<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-NT7T3W7" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">
Kjøp

De nye, nasjonale regler for å hindre smitteutbredelse, og særbestemmelsene i Oslo, er en klar innstramming. Vi skal ha færre gjester i glade lag, vi skal begrense antall personer vi treffer i løpet av en uke, vi må bruke munnbind i alle varehus og offentlige bygninger, og det er fortsatt krav om bruk av munnbind ved reise med trikk, tog eller buss hvis man ikke kan ha en avstand på en meter til nærmeste medpassasjer (hvorfor da ikke kreve bruk av munnbind uansett avstand?).

Veksten i antall smittetilfeller i Norge og spesielt i de store byene, skal stoppes med alle midler. Det er bra!

Men vi lurer på om ikke om byrådsleder Raymond Johansen (Ap) i Oslo kanskje har fått for mye tran, når Oslo kommune nå har kommet med påbud om hjemmekontor for alle frem til midten av desember, hvis da ikke “praktiske” hensyn forhindrer det.

Hjemmekontor for alle?

Hjemmekontor for alle?

Vi forstår at det da blir færre passasjerer på de kollektive reisene, og færre biler på veiene, og det er åpenbart et gode.

Men har Raymond tenkt på at de som nå jages ut av kontorer, hvor alle mulige smittetiltak i kantiner, heiser, trapper og ganger er ivaretatt, etter jobben og hjemmekontoret, kan svette og trene med andre i helsestudioer, og man kan (ennå) innta et måltid eller en øl i en restaurant hvor det ofte er tett ved bordene, og man må kanskje stå i et toalettkø med skumle personer som kanskje har covitt-19.

Å plage alle med hjemmekontor hele dagen, virker veldig strengt i forhold til mye annet.

I Italia må alle restauranter stenges klokken 1800, og det er strengere enn i Norge hvor man kan bestille vin og øl til klokken 2200, for deretter å stenge alt klokken 2400.

Mange land har også innført portforbud for å hindre at det dannes private grupper og selskaper utover kvelden, så akkurat der er Norge relativt liberalt. Likevel har bar- og restauranteiere problemer med lønnsomheten i Norge fordi avstandsreglene stjeler så mye av plassen i lokalene. Stadig flere restauranter stenges helt eller delvis.

Hoteller, restauranter og barer går en mørk tid i møte. Beksvart blir det.

Derfor er det en gåte hvorfor Byrådet i Oslo tvinger folk (alle) ut av de kontrollerbare kontorene. Det de møter og ser utenfor kontordørene er så mye, mye verre.

Norge ligger fortsatt nesten på bunnen av smitteutbredelses-listen. Det er få, relativt sett, som er smittet, det er få på sykehus og det er ikke mange døde (de fleste er gamle med andre sykdommer også).

Likevel vil Raymond Johansen ha oss ut av kontorene. Rett nok slipper man hvis det ikke er praktisk med hjemmekontor, men denne unntaksbestemmelsen er vel laget bevisst uklar fordi Raymond ikke helt vet hva han gjør.

Han blåser seg opp, nesten uten grunn.