<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-NT7T3W7" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">
Kjøp

Næringslivet tilbyr coronahjelp

Over 140 norske bedrifter har meldt fra til helsevesenet om at de vil bidra med å lage smittevernutstyr og annet medisinsk utstyr under coronakrisen. Men først må deres produktforslag testes grundig, så ingen avtaler er hittil gjort om noen konkrete leveranser.

Trenger smittevernutstyr: Norsk helsepersonell trenger alle typer smittevern fremover, og mange i norsk næringsliv sier de vil prøve å produsere det. Her fra Torp flyplass da et fly fra Italia landet. Foto: Teigen, Trond Reidar
Næringsliv

(Artikkelen var først publisert 19. mars 2020)

– Maskene våre er sendt inn til testing hos et europeisk institutt som er godkjent for å gjøre slike tester. Men vi har ikke fått noen tilbakemeldinger ennå. Maskene s

Janne Vangen Solheim, eier og Arne Fonneland, daglig leder i Janusfabrikken. Foto: Eivind Yggeseth

kal testes for både bakterier og gjennomtrenging av væsker. På slike kirurgiske munnbind, som vi ønsker å lage, er det en europeisk norm som maskene først må godkjennes etter, sier Arne Fonneland. Han er administrerende direktør og medeier i strikkeprodusenten Janusfabrikken, som ligger i Espeland, helt øst i Bergen kommune. Janus har fått mye oppmerksomhet for sin raske respons på helseminister Bent Høies oppfordring til norsk næringsliv å delta i en coronadugnad.

Må møte standarder

Hvis Janus virkelig får godkjent ullmaskene som kirurgiske munnbind, etter en europeisk standard som kalles EN 14683, så kan den norske fabrikken i løpet av noen måneder produsere flere millioner av slike munnbind. Men alt avhenger altså av at prototypen for munnbindene passerer testene som i skrivende stund ikke er fullført.

Fonneland er således en typisk representant for de mange i norsk næringsliv som har meldt seg til tjeneste. Interessen for å hjelpe til med å produsere smittevernsutstyr og annet medisinsk utstyr er stor. Men i praksis vil det ta tid før norske helsearbeidere og coronasmittede kan håpe på noen konkrete produkter. 

Vi ønsker i første rekke smittevernutstyr, som øyebeskyttelse, frakker, hansker og åndedrettsvern og kirurgiske munnbind.
Fagdirektør Svein Lie i Helsedirektoratet

Sykehusinnkjøp HF har fått ansvaret

– I den grad næringslivet tilbyr produkter, skal de henvende seg til Sykehusinnkjøp HF, som eies i fellesskap av de fire regionale helseforetakene. De fire fikk i oppdrag fra Helsedepartementet å gi Sykehusinnkjøp den oppgaven, sier fagdirektør Svein Lie i Helsedirektoratet til Kapital.

– Vi ønsker i første rekke smittevernutstyr, som øyebeskyttelse, frakker, hansker og åndedrettsvern og kirurgiske munnbind, sier Lie videre.

Slakker på maskekrav

– Vil det være de samme kravene, medisinske standardene, til de som nå setter opp nye produksjonslinjer som tidligere, eller vil man slakke på kravene i dagens situasjon?

– Det som har skjedd når det gjelder endring av krav, er at når det gjelder åndedrettsvern, så er det Folkehelseinstituttets vurdering at det holder med kirurgisk munnbind ved normal prøvetagning og omgang med den som er syk. Det er en faglig vurdering som er gjort når vi vet at det ikke er luftsmitte, men dråpesmitte, sier Lie.

– Det gjør dem lettere å produsere, selvsagt?

– De er lettere å produsere, og vi har større lager. Her er det veldig mange som har meldt seg med tilbud, sier fagdirektøren.

Åpner pengesekken

– Er det tilført noe ekstra penger?

– Det er mye nå som koster mer enn hva som var budsjettert. Nå gjør vi det som er nødvendig, og så gjør vi opp regningen etterpå, svarer Lie.

– Er det aktuelt å tilby nye produsenter som melder seg noen form for innkjøpsgarantier?

– Det er noe av det vi må se på. Det har vi erfaring med fra legemiddelproduksjon fra forrige pandemi, sier Lie.

140 henvendelser til nå

Hos statlige Sykehusinnkjøp HF, med hovedkontor i Vadsø, bekrefter kommunikasjonsleder Kjersti Lien at de har fått mange henvendelser fra næringslivet.

– Vi har fått mange henvendelser, totalt over 140 stykker til nå. Det er stort og smått, noen seriøse og noen mer useriøse. Men i den situasjonen vi er i nå, så følges alt opp av et team hos oss, sier Lien.

Sykehusinnkjøp HF, som vanligvis forhandler rammeavtaler på vegne av helseforetakene, har av helseminister Bent Høie nærmest fått blankofullmakt til å kjøpe inn medisinsk utstyr fra norsk næringsliv.

Mest smittevernutstyr

– Medisinsk utstyr kan kjøpes inn selv om det ikke er budsjettmessig dekning for dette i gjeldende budsjett, sa Høie i en redegjørelse til Stortinget nylig.

Men dette avhenger som nevnt av at det som tilbys faktisk kan brukes.

– Hva handler henvendelsene om?

– Akkurat nå er det hovedsakelig snakk om smittevernutstyr. Produksjon av legemidler vil kreve et helt annet godkjenningsregime, svarer Lien ved Sykehusinnkjøp HF.

Hun ber alle norske bedrifter som tror de kan tilby ulike medisinske produkter om å ta kontakt på følgende epost- adresse: suppliercovid19@sykehusinnkjop.no

Robot som desinfiserer

Bjørn Platou i det norske selskapet Decon-X International AS har allerede et fiks ferdig produkt å tilby. Det er en robot som ved hjelp av stoffet hydrogenperoksid i tåkeform kan desinfisere både hele rom og smittevernutstyr, som ellers må kastes, for både coronatype-virus, bakterier og andre urenheter.

Vi har en veldig pågang nå. Så vi vurderer nå å sette opp en ekstra produksjonslinje.
Bjørn Platou i Decon-X International

Platou melder om en voldsom etterspørsel. Dog ikke så mye fra det norske helsevesenet, men fra Spania, Tyskland og Danmark.

Renser hele rom: Bjørn Platou i Decon-X Foto: Anders Horntvedt

– Vi har en veldig pågang nå. Så vi vurderer å sette opp en ekstra produksjonslinje og øke de 50 enhetene vi nå er i ferd med å produsere opp til 100 enheter, sier Platou, og legger til:

– Vi har kunder i Spania, Tyskland, Danmark og Norge. I Norge har vi blant annet tidligere solgt roboter til ni sykehus og en rekke aldershjem.

Oljeselskap vil kjøpe

– Dere har ikke vurdert å sette opp prisen med den store etterspørselen nå?

– Nei. Det ville være veldig kortsiktig, og en effektiv måte å ødelegge ens renommé på, svarer Platou.

Selskapet hans tar 215.000 kroner for en robot, men leier også ut roboter for 5.500 kroner pr. måned.

Samme dag som Kapital ringer, har han fått en ordre på fem roboter fra en uvanlig kunde i utgangspunktet – et stort oljeselskap med produksjon på norsk sokkel.

– De har nok tenkt at det blir dyrt om de må stenge ned plattformer pga. smitte, sier Platou.

Mye masker til salgs – ennå

I praksis er det nok likevel trolig begrenset hva næringslivet kan bidra med av helt nytt smittevernutstyr på kort sikt, med et mulig stort unntak av om Janusfabrikken skulle få godkjent sine ullmasker. Men ute i norsk næringsliv er det samtidig massevis av ferdig smittevernutstyr i form av åndedrettsvern, både ute i ulike bedrifter og blant forhandlere av slikt utstyr.

Kapital har spurt Helsedirektoratet om ikke staten fortest mulig bør mer eller mindre beordre alle forhandlere av slikt utstyr om å selge alt til Sykehusinnkjøp, men har ikke fått noe svar fra direktoratet på dette.