med et drillet personale fremstår Brasserie Rivoli som et fyrtårn i Bjørvika.

www.rivoli.no

Restaurant Festningen på Akerhus festning. Foto: Eivind Yggeseth

Festningen Restaurant – Oslo

Høsten 2013 åpnet Festningen Restaurant i det gamle fengselet på Akershus festning. Med panoramautsikt mot Oslofjorden har kjøkkensjef Jonathan Howell fått frie tøyler til å skape et fransk-inspirert kjøkken med sterkt fokus på norske råvarer og et yndet sted for de som skal vise frem Oslo – sommer som vinter. Dette er et rustikt brasserie i sjarmerende og historiske omgivelser, hvor du kan komme innom for en kjapp lunsj eller nyte en lang middag med gode venner. Med flere tusen vinflasker på lager er vinkartet i en klasse for seg selv.

www.festningenrestaurant.no

Kolonialen Bislett Foto: Kolonialen Bislett

Kolonialen Bislett – Oslo

Pontus Dahlstrøm, en av gründerne bak Maaemo, står bak restauranten like bak Bislett Stadion i Oslo. Dette er i likhet med Smalhans og Restaurant Cru (som ligger i nærheten) en såkalt nabolagsrestaurant. Forskjellen ligger i detaljene, i alt fra bestikk, service og hvordan bordene er plassert; man ser at det en klar tanke bak. Alt man finner her er til for at du som gjest skal trives. Den “bistroaktige” atmosfæren sender tankene til franske bakgater, og sammen med de klassiske rettene på menyen blir dette et sted du vil tilbake til. Den tidligere og svært dyktige vinkelneren fra Bagatelle, Pontus Dahlstrøm, har med andre ord skapt et rike av både god mat og god drikke.

www.kolonialenbislett.no

Colonialen 44 i Bergen Foto: Colonialen 44

Colonialen 44 – Bergen

Ildsjelene Laila Skorge og ektemannen Ken Petter Skorge-Kristiansen har siden 2000-tallet vært frontfigurer i arbeidet for å heve kvaliteten innen restaurantbransjen i Bergen, og har da også vært inspirasjonskilde for mange av Bergens beste restauranter. Colonialen 44 har gått fra å være et rent “fine dining”-konsept til et mer uformelt spisested, med tilhørende matbar. Bak menyen står et lekent og veltrimmet kjøkken, som med sin 4-retters dagsmeny imponerer stort; både vin- og matkombinasjoner får utspille seg for åpen scene. Råvarene er lokalt forankret rundt Bergen og får følge av en drikkemeny som ikke bare er preget av eksklusive viner, men av sider, oransjevin og lokalprodusert øl. Colonialen 44 fremstår som et av de beste spisestedene i Bergen.

www.colonialen.no

Lysverket har en moderne og utradisjonell tilberedning av tradisjonsrik lokal mat. Foto: Lysverket

Lysverket – Bergen

Midt i hjertet av Bergen med utsikt over Rasmus Meyers Allé og Lille Lungegårdsvannet ligger Lysverket Restaurant. Restauranten befinner seg inne på kunstmuseet Kode 4, i det som tidligere huset det gamle hovedkontoret til Lysverket. Under ledelse av Christopher Haatuft har restauranten siden 2013 høstet internasjonal anerkjennelse for bruken av og fokuset på lokal sjømat og kjøtt tilberedt på grill. Som en av få kokker i Bergen går Haatuft heller ikke av veien for å kombinere det moderne med det tradisjonelle, og hans versjon av bergensk fiskesuppe er verdt et besøk i seg selv. Restauranten har også etablert seg som et sted hvor bransjefolk, gjerne kokkene selv, går og spiser. Noe som ofte er et godt tegn på god kvalitet. 

Bryggeloftet & Stuene er et tradisjonsrikt bergensk spisested som bergensene og turister flokker til for å oppleve. Foto: Bryggeloftet & Stuene

Bryggeloftet & Stuene – Bergen

Med røtter tilbake tilbake til 1910 er Bryggeloftet for bergensere som Theatercafeen er for Oslo-folk. Sammen med familien Svensen har stedet hatt mange ulike epoker opp gjennom tiårene, og har ved siden av Wesselstuen blitt et tradisjonsrikt bergensk spisested. Restauranten leverer fiske- og viltretter basert på tradisjoner, og den mye omtalte bergenske fiskesuppen er selvfølgelig på plass. Det samme er saltkjøtt og raspeballer som serveres på torsdager. Etter ombyggingen i 1999 fremstår restauranten som mer veldrevet enn noen gang og betraktes som et landemerke på Bryggen i Bergen.  

Emmas Drømmekjøkken. Foto: Emmas Drømmekjøkken

Emmas Drømmekjøkken – Tromsø

Siden 1998 har Emmas Drømmekjøkken vært betegnet som et av de beste stedene i Tromsø.  Da gründeren Anne Brit Andreassen i 2020 valgte å tre til side for å slippe til den nye generasjonen, var hele Tromsø full av spenning. Men det var lite å bekymre seg for. Kjøkkensjef Andreas Bakkeli, som opprinnelig  kommer fra Vesterålen, har den samme genuine interessen for godt håndverk, lokale nordnorske råvarer, og fokus på kulinariske opplevelser. Her etterlever man tanken om at et besøk på restauranten er et besøk “hjemme” hos kokken. Hjemme hos Emmas Drømmekjøkken er det gjestfrihet og kjærlighet blandet med høy faglig ekspertise.

www.emmasdrommekjokken.no

Cru: en favorittrestaurant blant norske kokker og vinkelnere. Foto: Cru

Cru Vinbar og Kjøkken – Oslo

Den populære restauranten på Majorstuen i Oslo er tumleplass for den dyktige engelske kokken James Maxwell-Stuart. I kjelleren er det en koselig og intim vinbar, mens 2. etasje er viet kulinariske opplevelser basert på norske råvarer med et engelsk preg. Vær heller ikke forundret om du treffer skilegenden Thomas Alsgaard i oppvasken. Han står på eiersiden sammen med James Maxwell-Stuart. Sammen har de, med felles interesse for vin og mat,  løftet stedet til å bli en favorittrestaurant blant norske kokker og vinkelnere på lik linje med Le Benjamin på Grünerløkka. 

www.cru.no

Chez Colin. Foto: Chez Colin

Chez Colin – Oslo

Det første som slår deg når du ankommer Chez Colin er den uformelle, gode stemningen bare et lite trehus kan gi. Mat- og vinkjennere valfarter til det franske spisestedet på Fredensborg i Oslo. Hovedsakelig på grunn av maten, men også på grunn av et svært gunstig priset vinkart. På menyen står franske klassikere i kø. Østers, gratinert chèvre, foie gras, løksuppe, sjøtunge og lammecoulotte er bare noe av den franske kokkekunsten som kan oppleves på Chez Colin.  Mer fransk enn dette er det vanskelig å finne i Oslo. 

www.chezcolin.no

Beijing Palace. Foto: Svein Lindin
Re-Naa var første restaurant i Stavanger med to stjerner Foto: Re-Naa – Stavanger
Vladimir Pak, sushikokk på Omakase by Alex Cabiao. Regjerende verdensmester fra VM i Tokyo 2017, Foto: Foto: Julie Lauritzen

Beijing Palace – Oslo

Beijing Palace ligger i Pilestredet, sentralt i Oslo. I en årrekke har den asiatiske dim sum-restauranten vært det foretrukne stedet for bransjefolk som vil ha velsmakende tradisjonelle kinesiske retter som szechuan, dim sum eller sushi. I motsetning til de eksklusive lokalene til Nodee, Hanami og Alex Sushi i Oslo fremstår ikke de to avlange rommene Beijing Palace som et innredet designsted. Her er det personlig service som gjelder, og i Oslo ligger Beijing Palace helt i toppklasse når det gjelder kunnskap om maten og gjestebehandling. Med et av de største og mest prisgunstige vinkartene i hele Oslo forstår man hvorfor bransjen selv og et stort antall stamgjester har Beijing Palace som sin favorittplass.

Reise