KapitalVin

Druer · VinBibel · Røde druer

Cinsaut

Publisert:21. mars 2018

Cinsaut er en blå drue som er mye plantet i Frankrike med opprinnelse i Sør-Frankrike. Spesielt dyrkes det mye Cinsaut i Languedoc-Roussillon,

Cinsaut er en blå drue som er mye plantet i Frankrike med opprinnelse i Sør-Frankrike. Spesielt dyrkes det mye Cinsaut i Languedoc-Roussillon, med særlig vekt på Aude, L’Hérault og Gard. Cinsaut tåler svært varmt vær og er meget produktiv, og bidrar sterkt til enorme mengder vin i dette området. Det er en drue som trives best i tørre skråninger med skrint jordsmonn og varmt klima. Planten slår knopp forholdsvis tidlig og er riktbærende, men kan lett bli angrepet av meldugg og oidium (soppsykdom som angriper druene). Det er en drue som har et rykte på seg for å gi for høy avkastning med bløte, fargeløse viner, men med god frukt og middels syre. Den gir brukbare roséviner. Derimot ved lav avkastning kan den gi oss karakterfulle, overdådige, rike og søte viner. I Languedoc-Roussillon dyrkes det Cinsaut som gir viner med finesse, under forutsetning at avkastningen holdes i sjakk og at vinen gis en lang maserasjon. Viktigste blandingsdruer for Cinsaut er Syrah og Grenache som begge gir fin karakter til vinen. I Sør-Afrika har de krysset Cinsaut med Pinot Noir og resultatet ble Pinotage, Sør-Afrikas egen nasjonaldrue. Den tåler å høstes maskinelt.


Kapital leses av Norges mest innflytelsesrike ledere, gründere og talenter.

Bli abonnent fra kr. 169,- pr. måned.

Bli abonnent Logg inn