<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-NT7T3W7" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">
Kjøp

Colonialmajor Odd Reitans Britannia Hotel i Trondheim stengte dørene tirsdag den 5. januar.

Etter at regjeringen kom med sine nye forskrifter i kampen mot coronapandemien, hvor det innføres skjenkestopp, er det stengt til den 18. januar. Hoteller som Britannia, med sin nye prakt og luksus, kan ikke leve uten champagne til gjestene. 300 ansatte ble permittert.

Continental i Oslo, med restaurant Theatercafeen, stengte allerede en måned før jul, og mistet ikke bare de lønnsomme julebordukene, men hotellet er også nede.

Samme dag som Britannia stengte, stoppet også Color Line, med passasjerferger mellom Oslo og Kiel, sin virksomhet, og 500 ble permittert. Heller ikke på slike skip er det mulig å drive med skjenkeforbud.

Coronapandemien rammer norske hoteller og serveringssteder hardt. Kundene har forbud mot å drikke, og det er forbud mot å være mer enn 10 personer i samme selskap eller møte. Møtes man likevel, må stolene skrus fast i gulvet.

De mindre stedene har lukket ned for lenge siden, og nå gir også de store opp.

Smitteutbruddene ble bare verre og verre etter julefeiringen, og regjeringen gjør hva den kan for å hindre smitte. Det betyr i praksis nærmest null sosial kontakt, hjemme og ute.

Det er vanskelig å kritisere regjeringen for dette. Plutselig var også Norge i en utsatt posisjon, etter at Norge var blant verdens beste det første halvåret etter pandemiutbruddet i mars i fjor.

Men dette har store konsekvenser. Forbyr man gjester og sier at inntektene skal være null for barer og restauranter, burde også staten tatt regningen fullt ut.

Etter mars har de fleste fått noe penger fra staten i henhold til kompensasjonsordningene, men dette tar slutt i mars, og vi vet ikke om hotellene åpner igjen etter den 18. januar.

Trolig betyr dette kroken på døren for tusenvis av utelivssteder. Bedriftene har hanglet og gått fra mars/april, men kassene tømmes for alle reserver.

Odd Reitan som har brukt en milliard kroner på ærverdige Britannia klarer seg selvfølgelig godt, og det gjør også eieren Elisabeth Brochmann på Hotel Continental som har pusset opp for 800 millioner kroner, men det blir likevel blodig når renter og avdrag skal betales til banken(e).

Og hvor mye leie får Christian Ringnes som eier Grand Hotel, av leietageren Scandic Hotels så lenge coronapandemien herjer?

Mange tror nå at alt vil bli bedre hvis det blir fart på vaksineringen mot Covid-19-viruset, og bedre må det jo bli hvis mesteparten av den voksne befolkningen blir vaksinert før sommerferien, men det er grunn til en god dose skepsis. Vaksineringen kan ta mer tid enn antatt, og vaksinen er kanskje ikke så god som man trodde, selv om det nå er flere på markedet.

Åpner regjeringen og Folkehelseinstituttet (FHI) kranene igjen etter den 18. januar, kan det kanskje gå bra, men må regjeringen forlenge alle smittetiltakene fordi antall smittede ikke går ned (vi tror de går ned), er situasjonen dramatisk for hoteller og restauranter. Uten gjester dør de.

De store vil klare seg, og åpner kanskje opp igjen med færre ansatte, men de små og mellomstore, i hele landet, går dystre tider i møte.

Skjenkestoppen var i grunnen det siste man kunne få. Det dør man av.