Norway's leading business magazine

Det ligningslistene skulle vært

Finanseliten sluker den i lunsjen. Bankene legger den til grunn ved lånevurderinger. Professorene anvender den i undervisningen. Politikerne benytter den i skattedebatten. Og akademikerne studerer den. Vi snakker selvsagt om Kapitals etter hvert så berømte 400-liste, et av de største og mest omfattende graveprosjektene i norsk presse. Samt en av de desidert mest omtalte.

 

Kjøp eMagasinet med listen over de 400 rikeste

Det går ikke en dag uten at 400-listen siteres i norske medier, det være seg alt fra små lokalaviser til Dagsrevyen og Dokument2.
Nærmest alle i Norge har et forhold til den. Enten elsker de den, eller de hater den. Uansett: Det viktigste er at leserne ikke stiller seg likegyldig til den. Rikelisten skaper like mye debatt i dag som da den ble lansert for 26 år siden.

 

Listen blir ofte brukt som grunnlag for økonomisk politisk debatt. Sjeføkonom Harald Magnus Andreassen

 

Nå kan de se hele listen for 2016 på Kapital400.no 

 
Lang historie
Siden januar 1989 har Kapital presentert formuesanslag for Norges rikeste personer. Det startet med 100 navn. Siden har listen blitt utvidet, og de 13 siste årene har vi kunnet presentere hele 400 anslag.
Det er ikke gjort i en håndvending. Det har tatt år å skaffe seg oversikt og innsikt, og utgangspunktet for arbeidet er således en stadig mer omfattende database. Når vi så går i gang med årets verdivurderinger, gjenstår omtrent ett årsverk - eller snarere halvannet om man regner med all kvelds- og helgejobbing frem mot deadline. Vi analyserer resultatregnskaper, balanser og noter i det uendelige, og vi tråler i databaser og arkiver med lupe.

Vi bruker den aktivt når vi leter etter nye samarbeidspartnere. Den fungerer som en slags kvalitetskontroll. Milliardær Geir Hove


Rikdom og makt
Takseringen baseres på markedsverdier, og jobben handler i stor grad om å sette en verdi på selskapene som personene på listen eier. Det er altså ikke en opplisting av hvilke midler den enkelte disponerer på sin bankkonto, men snarere en oversikt over privat eierskap, kontroll og makt i norsk næringsliv. 400-listen er altså like mye en studie i makt som i rikdom. Sånn sett kan vi godt gjenta noe vi har skrevet gjentatte ganger før: Med listen over Norges 400 rikeste oppfyller vi egentlig bare politikernes intensjoner med å offentliggjøre de sørgelig misvisende ligningstallene.

 

Listen gir verdifull informasjon om kapitalrikdom i Norge og har blitt brukt i forelesninger av flere, også her på NHH. Professor Ola Honningdal Grytten

400-listen er Norges reelle oversikt over Ultra High Net Worth Individuals. Jeg har lest listen helt siden vi startet opp Fokus Merchant Bank. Direktør Ivar Heggem
Jeg har lest den hvert år siden begynnelsen. Det er jo en meget informativ liste. Rica-gründer Jan Eilev Rivelsrud

Dere treffer best i Norge. Det avisene og andre medier skriver er jo ofte ligningstall eller andre merkelige tall. Og det er jo fullstendig skivebom!Milliardær Geir Hove
Sentralbord
Abo. service
Besøksadresse
Hoffsveien 70 A
0377 Oslo
Postadresse
Boks 724, Skøyen
0214 Oslo