<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-NT7T3W7" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">
Kjøp

Vestre-vinden

Pågangsmot: Næringsminister Jan Christian Vestre (Ap) under nøkkeloverrekkelse i Nærings- og fiskeridepartementet. Foto: Fredrik Hagen/NTB
Leder og kommentar

Landets nye næringsminister, Jan Christian Vestre fra Arbeiderpartiet, har en forfriskende stil, og det er ikke så underlig at statsminister Jonas Gahr Støre plukket frem denne unge (35 år) næringslivsleder og bedriftseier da kabalen skulle legges.

Vestre sier, og det må vi tro ham på, at det er fantastisk å drive næring i Norge. Hans eget selskap lager utemøbler, og han og hans mor tjener mye på det. Vestre skal nå låne 220 millioner kroner og bygge en kjempefabrikk i Eidskog kommune (innland).

Forhåpentligvis gleder det også avgåtte statsminister Erna Solberg, som har hatt ansvaret for politikken her i landet de siste årene, at det er så næringslivsvennlig og strålende her.

Jan Christian Vestre bobler jo over av pågangsmot og glede.

Så hva skal bli det nye? Morgendagens næringsliv under en rødgrønn (egentlig gulrød) regjering skal bli grønn, sysselsette flere, og det skal satses på hydrogen, batterier, karbonfangst og lagring. Det er stikkordene.

Ingen avvikling av olje- og gassektoren, men utvikling. SV, MDG og Rødt kan si hva de vil.

Det eneste problematiske ved disse visjonene er at alle partier sier det samme om hydrogen, batterier, karbonfangst og lagring (av CO2). Det er dette som er fremtidens norske industri.

Og køen med næringslivsledere og eiere som vil satse her, begynner å bli lang.

Alle selskaper, fra lokomotivet Equinor til små selskaper på kysten, vil være med, og de vil absolutt ha litt penger fra staten. Staten skal nemlig bli mer aktiv, og normalt betyr det mer penger. Staten skal strø litt rundt omkring.

Kriteriene for dette kan bli spennende lesning, og alle sitter klare med de skarpeste advokatene.

Kjell Inge Røkke og staten ble uvenner da staten kjøpte seg inn i Aker Holding, og staten har opparbeidet seg et tap på rundt fire milliarder kroner på dette samarbeidet, så staten må bli litt flinkere. Og det tror vi Jan Christian Vestre kan bidra til.

Vi skal heller ikke glemme havvind. Der skal vi være med, og det vil bli dyrt og risikabelt. Hvor mye av risiko kan man dytte over på staten? Det er ikke Vestres departement, men det er jo industri.

Mindre og mellomstore bedrifter og næringer ligger hos Næringsdepartementet, og staten vil neppe gjøre mye galt her med en eier av en trefabrikk som statsråd, som forstår hva det går om.

Gode ideer, hardt arbeid, satsning av alle sparepenger og troen på noe som kan vokse.

Formuesskatten? Statsråd Jan Christian Vestre bare ler det bort. Trolig er ikke hans formue så stor at den er plagsom.

Vi håper at han lykkes både med den nye fabrikken og forståelsen av at investorene helst vil ha pengene i bedriftene, for å arbeide der.

Nå skal det satses. Grønt? Tja, det håper vi også, men grønt er ikke grønt. Utemøbler er ikke grønne.