Swappie selger brukte iPhones

Markedet for brukte iPhones er så stort at det er etablert et eget selskap i Finland som konsentrerer seg om dette helt spesielle segmentet. Swappie har nå også etablert seg i Norge.

Brukt blir nytt: Det finske selskapet Swappie tilbyr nå brukte iPhones til norske brukere. I løpet av 2023 skal tilbudet være tilgjengelig i 18 land.  Foto: Swappie
Tech

De mest solgte modellene er iPhone 7, 8 og X, forteller selskapets administrerende direktør Sami Marttinen. – Det hele startet da jeg og en kamerat ville kjøpe en brukt iPhone fra et online bruktmarked, men ble lurt. Selgeren viste seg å være en profesjonell svindler og leverte aldri produktet han solgte.

– Jeg og min medgründer Jiri Heinonen mente at det måtte være bedre måter å selge brukt elektronikk på, og mot slutten av 2016 var vi i gang med å teste ut ulike forretningsideer. Med Swappie får du rimeligere telefoner, men handelen og garantien er den samme som når du kjøper en ny.

I Norge tar Swappie opp konkurransen med aktører som Teleoutlet og One Call - og ikke minst Finn.no. 

Solgt 300.000 telefoner

I løpet av disse årene har Swappie fått over 200.000 kunder og hentet inn mer enn 400 millioner kroner i egenkapital. Blant investorene finner vi blant annet Lifeline Ventures, selskapet som også var en av de første investorene i mobilspillutvikleren Supercell.

Så langt har Swappie lansert tjenesten i ni land, og planen er å utvide til 18 i løpet av 2023. – Vi er nå 400 ansatte, og vi vil ansette 400 nye i løpet av neste år. Så langt har vi solgt 300.000 telefoner i Europa, forteller Marttinen.

– Vi gir mobiltelefonen et nytt liv. Alle telefoner går igjennom en 52-stegs teknisk test i våre lokaler i Helsingfors før de blir lagt ut for salg. Hvis det er nødvendig, reparerer vi eller skifter ut deler.

– Kundene får sin iPhone fra Finland?

– Norske kunder må ikke bekymre seg for toll eller andre avgifter som kommer på toppen når man kjøper elektronikk fra utlandet. Det dekker Swappie.

I dag blir mindre enn en prosent av mobiltelefoner resirkulert.
Sami Marttinen, Swappie

Dyrere enn konkurrentene

Men helt uten oppstartsproblemer skjedde ikke etableringen i Norge. Magasinet Digi.no oppdaget nemlig at enkelte Swappie-modeller som ble lagt ut for salg faktisk var dyrere enn tilsvarende nye telefoner i andre nettbutikker. Prisene til Swappie er basert på markedsprisene på brukte smarttelefoner – dette spores automatisk hver dag, men her fungerte sporingen tydeligvis ikke.

– I dag blir mindre enn en prosent av mobiltelefoner resirkulert. Vi håper at flere og flere nordmenn vurderer å kjøpe en brukt, og pusset opp, telefon i stedet for en ny en. Dette skiftet har vi sett i Finland de siste årene, sier mannen som kommer fra det samme landet som introduserte oss for Nokia-mobiler.

– Hvem forsyner dere med mobiler?

– Vi får telefonene fra ulike kilder, både fra vanlige konsumenter og firmaer. Kundene kan også selge sine gamle iPhones direkte til Swappie, men det er foreløpig ikke mulig i Norge. Vi jobber imidlertid med å kunne tilby dette også for norske brukere, sier Marttinen.

– Og hva får man for en brukt iPhone?

– Det kan jeg dessverre ikke kommentere.