<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-NT7T3W7" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">
Kjøp

På plass i 14 byer

Venture Capital-selskapet Antler utvider stadig. Nå er de på plass i 14 byer, spredt over alle verdensdeler.

Nordmenn i Singapore: Fridtjof Berge og Magnus Grimeland utgjør to tredeler av den norske troikaen som grunnla Antler i Singapore. Foto: Antler
Næringsliv

Siden oppstarten i 2017 har Venture Capital-fondet Antler etablert til sammen 14 kontorer i Singapore, Oslo, Stockholm, New York, San Francisco, Los Angeles, London, Berlin, Amsterdam, Sydney, Bangalore, Beijing, Nairobi og Sao Paulo. I 2023 regner de med å være i over 20 lokasjoner. Det kan virke som en aggressiv strategi, men selskapet mener å ha en klar tanke bak.

– Det er viktig at ytterligere ekspansjon fører til at plattformen som en helhet blir styrket, sier Fridtjof Berge. Han er en av de tre nordmennene som var med på å starte investeringsselskapet. Berge forteller at formålet med den sterke ekspansjonen er å skape globale nettverkseffekter.

Vil skape 100.000 arbeidsplasser

I selskapets langsiktige planer er det ikke mangel på ambisjoner. Innen fem til ti år har de nemlig som mål å skape 100.000 arbeidsplasser og bidra med 300 milliarder kroner i globalt BNP.

– Neste år kommer vi til å bygge oppunder 250 selskaper. På fire år overstiger vi da 1.000. Over fem til ti år vil selskapene ha rundt 100 ansatte i snitt, og vi ender opp med 100.000 nye arbeidsplasser skapt, sier Berge.

I dag har Antler 115 ansatte, pluss 30 praksisplasser. Porteføljeselskapene teller 190 og har i snitt drøyt ti ansatte hver. Dermed jobber det rundt 2.150 mennesker i Antler og deres porteføljeselskaper i dag.

I tillegg har Antler et stort nettverk av rådgivere verden over. I Norge finner man navn som Harald Norvik, Chirstian Rynning-Tønnesen og Karl Munthe-Kaas. Internasjonalt har de blant annet med seg Larry Summers, som var finansminister i USA under Bill Clinton og dessuten tidligere president på Harvard, samt Klaus Kleinfeld, tidligere administrerende direktør i Siemens.

Bygger gründerdatabase

Med 250 nye selskaper hvert år vil Antler etter hvert sitte på en stor mengde data. Dette systematiserer selskapet i en dataplattform som har fått navnet Fusion.

– Vurderer vi en forretningsmodell i Sydney, så kan det være at en tilsvarende modell er blitt vurdert i for eksempel New York. Da kan vi bruke Fusion til å se hva vi konkluderte med den gang, forteller Berge.

Store planer: Berge flyttet inn på gjesterommet til Grimeland med blanke ark, men ambisiøse mål. Foto: Antler

I tillegg til å kartlegge forretningsmodellene vil Antler også kartlegge personene de jobber med.

– Vi lærer av bakgrunnene og de tidligere erfaringene til gründerne. Over tid ser vi på tusenvis av profiler, og disse dataene kan vi bruke til å finne ut hvilke typer mennesker og personligheter som passer bra til hverandre basert på deres styrker og svakheter.

Har hentet halvannen milliard

Høsten 2017 fløy Fridtjof Berge ned til tidligere McKinsey-kollega, Magnus Grimeland, i Singapore. Med relativt blanke ark begynte de planleggingen.

– Vi ville gjøre noe med stor positiv påvirkning på samfunnet, og i tillegg var vi interessert i teknologisk innovasjon. Med Antler-modellen kan vi kombinere disse synene.

Til å begynne med bodde Berge på gjesterommet til Grimeland.

– Etter noen måneder fikk vi en annen McKinsey-kollega, Vegard Medbø, med på laget. I januar 2018 bestemte vi oss for å gi gass, og begynte å hente kapital fra diverse family offices, både i Norge og Sør-Asia.

I sin levetid på 2,5 år har Antler totalt hentet inn rundt halvannen milliard kroner. I tillegg til å bli investert i nye porteføljeselskaper brukes pengene til å drifte det operasjonelle. Denne våren begynte de jakten på nye seks milliarder kroner. Pengene skal brukes til å investere i senere faser hos selskapene deres.

– Typiske investorer i dette fondet er pensjonskasser, institusjonelle investorer og family offices, forteller Berge.

De tre nordmennene trengte etter hvert mer enn bare penger, og gjennom nettverket til Grimeland fikk de kapret den tyske seriegründeren Stefan Jung.

Tysk suksessgründer: Stefan Jung har grunnlagt og investert i flere storsuksesser. Nå leder han investeringer hos Antler. Foto: Antler

– Det som er mest spennende, er at det ikke finnes noe eksisterende VC-fond i den skalaen vi bygger, globalt. Tradisjonelt sett har tidligfase-investeringer blitt gjort på hobbybasis av engleinvestorer eller små fond, forteller Jung. Han var med på å bygge opp internettselskapet Rocket Internet, som i dag er børsnotert med en markedsverdi på omkring 25 milliarder kroner.

Tyskeren roser den norske arbeidsmodellen, som nordmennene, ifølge Jung, har tatt med seg til Singapore.

– Norsk ledelsesstil beskrives gjerne som konsensusdrevet og demokratisk. Dette er viktige elementer når man skal bygge et såpass globalt selskap.

Strengere enn Harvard

Tidligfase-fondet får inn over 50.000 søknader pr. år. Kun tre prosent får bli med i gründerprogrammene deres. Etter tre måneder med kontinuerlig evaluering får en tredjedel av disse en investering. Dermed er det vanskeligere å bli en del av Antler enn det er å komme inn på eliteuniversitetet Harvard, hvor for øvrig både Berge og Grimeland selv har studert.

– Vi ser primært etter fire egenskaper: drivkraft, evne til å påvirke andre og løse problemer, og domene-ekspertise, sier Berge.

Gjennom en søknadsprosess som inkluderer evnetester og intervjuer, plukker de ut sine kandidater.

– Vi vil ha folk som er bedre på sitt felt enn de resterende 99,99 prosentene av befolkningen.

Den 10. august kom 50 nye gründerspirer til Oslo-kontoret for å ta del i selskapets andre runde her i Norge.