KapitalVin

Våren er i anmarsj

Det samme er smaken av årets første nykokte asparges fra Tyskland og gjerne et glass eller to vin til. Og selvfølgelig med en nydelig hollandaisesaus til. De norske aspargesene lar vente på seg ennå. Sesongen for de norske varer fra begynnelsen av mai til rett over sankthans. Heldigvis kommer våren tidligere til Europa.
Den beste asparges, den hvite, kommer fra Rhinen i Rheingau i Tyskland. Her er alt perfekt for dyrking av grønnsaken egypterne allerede tilba for 5.000 år siden. Tyskerne selv kaller den det hvite gull og mener den kan tituleres som en kongelig grønnsak. 

Annonse

Rheingau har mer å tilby enn bare asparges

Rheingau er rieslings vugge. En kompakt region som bare er 36 km lang - den minste av de tretten klassiske, tyske vinregionene. En times kjøretur vest for Frankfurt, sørvest i Tyskland. Her avbryter elva Rhinen sin ferd fra sør mot nord og gjør en sving mot vest før den igjen går nordover 3 mil senere. Vinmarkene utgjør ca. 3160 hektar, hvorav rundt regnet 90 prosent befinner seg på historisk, sydvendte, bratte skråninger ved Rhinens høyre bredd, mellom Wiesbaden i øst og Lorch i vest. Regionens klima og topografi nyter godt av Taunus-fjellenes beskyttelse mot kalde, nordlige og østlige vinder - i tillegg til effekten av Rhinens reflekterende varme.

Riesling er en internasjonal kjendisdrue som stammer fra Tyskland, og regnes av mange som kongen blant de grønne druene. Riesling er en druesort som utmerket klarer seg på egenhånd og det er knapt noen annen druesort som bedre gjenspeiler vinmarken ”terroiret” i den ferdige vinen. 


Teoriene om Rieslings opphav er mange

En del hevder at den er beslektet med den europeiske Vitis vinifera silvestris og at den har utviklet seg gjennom en foredling som startet i romertiden da Julius Caesars legionærer la under seg områdene langs de tyske elvedalene. Andre er av den oppfatning at druen ble introdusert i området først i den eldre middelalder da kong Ludvig lot bytte ut enklere sorter mot Riesling. Fra 1400-tallet finnes betydelig sikrere kilder og blant annet skriver Hieronymus Bosch at Riesling ble dyrket i Rhin- og Moseldalen. En kuriositet er at det i kjelleren under rådhuset i byen Bremen ligger et kar som sies å inneholde rester etter Rüdisheimer Riesling 1653. 

Aspargesen kom nok først til Rheingau

Hva er det som gjør koblingen mellom vin, saus og asparges fra Rheingau så spesiell? Det sandholdige jordsmonnet gjør sitt til at aspargesene får et mineralsk preg. Kobler du da på en tørr mineralsk utgave med hvitvin med nok friskhet og syre har du den berømte koplingen som gjør den fete hollandaisesausen så velkommen. Er du i tvil på syrligheten i sausen kobler du bare på en Riesling vin med mer restsødme. 
Av produsenter det er verdt å kikke nærmere på og ikke minst å smake finner du Kloster Eberbach, Schloss Johannisberg, Weingut Peter Jakob Kühn, Robert Weil, Leitz og Georg Breuer. Alle med sin egen stil, men det er først på de beste vinene de største forskjellene ligger. Rheingau er også kjent for sin pubkultur med sin allsang, men her i Norge lovpriser vi heller den sublime smaken av riesling og asparges i verdensklasse.


Kapital leses av Norges mest innflytelsesrike ledere, gründere og talenter.

Les 2 artikler gratis i uken eller bli fullt medlem fra 169,- måneden.

Prøv gratis Bli medlem Logg inn