<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-NT7T3W7" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">
Kjøp

Har gitt instrumenter verdt over 100 mill.

I fjor donerte Christen Sveaas en verdifull Stradivarius-fiolin til stiftelsen Anders Sveaas’ Almennyttige Fond. Nå har han kjøpt ytterligere to antikke instrumenter.

Den glade giver: Christen Sveaas sørger for antikke instrumenter i mangemilionersklassen til glede for unge utøvere. Foto: Per Martin Norli
Næringsliv

Det første fremkommer i stiftelsens årsregnskap. Det er snakk om et instrument fra 1725, en Stradivarius-fiolin som heter “Duke of Cambridge”, og som er verdsatt til 32,3 millioner kroner. I fjor skrev Kapital at han donerte en fiolin også i 2018. Stiftelsen eier nå 11 antikke strykeinstrumenter, som i hovedsak er gitt av Sveaas med formål om å støtte unge musikere.

Når Kapital tar kontakt med Sveaas for å få en kommentar rett før deadline, viser det seg at den glade investoren har kjøpt ytterligere to instrumenter.

Kjøpt fra nordmann

– Anders Sveaas’ Almennyttige Fond har fått penger til å kjøpe Stradivarius-fiolinen “The Ragin Strad” fra 1689. Instrumentet er kjøpt fra en hjemflyttet norsk utøver, forteller han.

Kjøpt av nordmann: Anders Sveaas’ Almennyttige Fond har fått penger til å kjøpe Stradivarius-fiolinen “The Ragin Strad” fra 1689. Foto: Kistefos

Formålet med kjøpet er å stille førsteklasses strykeinstrumenter til disposisjon for unge, talentfulle, fortrinnsvis norske utøvere.

– Hvem er den heldige til å disponere fiolinen?

– Foreløpig er ingen valgt. Dette valget gjør vi i samarbeid med Norges musikkhøgskole og Barratt Due musikkinstitutt, sier Sveaas.

Han forteller videre at måten det foregår på er at kandidater først blir valgt ut. Deretter må de prøvespille noen ganger for professorene før den beste kandidaten blir valgt.

Og legger til:

– Anders Sveaas’ Almennyttige Fond har også kjøpt en bratsj av Amati fra 1600-tallet. Både den og Stradivarius-fiolinen er hos Beares i London for mindre reparasjoner. Tilbakelevering til Norge har blitt forsinket på grunn av coronaviruset. Hele prosessen er naturlig nok blitt forsinket.

– Du er jo en mann av mange talenter, spiller du også noe selv?

– Jeg spiller nok på mange strenger, men ingen musikalske evner her, dessverre, sier Sveaas, som er glad i mange toner: klassisk, rock etc.

Tresifret millionbeløp

Totalt har Sveaas gitt gaver til stiftelsen i form av pengesummer og instrumenter verdt langt over hundre millioner kroner. Etter det Kapital kjenner til, er nemlig markedsverdiene på instrumentene langt høyere enn verdivurderingene i regnskapet.

Det står å lese i regnskapet til stiftelsen at mottatte gaver er 32 millioner kroner, i form av den nevnte fiolinen. Denne summen er opp over åtte millioner kroner fra i fjor. Egenkapitalen er på 160 millioner kroner.

Stiftelsen gjør også annet enn å eie instrumenter og låne dem ut.

Totalt ble det vedtatt nye bevilgninger på 3,5 millioner kroner i 2019. Dette inkluderte blant annet inntil 455.000 kroner pr. år øremerket julevin til syke- og gamlehjem og inntil 350.000 kroner til påskepakker til barn på sykehus.

Maleri til New York

Sveaas gir også kunst til museer, som Kapital har skrevet om tidligere. Den siste gaven Kapital kjenner til var Christian Krohg-maleriet “Garnbinderen”, som det prestisjetunge The Metropolitan Museum of Art i New York har fått.

Også kunstgaver: Christen Sveaas har gitt Christian Krohg-maleriet “Garnbinderen” til The Metropolitan Museum of Art i New York. Foto: Kistefos

– Du er jo rene julenissen?

– Jeg synes det er veldig morsomt å være julenisse, jeg.

Jeg synes det er veldig morsomt å være julenisse, jeg.
Christen Sveaas

Passerer 100.000 besøkende

– Vi kommer til å runde 100.000 besøkende denne uken, forteller Christen Sveaas mandag 10. august.

Han sikter til besøkstallene på Kistefos på Jevnaker, som har vært omtalt i mediene i sommer. I fjor åpnet det nye museumsbygget The Twist, som ble hyllet i pressen, ikke minst i den utenlandske.

Det hele ble toppet av at den prestisjetunge amerikanske avisen The New York Times kåret Kistefos til ett av 52 steder å reise i 2020. Vel, slik kunne det ikke gå med corona – for utlendinger vel å merke. Nordmenn har ikke bare reist til Vestlandet og Nord-Norge i sommer, antallet som har tatt turen til Jevnaker kommer ifølge Sveaas til å passere 100.000 idet vi går inn i den siste uken av skolens sommerferie.

– Det er en seks- eller syvdobling fra i fjor, sier Sveaas.

 Det er jo helt utrolige tall?

– Ja, det er bare helt utrolig, og besøkstallene i fellesferien i år var en åttedobling sammenlignet med i fjor, sier Sveaas.

På begynnelsen av 2000-tallet inngikk Sveaas et veddemål om å spise hatten sin hvis besøkstallet ikke passerte et sted rundt 15.000. Enden på den visen ble tap og bespisning av en hatt – som Sveaas hadde fått laget av sjokolade.

– Åttedobling: – Besøkstallene i fellesferien i år var en åttedobling sammenlignet med i fjor, sier Christen Sveaas. Her er The Twist. Foto: Fredrik Hagen