KapitalVin

Med sine kalkåser og rolige landskap er Sancerre det mest kjente vinområdet i den franske Loire-dalen. Loire er den lengste, og en av de vakreste, av de franske elvene. Med sitt 1.013 kilometer lange løp strekker den seg gjennom 12 fylker, fra Massif Central i øst til byen Nantes ved Biscayabukten og Atlanterhavet i vest, hvor den gir næring til Loiredalens mange vinmarker. Loire kalles ofte Frankrikes hage, ikke uten grunn med sitt store spekter av blomster, trær og vegetasjon. Vinmarkene anlegges i de beste områdene i solrike skråninger og bakketopper. Jordsmonnet, silex, er rikt på leire eller kalkstein, toppet med grus og flint. Når grus blandes med kalkstuff, får man lettere og finere Sauvignon Blanc-viner. Når jordsmonnet blandes med kimmeridge-leire, blir resultatet en fastere og sterkere smak.

Alle hvite viner fra Sancerre skal være laget 100 prosent av druen Sauvignon Blanc. Sancerre har satt standarden for resten av verden for hvordan vin laget av Sauvignon Blanc skal smake. Druen er meget aromatisk. Den lukter ikke – den oser – som av nesler, stikkelsbær, knuste solbærblader og vegetale toner. 
Når det gjelder mat som passer, er kombinasjonen asparges og sancerre uslåelig: Sancerren bør være avkjølt på ti grader og serveres sammen med nylaget asparges og en akkurat perfekt syrlig hollandaisesaus. En mer vårlig lykkefølelse skal man lete lenge etter i den gastronomiske verden.  

Annonse


Siden tidens morgen


Det sies at asparges har vært spist siden tidenes morgen. Asparges er alltid en av de første grønnsakene som selges om våren, som ferske. De som vokser over bakken er grønne, mens de under bakken er hvite. I den romerske, og det som sannsynligvis er verdens eldste kokebok, fra 200-tallet e.Kr. –  Apicius de re Coquinaria – står det allerede i kapittel tre utførlig beskrevet hvordan man best tilbereder asparges. Og rådet, nå som da, er at man må skrelle, vaske og tørke aspargesen før den legges i kokende vann. Oppreist vel å merke, ettersom stilken øverst ved toppblomsten trenger mindre koketid enn resten av aspargesen. I moderne tider handler det om det samme, men med én og en halv strøken spiseskje med salt pr. liter vann. Regelen om to minutters koketid er alltid gjeldende for den grønne aspargesen, mens den hvite aspargesen trenger 5–6 minutter før den gode sødmesmaken trer frem, med mindre du vil smørdampe, riste eller blansjere aspargesen. Mulighetene er mange. Forskjellen i smak mellom hvite og grønne asparges defineres gjerne ved at den hvite er renere, rikere og mer intens enn den grønne.


Kapital leses av Norges mest innflytelsesrike ledere, gründere og talenter.

Les 2 artikler gratis i uken eller bli fullt medlem fra 169,- måneden.

Prøv gratis Bli medlem Logg inn