<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-NT7T3W7" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">
Kjøp

Rekordmange enhjørninger

Fjoråret bragte med seg et globalt finansieringsfall for verdens fintech-selskaper. Men én gigantemisjon gjør at statistikken “lyver”.

Fabeldyr: Aldri før har det blitt flere nye unoterte oppstartsselskaper verdt minst en milliard dollar. Foto: GIANRIGO MARLETTA
Reportasjer

Noe overraskende tiltrakk verdens finansielle teknologiselskaper seg mindre kapital i fjor, sammenlignet med året i forveien. Dette viser fersk statistikk fra markedsanalysebyrået CB Insights, som tar for seg risikokapitalinvesteringer i sektoren.

Ifølge tallmaterialet kom det totalt inn 34,5 milliarder dollar gjennom 1.913 kapitalinnhentinger i 2019, hvilket er en nedgang på 15 prosent år over år. Det er imidlertid én investeringsrunde som trekker opp det sammenlignbare tallet betraktelig. Ser man bort fra denne, representerte 2019 nok et rekordår for fintech-sektoren.

Et interessant poeng er at det i fjor ble “født” 24 såkalte enhjørninger – unoterte oppstartsselskaper verdt minst en milliard dollar – hvilket er en ny, global “fertilitetsrekord”.

Med dette økte antallet risikokapitalstøttede enhjørninger til 67. Disse hadde en samlet verdi på 244,6 milliarder dollar.

Megadealer

En medvirkende årsak til den økende forekomsten av det sjeldne fabeldyret kan være at nesten 50 prosent av den friske kapitalen som kom inn i 2019, ble allokert i 83 mega-finansieringsrunder, hver på minst 100 millioner dollar.

Antallet slike var rekordhøyt i alle markeder, bortsett fra i det europeiske. 47 av megadealene fant sted i Nord-Amerika, 15 i Europa, 14 i Asia, og henholdsvis fire, to og en i Sør-Amerika, Australia og Afrika.

Et trekk som er verdt å merke seg, er at det bredere markedet kjølnet i de modne økonomiene, med lavere aktivitet i Nord-Amerika, Europa og Asia. Samtidig pekte pilene oppover i Sør-Amerika, Australia og Sørøst-Asia. I Afrika ble det satt ny rekord.

CB Insights viser til at tidligfase-investeringene i fjor bremset til det laveste på 12 år, mens det ble gjort flere senerefase-investeringer. Analytikerne tolker dette som et godt tegn.

“Dette er et positivt signal om at flere fintech-oppstartsselskaper modnes, hvilket blir vanskeligere med hver etterfølgende finansieringsrunde,” skriver CB Insights i rapporten.

Kinesisk gigant

Den massive finansieringsrunden som gjør at statistikken “lyver”, ble gjennomført av Ant Financial. Selskapet, som tidligere var kjent som Alipay, hentet rekordhøye 14 milliarder dollar i andre kvartal 2018.

Ant Financial er tilknyttet det gigantiske kinesiske e-handelsselskapet Alibaba, og regnes som verdens mest verdifulle fintech-selskap og verdens klart største enhjørning.

I forbindelse med emisjonen i 2018 ble selskapet verdsatt til omtrent 150 milliarder dollar, men det snakkes om at selskapsverdien i dag er enda høyere – ifølge nyhetsbyrået Reuters ble det nylig gjennomført private aksjesalg basert på en verdsettelse på rundt 200 milliarder dollar.

Nå hviskes det om en børsnotering av Ant Financial senere i år. Det vil i så fall gjøre at verden blir én enhjørning fattigere.