KapitalReise

KapitalReise · Bærekraftig turisme

Verdens grønne reisemål

Lake Bled, Slovenia. Foto: Istvan Csak / Shutterstock / NTB scanpix
Publisert:23. mars 2018

FN vil ikke bare ha mer turisme, men mer grønn turisme. Så hva innebærer det? Oppfordrer FN oss til å sette kursen for nærmeste u-land eller et land hvis navn ender på -stan, og som er underernært på utenlandsk valuta?

Det er ikke uten grunn at FNs World Tourism Organization (UNWTO) har erklært 2017 for “The UN Year of Sustainable Tourism and Development.” Det globale reiseliv står foran et veiskille, mener eksperter som uttrykker en stigende bekymring over turismens stadig mer omfangsrike fotavtrykk. Hos National Geographic Society – som ikke bare beskriver og filmer klodens natur- og kulturskatter, men også engasjerer seg i deres bevaring – snakker man om tapet av “a sense of place” for jordens reisemål, og en utvisking av deres særtrekk.
Under turistnæringens internasjonale bransjetreff i London i høst – World Travel Market – førte Adventure Travel & Trade Association an med det som skulle bli WTMs kjenningsmelodi: “Nå er vi inne i reisemålenes epoke, folkens; vi må passe oss for at turismens vekst ikke sliter ned destinasjonene.”
Noen har stusset på ordet “development” i forbindelse med FNs bærekraftsår i turistnæringen. Det innebærer at FN til en viss grad oppfordrer oss til å sette kursen mot nærmeste u-land. Men først og fremst vil FN at 2017 skal være en oppfordring til å reise med grønne fortegn, og besøke land som er beredt til å ta oss imot uten at vårt besøk tærer på natur- og kulturkapitalen. Og at vi som besøkende legger igjen så få økologiske fotavtrykk som mulig.


Kapital leses av Norges mest innflytelsesrike ledere, gründere og talenter.

Les 2 artikler gratis i uken eller bli fullt medlem fra 169,- måneden.

Prøv gratis Bli medlem Logg inn