<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-NT7T3W7" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">
Kjøp

Postordrepioneren som ble aksjekonge

Han ble rik på å selge koreansk hår, bærbare urinaler og tåneglkrem, fargefoto og musikk. Fortjenesten satset Ivar S. Løge på aksjeinvesteringer. Siden har han hanket inn dobbelt så høy avkastning som børsen hvert år.

Byttet hatt: Krimskramsbaron Ivar S. Løge tjente seg rik på å bygge opp, selge og kjøpe tilbake selskaper i over 40 år. Pengene investerte han på børs med stort hell. Foto: Eivind Yggeseth
Næringsliv

Ivar S. Løge (83) er mannen som i årevis teppebombet det norske folk med produkter de ikke ante eksisterte, og langt mindre trengte. Han regnes som en pioner, og er spesielt kjent for Select, postordrefirmaet bak den glansede katalogen som i flere tiår dukket opp i de fleste postkasser her til lands. Siden solgte han virksomheten dyrt, og kjøpte den tilbake billig et par ganger. Fortjenesten har bidratt til å gjøre postordrekongen til en av de største private investorene på Oslo Børs med en formue på 1,4 milliarder kroner.

– Det er veldig spennende og utfordrende å være kapitalforvalter. Jeg synes jeg er privilegert som har en jobb der jeg føler at erfaring er en av de viktigste suksessfaktorene. Dessuten er jeg et konkurransemenneske. Jeg liker å vinne, og hater å tape, sier han.

Aldri lånt

Interessen for aksjer startet tidlig, forteller Løge.

– Jeg har vært fascinert av aksjemarkedet fra barnsben av. Jeg husker at jeg hørte på børskursene på radio den gangen kursene ble opplest i en fem-minutters sending daglig på NRK, sier han.

Det var likevel først da han ble student ved NHH og fikk studielån at han begynte å investere.

– Jeg var nok blant de mest aktive medlemmene i aksjeklubben på NHH på slutten av 1950-tallet. Dog var det ikke snakk om de helt store beløpene. Det var først etter at jeg solgte postordrefirmaet mitt for annen gang at jeg ble mer og mer investor og kapitalforvalter og mindre og mindre bedriftsleder.

Det er et valg han ikke angrer. I dag har Løge en portefølje verdt nær halvannen milliard kroner, og avkastningen har vært særdeles god.

– For meg er bevaring av kapitalen det viktigste. Det har jeg hatt som basis hele tiden. Jeg har aldri lånt penger for å investere.

Langsiktig

Løge er investert i 25 til 30 selskaper på Oslo Børs. Utenom disse følger han et tilsvarende antall selskaper. Hans langsiktige sektorer de siste årene har i stor grad vært vekst- og teknologiaksjer, med et tydelig innskudd av sjømatselskaper.

– Jeg har en langsiktig horisont, og jeg er en typisk vekstorientert investor. Jeg leter etter aksjer som kan gå fem- til ti-gangeren i løpet av fem år. Hvis man har en portefølje på ti aksjer, hvorav to femdobler seg på fem år, en halverer seg og de andre syv gir seks prosent avkastning årlig, så har man doblet pengene i løpet av de fem årene, sier han.

– Hva er den perfekte investering?

– Det perfekte selskapet er et selskap som opererer i et vekstmarked og som har en så sterk markedsposisjon at den er nærmest umulig å utfordre. Eksempler på Oslo Børs er Schibsted med finn.no, og Tomra. Globalt er det mange: Alphabet med Google og YouTube, Microsoft, Amazon, Apple.

Løge forteller at han sjelden går inn i selskaper som ikke tjener penger i dag.

– Veldig mange av selskapene på Euronext Growth for eksempel kommer aldri til å tjene penger, er jeg redd.

– Så der finner vi ikke deg?

– Nei.

Diversifisert

Det går ikke an å alltid treffe riktig investering, og nettopp derfor er langsiktighet for investorer svært viktig, mener Løge. Han mener den største feilen nordmenn flest gjør i aksjemarkedet er å selge seg ut for tidlig.

– Det er aldri feil å ta en gevinst, hevder mange, men i lengden er cut your losses and let your profits run en bedre strategi. Gode selskaper vil som regel fortsette å være gode selskaper, selv om kursutviklingen ikke følger et lineært spor.

Det er aldri feil å ta en gevinst, hevder mange, men i lengden er cut your losses and let your profits run en bedre strategi.
Ivar Løge

Dog hender det at han selger seg ut etter relativt kort tid selv også.

– Ja. Som oftest skjer det etter en kvartalsrapport som gjør meg usikker på om selskapet kommer til å oppfylle forventningene.

– Hva gjør det med nattesøvnen din når aksjer du har investert i gjør det dårlig?

– Jeg sørger for å ha en så diversifisert portefølje at nattesøvnen ikke blir forstyrret om en kurs stuper. Jeg lar meg ikke stresse av korreksjoner i markedet. De er en del av gamet. Etter en korreksjon åpner det seg alltid nye muligheter. Men jeg må innrømme at det går ut over humøret når jeg iblant gjør det dårligere enn markedet.

– Det skjer ikke så ofte?

– Heldigvis ikke.