+ mer
Verdt å vente på: Asparges fra Hvasser kommer i mai. Foto: Frukt.no

Et kulinarisk vårtegn: Asparges og vin

Asparges er tilgjengelig hele året, men det er noe helt spesielt med de første som kommer nå om våren, og er du riktig heldig, finner du den kortreiste varianten fra Hvasser i Vestfold. Sammen med en avkjølt syrlig hvitvin har du et måltid en konge verdig.


Ankomsten av asparges er et av vårens sikreste kulinariske høydepunkter. Fristende måltider venter, og du kan både være tradisjonell og utradisjonell i vinvalget. Vi har plukket ut tre oppskrifter som får følge av seks vintips som garantert fremmer smaksgleden.

I Norge spretter de første aspargesene opp av jorden i mai, men ute i Europa begynner sesongen tidlig i april. Fersk hvit eller grønn asparges er en kulinarisk opplevelse i seg selv, men den blir enda bedre i samspill med syrlige sauser, bløtkokt egg eller urtesaus.

De beste fra Hvasser

Bor du på det sentrale Østlandet, får du til og meden  kortreist variant av ypperste kvalitet. Aspargesen fra Hvasser i Vestfold blir av hovedstadens mange toppkokker trukket frem som de aller beste. Åkrene her ligger bare 10 meter over havet, på lett og kalkrik sandjord som er ideell for aspargesen. De relativt varme vårdagene her gir en lang vekstsesong, og blir det for varmt, kjøler den saltholdige havbrisen på ettermiddagen ned det åpne og solfylte landskapet.

Kongelig grønnsak

I Tyskland, Frankrike og Italia er sesongen allerede i gang i april med hvit og grønn asparges. Tradisjonelt kommer den beste aspargesen i Europa, den hvite, fra de sand- og kalkholdige åkrene langs Rhinen i Rheingau i Tyskland. Her ligger alt til rette for dyrking av grønnsaken som tyskerne selv omtaler som det hvite gullet og en kongelig grønnsak.

Syrlig vin og asparges

Asparges er blant grønnsakene som kan være vanskelig å matche med vin. Årsaken er det naturlige høye innholdet av grunnsmaken umami. Noe som gjør at asparges bør varmebehandles. Kobler du sammen varmebehandlet asparges med for eksempel emulsjonssauser som hollandaise, blir samspillet perfekt. En tørr, gjerne mineralsk hvitvin med nok fruktighet og markert syrlighet gir den berømte koblingen som gjør den fete hollandaisesausen så velkommen. Er du i tvil om syrligheten i sausen, kobler du bare på en hvitvin med mer fruktighet eller restsødme. Druen Sauvignon Blanc er et stikkord til vinvalget. Syrlige viner fra Sancerre i Frankrike og New Zealand er klare kandidater, men også musserende viner fungerer ypperlig.

Den ultimate matchen

Når asparges står på menyen, kommer man ikke utenom Sancerre og Loire-dalen.  Den naturskjønne dalen som bukter seg gjennom landskapet omtales, med rette, som Frankrikes hage. Loire er den lengste og kanskje den vakreste av de franske elver. Med sitt over 1000 kilometer lange løp strekker den seg fra Massif Central i øst til Nantes ved Atlanterhavet i vest. Den gir næring til Loire-dalens mange vinområder, hvor Sancerre er det mest kjente.

Samme navn: Byen Sancerre har samme navn som vinområdet. Foto: Theo Luc / Sancerre

Sancerre med sine kalkåser og rolige landskaper

Vinmarkene i Sancerre er anlagt i solrike skråninger og bakketopper i de beste områdene. Jordsmonnet (silex) er rikt på leire eller kalkstein, toppet med grus og flint. Når grus blandes med kalkholdig jordsmonn, får man lettere og fine Sauvignon Blanc-viner. Blandes det derimot med kimmeridge-leire, blir resultatet en fastere og sterkere smak.

Fra et vinøst standpunkt er Sancerre synonymt med Sauvignon Blanc og deilige vår- og sommerdager med skalldyrfat, nygrillet asparges og chèvre. Nå er riktignok vinbildet litt mer nyansert enn som så. Det produseres både rød- og rosévin rundt den idylliske byen Sancerre med samme navnet som vinområdet.

OPPSKRIFTER VINVALG

Asparges. Foto: Frukt.no

Ovnsbakte asparges og tomater

Dette er en veldig enkel og fin måte å servere asparges og tomater på. Nydelig smårett eller tilbehør til middag.

Ingredienser 4 personer

 • 1 bunt grønn frisk asparges
 • 1 beger rød cherrytomat
 • 3 ss god olivenolje
 • saften av ½ sitron
 • 1 båt hakket hvitløk
 • grovt salt
 • pepper
 • noen spiselige blomster om du ønsker.

Fremgangsmåte:

Skyll aspargesen og skjær eller knekk av den nederste treaktige delen. Tørk med et papirhåndkle. Legg aspargesen og tomatene i en ildfast form og dryss over hakket hvitløk, salt og pepper. Hell over olje og drypp litt sitronsaft på. Bak formen i ovnen på 210 grader i 8–10 minutter. Pynt gjerne med spiselige blomster om du får tak i det. Servert med godt brød til er dette en nydelig rett i seg selv.

Vinvalget:

Varenr: 472701
Dom. Vacheron Sancerre Guigne-Chèvres 2019
Middels gulgrønn farge. Mineraler, vegetale toner, grønt eple og sitrus på duft. Konsentrert flott fruktdrevet med mineralsk ettersmak.
Pris: 459,90 kr (bestilling) Poeng: 89 Importør: Fondsberg

Varenr: 9751801
Etienne Riffault Sancerre Quarterons 2019
Middels gulgrønn farge. Konsentrert flott fruktighet, vegetale toner med gul frukt og lang god ettersmak. Fyldig flott Sancerre.
Pris: 269,90 kr (bestilling) Poeng: 88   Importør: NON DOS

Aspargeslykke: hvit asparges med eggehakk. Foto: Frukt.no

Hvit asparges med eggehakk

Egg og asparges smaker kjempegodt sammen, og vårløken setter en ekstra snert på smaken. Serveres for eksempel som en forrett, som snacks eller et lett lite kveldsmåltid.

Ingredienser 4 personer

 • 12 hvite friske asparges
 • 4 hardkokte egg
 • 1 hakket vårløk
 • 6 ss olivenolje
 • 4 ss hvitvinseddik
 • salt.

Fremgangsmåte:

Skrell aspargesen og kutt vekk 1–2 cm av den nederste delen. Kok aspargesen 3–6 minutter avhengig av tykkelsen. Hell av vannet. Knus hviten og plommen på eggene hver for seg med en gaffel. Tilsett olje og eddik – halvparten i hvitene og resten i plommene. Du kan også blande alt sammen. Smak til med salt og pepper. Legg 3 asparges på hver tallerken og fordel hakkede eggehviter og plommer i en remse over aspargesene sammen med hakket vårløk.

Vinvalget:

Varenr: 3996601
Dog Point Section 94  2014
Middels gulgrønn farge. Vegetale toner med stikkelsbær, gul frukt og lime på duft og smak. Flott konsentrasjon og moderat syrlighet. Lang mineralsk ettersmak.
Pris: 329,90 kr  (bestilling) Poeng: 89
 Importør: Structure Wines

Varenr: 5020601
Dezat Sancerre 2018
Lys grønngul farge. Stikkelsbær, sitrus og mineraler på duft og smak. Flott syrlighet og konsentrasjon.
Pris: 224,90 kr (bestilling) Poeng: 88
Importør: Red & White

Asparges med urtedipp

Frisk grønn asparges skal man ikke tukle for mye med – de er gode som de er. Lag en nydelig dipp med masse hakkede krydderurter — passer supert som snacks, forrett og som tilbehør.

Ingredienser 4 personer

 • 1 bunt grønn frisk asparges
 • 2 dl kesam mager
 • saften av ½ sitron
 • 2 ss finhakket frisk kruspersille
 • 2 ss finhakket frisk gressløk
 • 2 ss finhakket frisk koriander
 • 2 ss finhakket frisk basilikum
 • salt og pepper.

Fremgangsmåte:

Bland alle ingrediensene til urtedippen. Skyll aspargesen og skjær eller brekk av den nederste litt harde og treete delen. Grønn asparges trenger du ikke å skrelle. Kok aspargesen i 1–2 minutter. Server dippen til.

Vinvalget:

Varenr: 1049101
Davenne Crémant de Bourgogne Extra Brut.
Lys grønngul farge. Små bobler. Eple, sitrus og mineraler på duft og smak. Markert mousse og balansert syrlighet preger ettersmaken.
Pris: 184,90 kr (basis) Poeng: 87 
Importør: Winemarket

Varenr: 1498501
Matua Lands and Legends Marlborough Sauvignon Blanc 2019
Lys gulgrønn farge. Fruktdrevet med sitrus, nesle og vegetale toner i duft og smak. Enkel og pent laget vin, flott syrlighet i ettersmaken.
Pris: 186,90 kr (basis) Poeng: 87
Importør: Treasury Wine Estates Norway 

Vin