13. mars i år kom det som kan beskrives som en krigserklæring fra daværende styreleder i de tre tidligere Indigo-selskapene Haugen Senter, Eidsvoll Eiendom og Rigedalen Eiendom, Ian Cato Grande Reinartsen. Krigserklæringen var rettet mot Cicerone-gruppen, og medeier og regnskapsfører Frode Chr. Kristiansen spesielt.
I et informasjonsskriv til aksjonærene skrev Reinartsen følgende:
“Undertegnede har valgt å heve avtalene om både regnskapsførsel og forvaltning med tidligere regnskapsfører Cicerone Regnskap AS og tidligere forvalter Cicerone Eiendom AS [...] Bakgrunnen for hevingen er at jeg har avdekket forhold som tyder på at alle selskapene er belastet honorarer som i betydelig grad overstiger normale honorarer for regnskapsførsel og forvaltning.
Bakgrunnen for hevingen er at jeg har avdekket forhold som tyder på at alle selskapene er belastet honorarer som i betydelig grad overstiger normale honorarer for regnskapsførsel og forvaltning.Ian Cato Grande Reinartsen, tidligere styreleder i 21 av “Indigo”-selskapene
Deretter fulgte han opp med hardere skyts. Han opplyser at han hadde kontaktet et eksternt regnskapsfirma som langt på vei bekreftet mistanken om overfakturering og kritikkverdig arbeid. Han ba aksjonærene om å være på vakt for et “kupp” fra Cicerones side, og han avsluttet med følgende:
“Det faktum at Kristiansen både overfor offentlige myndigheter, banker og aksjonærer oppgir å opptre på selskapenes vegne uten å gjøre det, er selvsagt ulovlig. Jeg har gjort de nødvendige grep overfor foretaksregisteret og domstolene for å stanse dette, men det er en prosess som tar tid. I mellomtiden er det en risiko for at Cicerone Eiendom AS/ Cicerone Regnskap AS kan skade aksjonærverdiene.”
Kort tid etter dette ble Reinartsen selv avsatt som styreleder i disse selskapene.
Kamp om Indigo-millionene
Utblåsningen ovenfor er en del av et spill om millionverdier. Gjennom flere artikler i 2017 avdekket Kapital hvordan hundrevis av småsparere, i hovedsak eldre mennesker, ble forledet til å investere sparepengene sine i nå avdøde Thor Stian Kennedy Normanns investeringselskap Indigo Finans’ svært overprisede eiendomssyndikater.
Kapitals undersøkelser viser at det til sammen ble skutt inn cirka 200 millioner kroner i form av egenkapital og ansvarlige lån fra pensjonister og småsparere i eiendomssyndikatene som Indigo Finans tilrettela bare i perioden fra 2012 til 2015 – alt uten tillatelse som verdipapirforetak. I tillegg kommer pantelån fra banker på cirka 300 millioner kroner.
Opprullingen i kjølvannet av Kapitals avsløringer førte til at Indigo Finans ble politianmeldt og fikk stoppordre av Finanstilsynet, og Kennedy Normann selv ble politianmeldt og siktet.
I august 2018 ble Kennedy Normann meldt død på Ibiza, og saken mot ham ble henlagt. Rett forut for hans død ble betydelige verdier overført til en nyopprettet selskapsstruktur på Malta. Tilbake sto forvirrede aksjonærer i de 23 selskapene han tilrettela, og lurte på hva som hadde skjedd. Til tross for at selskapene ble grundig ribbet i denne perioden, er det fremdeles store verdier i dem – hovedsaklig i form av eiendom. Disse selskapene blir ofte omtalt som Indigo-sfæren. Selskapene Reinartsen henvendte seg til ovenfor er en del av denne sfæren.
Vanskjøttede selskap
For utenforstående kan hendelsene som nå utspiller seg i etterspillet til den politianmeldte Indigo Finans-sfæren se ut som et innfløkt maskespill. Vi skal under prøve å gi en kort innføring i persongalleriet og handlingen.
Nevnte Frode Kristiansen var tidligere Kennedy Normanns regnskapsfører. Han eier Cicerone-gruppen sammen med makker Stein Åge Ørstavik. Virksomheten drives på Ørstaviks autorisasjon. Forut for Kennedy Normanns død hjalp Kristiansen ham å overføre store verdier til selskapene på Malta, og i etterkant har Cicerone fått en rekke forvaltningsavtaler og regnskapsoppdrag for mange av de tidligere Indigo-selskapene.
Ian Cato Grande Reinartsen, som Kapital tidligere har omtalt som “IT-Cato”, ble i en hektisk periode høsten 2018 innsatt som styreleder i 21 av de 23 Indigo-selskapene. Tilnavnet “IT-Cato” fikk han for sin rolle som tidligere IT-ansvarlig hos Advokatfirmaet Hammervoll Pind, som også representerte Kennedy Normann fra 2017. Kapital har tidligere avslørt hvordan Reinartsen, etter at han ble styreleder, det påfølgende året skaffet oppdrag for Hammervoll Pind for millionbeløp fra de tidligere Indigo-selskapene.
I løpet av 2019 har fortvilte aksjonærer opplevd at betydelige summer har gått ut fra selskapene til formål de mener er unødvendige – advokatutgifter, unødvendige honorarer osv. I tillegg er selskapene vanskjøttet. Blant annet er ikke banklån fulgt opp eller husleie krevd inn.
Siden jul har aksjonærene kjempet for å få tilbake kontrollen. Det er blitt gitt en rekke forføyninger mot Cicerone-gruppen, og Reinartsen er i dag avsatt som styreleder i alle selskapene. Rett før sommeren leverte Advokatfirmaet Hjort inn varsel om søksmål mot Cicerone-selskapene samt Kristiansen og Ørstavik personlig, på vegne av tre selskaper. I tillegg er det varslet personlig søksmål mot Reinartsen.
– Kan virke som trenering
Skjønt, det kan ta litt tid før denne saken blir behandlet i tingretten. Det viser seg at ingen av de saksøkte har engasjert advokat i forbindelse med saken. I en slik situasjon er reglene at saken først må prøves for Forliksrådet.
– Det virker på oss som om dette er en form for trenering, noe vi ikke er ukjent med når det gjelder disse aktørene, bemerker advokatfullmektig Petter Enholm i Hjort.
Hjort har bistått flere av selskapene med å rydde opp etter Cicerone og Reinartsen. Dette har vært tidkrevende arbeid, da det har vært store problemer med å få tilgang til regnskapsmaterialet fra Cicerone. Vi har heller ikke mottatt alle selskapsdokumenter, protokoller m.m.
– Selskapene synes å være tappet for store verdier. Cicerone har aldri svart på mine henvendelser om overføring av regnskapsbilag, men det er visstnok en dialog mellom dem og den nye regnskapsføreren. Vi jobber nå med å få full oversikt over hvor store tapene er, og hvor store manglene i regnskapene er. Våre klienter mener selskapene er tappet for mange millioner kroner, opplyser Enholm og påpeker:
– Og det gjelder bare fra Cicerone overtok i 2018 – ca. 16 måneder.
– Hva er Ørstaviks rolle i dette?
– Den er høyst uklar, men det vi kan slå fast, er at Cicerone Regnskap drives på hans autorisasjon, og han mottar all korrespondanse og brev. Både han og Kristiansen er saksøkt personlig.
Anklager hverandre
Et eiendommelig moment ved denne saken er at ingen faktisk bestrider at selskapene både har blitt vanskjøttet på det groveste og tappet for penger. Striden står om hvem som har skylden. Reinartsen har tidligere uttalt til Kapital at han var en “passiv” styreleder som gjorde det han fikk beskjed om. Som vist innledningsvis legger han skylden på Cicerone-selskapene. Cicerone på sin side mener Reinartsen er syndebukken:
– Når det gjelder Reinartsens påstand om å være passiv styreleder, så kan jeg bekrefte at Cicerone Eiendom faktisk sendte ham på kurs for å lære styrearbeid. Hans kunnskap om et slikt verv var og er elendig. Vi betalte nærmere 40.000 kroner bare for at han skulle lære seg jobben sin, opplyser Frode Kristiansen til Kapital.
Kristiansen opplyser at det ikke var de som anbefalte Reinartsen til styreledervervene. Ifølge Kristiansen var det Hammervoll Pind. Advokatfirmaet har på sin side tidligere opplyst at deres engasjement knyttet til valg av styre i selskapene var på oppdrag fra Cicerone. Kristiansen forteller videre at Reinartsen har vært lønnet som forvalter av Cicerone med en årslønn på over 700.000 kroner i perioden han hadde styreledervervene.
Våre ansatte samt daglig leder Ørstavik har reagert kraftig på alle advokatregningene og konsulentregningene som er belastet alle selskapene gjennom Reinartsen.Styreleder i Cicerone Regnskap, Frode Chr. Kristiansen
– Våre ansatte samt daglig leder Ørstavik har reagert kraftig på alle advokatregningene og konsulentregningene som er belastet alle selskapene gjennom Reinartsen. Vi har regnet ut at dette dreier seg om rundt 10 millioner kroner til sammen. Vi har registrert at Reinartsen har gjort betalinger uten at det foreligger fakturaer til regnskapet. Den passive styreleder Reinartsen har sørget for å betale sine “venner”. Vi har etterspurt fakturaer og bankutskrifter uten å få dem, og dette har ført til at det blant annet har påløpt bøter grunnet manglende innlevering av offentlige oppgaver. Vi er i dag i gang med å fremme erstatningskrav mot Reinartsen for måten han har opptrådt på som styreleder i disse selskapene.
Vurderer motsøksmål
Det varslede søksmålet fra Hjort tar Kristiansen med stor ro.
– Dette er kun et varsel om søksmål fra Hjort på vegne av disse selskapene, men søksmålet er fremdeles ikke levert oss. Jeg oppfatter dette som et PR-stunt fra Hjort hvor de ønsker å sverte Cicerone Regnskap. Men vi er klare, og de skal ikke se bort fra at det kommer et motsøksmål mot selskapene og styremedlemmene i selskapene, påpeker Kristiansen.
– Hvorfor velger dere å gå en runde i Forliksrådet før en eventuell rettssak? Er dette en treneringstaktikk?
– Vi følger inkassoloven og bruker vårt inkassobyrå Visma Financial Solutions til å utføre disse oppgavene for oss. Vi trenerer ikke – vi følger regelverket.
Jeg oppfatter dette som et PR-stunt fra Hjort hvor de ønsker å sverte Cicerone Regnskap. Men vi er klare, og de skal ikke se bort fra at det kommer et motsøksmål.Frode Kristiansen, Cicerone Regnskap
Hva angår beskyldningen om at Cicerone har nektet å utlevere regnskapsmateriell, benekter Kristiansen dette. Problemet er, ifølge ham, at selskapet ikke har fått betalt det de skal ha krav på fra selskapene som nå saksøker dem.
– Alle regnskapsoppdrag vi har med våre kunder har oppdragsavtale med leveransevilkår. Cicerone Regnskap har aldri nektet å levere fra seg bilagmateriale, men utført arbeid som ikke er betalt for, er Cicerones eiendom til dette er betalt. Cicerone Regnskap har tilbudt alle våre kunder at vi kan sende alle bilag over når våre krav er innfridd, men vårt arbeid er vår eiendom så lenge dette ikke er betalt for.
Kapital har tidligere skrevet om hvordan Kristiansen hjalp Kennedy Normann med å overføre verdier til selskapene på Malta før han ble meldt død. På et opptak av en telefonsamtale i desember 2018 forteller Kristiansen at han har full kontroll over Indigo-formuen, og at den er trygg for norske myndigheter.
– Store honorarer - liten innsats
Reinartsen opplyser til Kapital at Cicerone var selskapet som tok over forvaltning- og forretningsføreravtaler i Indigo-selskapene etter Kennedy Normanns død.
– I 2019 avdekket jeg at Cicerone bevilget seg voldsomt store honorarer for ganske beskjeden innsats. Jeg fikk også tilbakemeldinger fra leietakere om at Cicerone sviktet også på oppfølgning av disse. Jeg fikk også tilbakemeldinger fra leietakere om at Cicerone sviktet også på oppfølgning av disse. Gjennom 2019 påpekte jeg både det jeg oppfattet som overfakturering og åpenbart mislighold av avtalene overfor aksjonærene, sier han.
Reinartsen forteller at han etter det begynte en prosess for å si opp avtalene med Cicerone.
– At Kristiansen vil skylde på meg for det som har skjedd er ikke overraskende. Jeg gjorde jo slik at han ikke kunne fortsette å tømme selskapene.
Reinartsen er som før nevnt kastet ut av alle sine styrelederverv.
Har måttet gå rettens vei
– Det som er tilfellet, er at Cicerone-selskapene har blitt tvunget til å gi fra seg mye av regnskapsmaterialet det her vises til gjennom en rekke forføyninger det siste halve året. De foreløpige resultatene er nedstemmende, forteller styremedlem Arnt Emil Ingulstad i det tidligere Indigo-selskapet Tangen 11.
Han opplyser at selskapet har engasjert et større regnskapsbyrå for å prøve å rekonstruere regnskapet for 2019.
– Det har vært en stor jobb. Vi fikk omsider tilgang til dataene som var lagt inn i av Cicerone i regnskapssystemet Tripletex, men det tok mange måneder. Det er utrolig mye rot der. Alt må gjøres på nytt, og som et resultat av dette har det også blitt tull med skatt og moms. Holder du på slik, får du problemer med myndighetene. Det baller på seg, og alt kan knyttes til den håndverksmessige svikten hos Cicerone.
Ingulstad er glad for at sakene nå begynner å komme frem i lyset. Han har merket seg krangelen mellom den tidligere styrelederen og Cicerone. Den tror han ingenting på. For ham og mange andre aksjonærer Kapital har snakket med er bildet klart. Frode Kristiansen og Cicerone tok urettmessig kontroll over selskapene tilbake i 2018 og fikk satt inn sin egen styreformann i Reinartsen. Kristiansen har siden forvaltet selskapene etter eget forgodtbefinnende, og har tatt seg til rette som både eier og forvalter.
– Vi har merket oss at de har røket uklar, men for oss aksjonærer virker dette bare som spill for galleriet. Slik det ser ut for oss, har disse aktørene gjennomgående samarbeidet med hverandre, sier Ingulstad.
Vi har merket oss at de har røket uklar, men for oss aksjonærer virker dette bare som spill for galleriet.Arnt Emil Ingulstad, aksjonær og styremedlem
Denne oppfatningen deles av Enholm i Hjort.
– Det er uklart for oss hva som ligger i uenigheten, og hvorvidt krangelen er et spill for galleriet. Klart er det uansett at alle skylder på alle. Kristiansen legger all skyld på Reinartsen, men som den faktiske eier av alle selskapene var han i en posisjon til umiddelbart å kaste Reinartsen som styreleder når han så at Reinartsen fungerte dårlig i den rollen. Kristiansen har latt det skure og gå, påpeker han.
Kapital har prøvd å få kontakt med daglig leder i Cicerone, Stein Åge Ørstavik, i forbindelse med denne saken, men han har ikke besvart våre henvendelser.