Kapital

– Personvernet og enkeltmenneskets rett til å leve et liv i fred fra statlig overvåkning og kontroll er veldig nær en illusjon. Vi er vel kommet til et teknisk mulig nivå som ikke engang George Orwell tenkte seg muligheten av. Da er det bare våre folkevalgte igjen som kan sette grenser og beskytte individene, sier Elden.

Annonse

I George Orwells dystopiske roman 1984 fra 1949 tegnes det et dystert bilde av hvordan fremtiden vil bli med et totalitært system hvor det knapt eksisterer individuelle rettigheter. Brorparten av handlingen foregår i et mørkt bysamfunn, hvor innbyggernes tanker konstant overvåkes av Tankepolitiet og med Store Bror som alltid ser deg. Målet er å kontroll- ere beboernes bevissthet og følelser, fortid og fremtid. Selv om romanen var en fiksjon, ser forsvarsadvokat John Christian Elden noen paralleller til vårt samfunn.


Kapital leses av Norges mest innflytelsesrike ledere, gründere og talenter.

Les 2 artikler gra-tis i uken eller kjøp abonnement fra kr. 169,- pr. måned.

Prøv gratis Bli abonnent Logg inn