Grasp logger hverdagen

Er det en liten ball, en liten pute, som skal bidra til å fortelle hvordan psykiske problemer oppstår – og hvordan de kan behandles? Grasp er en digital dagbok med sensorer som husker de avgjørende detaljene fra hverdagen.

Det riktige grepet: Med sensorene i Grasp skal det bli enklere å registrere data om hverdagen til personer som for eksempel opplever mye stress eller smerte. Foto: Grasp
Næringsliv

Vanligvis jobber Jørund Fjøsne med å designe helt andre ting, for eksempel lamper eller ordførerkjeder. Denne gang kom inspirasjonen fra en ung gutt som var til behandling for psykiske lidelser. Gutten klarte imidlertid ikke å forklare hvordan han egentlig hadde det, han klarte ikke å formidle det, og det ble starten på et produkt som tok en helt annen retning. 

– Jørunds idé var at det må finnes en måte å logge hvordan man har det på. Og han tok utgangspunkt i grepet, sier daglig leder Ingvald Grindheim i Grasp. Selskapet som nå skal videreføre både idé og design. 

– The grasp?

– Ja, grasp betyr jo både å gripe og å forstå, svarer Grindheim.

Selskapet har fått på plass sine første tester, de første pilotprosjektene, i Norge, og er nå også i samtaler med kunder i både USA, Asia og i andre europeiske land.

Connect og Insight

– Kaller dere det en pute, eller en ball?

– Grasp? Ja, kanskje en ball.

– Bruken krever at man har den med seg og holder på den hele tiden?

– Ja, i hvert fall at man har den i nærheten for å registrere følelsene, svarer Grindheim. – Du kan si at konkurrentene er penn og papir eller apper der man i ettertid må notere ned hvordan man har hatt det. Grasp registrerer og lagrer hvordan du klemmer når du føler ubehag. Den husker hvor hardt du klemte, hvor lenge, og selvfølgelig til hvilken tid på dagen. 

Dataene kan synkroniseres opp mot appen Grasp Connect eller på nettjenesten Grasp Insight. – Vi har patentert design og varemerke og jobber nå med flere patenter for selve enheten. Produksjonslinjen er opprettet i Polen og er klar for masseproduksjon.

Akkurat nå har Grindheim & co avtale med 19 testbrukere og skal i gang med ytterligere 14. – Noen tilhører en gruppe med kroniske smerter, noen har meldt seg frivillig gjennom nettverket vårt. Poenget er å få tilbakemeldinger som vi kan ta med videre i utviklingen. Kanskje får vi høre at Grasp må ha en krok for å bli hektet på et belte eller en lomme. Eller kanskje den må ha en liten bag festet til seg?

Inn med ti millioner kroner

Det handler alltid om produktutvikling, men for det temmelig nøyaktig tre år gamle selskapet handler det også mye om penger, om finansiering. 2019-regnskapet forteller riktignok om inntekter på 2,2 millioner kroner, men mesteparten av dette var etableringsstøtte fra Innovasjon Norge.

Men Grasp har også tråkket opp de helt nye sporene for oppstartsselskaper. Crowdfunding – folkefinansiering – er et av disse, og på tjenesten Dealflow hentet Grasp i fjor inn 1 million kroner i ny egenkapital. I denne runden ble selskapet priset til 17,5 millioner kroner.

Jakter millioner: Designer Jørund Fjøsne (til venstre) og daglig leder Ingvald Grindheim i Grasp har hentet inn penger til utviklingen både via crowdfunding og støtte fra Innovasjon Norge. Foto: Grasp

– I tillegg har vi fått et lån av eksisterende aksjonærer på drøyt en million kroner, et lån som nå blir konvertert til aksjer, forteller Grindheim. – Vi har også søkt Innovasjon Norge om nye fire millioner kroner, og på toppen av dette har vi en investor i Storbritannia som går inn med 1,2 millioner kroner. Pluss at vi jobber med noen småinvestorer. Hvis alt dette går i boks, handler det om totalt cirka ti millioner kroner.

Og Grasp har i tillegg søkt Forskningsrådet om penger.

I tester av medikamenter

– Hva står det i søknadene? Hvordan kan Grasp hjelpe brukerne?

– Det er veldig ulikt. Men la oss si at du har sterke ryggsmerter og går til doktoren, til psykiateren eller til fysioterapeuten et par ganger i måneden. Da er det veldig vanskelig å huske hvordan du hadde det, hva som utløste smerten. Hva er triggerne? Men da kan Grasp hjelpe til i historiebyggingen. Hva gjorde jeg den dagen jeg klemte masse? Grasp gir innsikt i egen tilstand og støtte i behandlingen.

– Det betyr at behandlerne også må lære seg bruken?

– Derfor må den være veldig enkel å ta i bruk, enkel å laste opp data fra, og det må være enkelt å forstå dataene, svarer Grindheim.

Kundene kan også være store biomedisinske selskaper som tester produkter. – Hvis de skal teste ut nye medikamenter må de ha kliniske tester, alt fra 200 til 20.000 personer der de eneste tilbakemeldingene kommer i form av skjemaer. Hvis de også bruker Grasp, kan det gi verdifull informasjon om produktene.

– Men de viktigste kundene finner vi nok innenfor det offentlige helsevesenet, i Spesialisthelsetjenesten, og vi jobber også ganske tett med flere forskningsavdelinger her i landet, forteller Grindheim. 

– Når jeg kan jeg som privatperson gå på et apotek eller i en butikk og kjøpe en Grasp?

– Ikke ennå, vi vil helst gå gjennom Spesialisthelsetjenesten først, slik at vi får kvalitetssikret produktet og tjenesten gjennom ekspertene. Men vi diskuterer nå om vi skal kjøre en test til høsten for å sjekke interessen. I løpet av 2020 skal vi få testet løsningen vår så godt innenfor helsetjenesten at vi bør være klare for konsumentmarkedet i løpet av våren 2021.

– Hva må jeg da betale for en ball, for en pute?

– Vi kommer til å selge enheten for en engangssum og ta lisens på softwareløsningen. Prisen har vi ikke helt landet på, men egne kostnader for produksjon, forskning og utvikling har vi ganske god kontroll på, sier Grindheim.