avatar

Hans Jørn Næss

Mine siste artikler
Norges 500 største bedrifter økte staben med 30.000 ansatte
Rekordene satt løst for Norges største bedrifter etter 2021. Antallet ansatte har heller aldri vært høyere og nådde 880.000.
Norges 500 største bedrifter
I snart 50 år har Kapital kommet med en årlig status for verdiskapningen til tungvekterne i norsk næringsliv. I 2021 gjennomførte Norges største bedrifter en utrolig snuoperasjon, og rekordene kom på løpende bånd. 
Seadrill tilbake på underskuddstoppen
Seadrill har vært den faste gjengangeren på underskuddstoppen i flere år, men ble i unntaksåret 2020 avløst av Equinor. Nå er Equinor tilbake på overskuddstoppen, og det betyr at Seadrill også er tilbake på topp – med negativt fortegn.
Equinors overskudd knuser alle
Det kraftige fallet i oljeprisene ga Equinor røde tall i 2020, men i fjor var alt tilbake til normalen. Schibsteds solide tall skyldes en regnskapsmessig gevinst etter at eierandelen i Adevinta ble redusert.
Skatteregningen økte med 360 milliarder
Overskuddene økte – og det gjorde også skatteregningen for Norges største selskaper i 2021. Summen økte med 360 milliarder kroner sammenlignet med unntaksåret 2020 og endte på til sammen 425 milliarder.
Fredensborg rykker oppover med egenkapitalen
Equinor og DNB har uten sammenligning den største egenkapitalen blant Norges 500 største bedrifter, men Fredensborg passerte i fjor Statkraft og tok over den siste plassen på pallen.
Seksdobling av omsetningen for Argentum
Det er mye kraft og energi på listen over selskapene som øker omsetningen og øker mest, men aller øverst troner det statlige investeringsselskapet Argentum. Børsnoterte Philly Shipyard er også med blant vekstvinnerne.
Kraftselskapene doblet omsetningen
De rekordhøye strømprisene skapte eventyrlige resultater for leverandørene av kraft. Den samlede omsetningen til landets største energiselskaper ble doblet i 2021. For et par nykommere på 500-listen var økningen enda råere.
Duvi er outsideren som kaprer markedsandeler
Pensjon er et helt spesielt marked der kundenes sparemidler også er en del av omsetningen. Duvi Pensjon, som forvalter milliardene etter tidligere oljefond-sjef Knut Kjærs investeringsfilosofi, fikk i fjor et kraftig løft på grunn av dette. 
Nykommere på 500-listen med kraft, pukk, pensjon, fisk og søppel
20 selskaper økte omsetningen i 2021 tilstrekkelig til å sikre seg en plass blant Norges 500 største bedrifter.