avatar

Anders Park Framstad

Mine siste artikler
15 eksperter om fremtiden
Kriser kan føre til innovasjon og samfunnsutvikling, og under coronapandemien har en rekke megatrender gått på høygear. Det vil gi omfattende og varige endringer på mange områder, mener 15 eksperter Kapital har snakket med.
Ser enorme muligheter for bonden
Vertikal dyrking og bruk av damp er bare noen av innovasjonene i landbruket de siste årene. Ny teknologi og økt samarbeid på tvers av industrien kan gi et mer bærekraftig og effektivt landbruk, mener konserndirektør Pablo Barrera Lopez i Yara.
Med hånden på rattet mot en selvkjørende fremtid
Ny teknologi er i ferd med å endre hvordan vi beveger oss til lands, vanns og i luften. Fremtidens transportløsninger kan være kollektive, batteridrevne og autonome, tror tidligere samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen.
– Pandemien har skapt et behov for faktabasert informasjon
Covid-19 og økt polarisering i en urolig verden gjør at folk søker til medier som kan hjelpe dem med å forstå hva som skjer, mener konserndirektør for Schibsted News Media, Siv Juvik Tveitnes.
– I risikosonen for et Kodak-øyeblikk
De etablerte advokatfirmaene har mye å hente på innovasjonsfronten, mener advokat og Lawbotics-gründer Merete Nygaard. Hun tror det gjør dem mulige å utfordre.
– Mer bærekraft, mindre salt og sukker
Dagligvarebransjen vil i fremtiden bevege seg i en grønnere og sunnere retning, tror konsernsjef Jaan Ivar Semlitsch i Orkla.
Rivende utvikling i helseteknologi
Det er få områder der ny innovasjon dukker opp i like raskt tempo som på helseområdet. Og fortsatt har vi kun sett starten, mener Lena Nymo Helli.
– Hele energisystemet skal igjennom en komplett omlegging
Verdens energibehov vil i fremtiden bli dekket av helt andre energikilder enn dem som er dominerende i dag, mener Jarand Rystad. Han spår at solkraft vil bli det store i fremtiden.
– Penger er i ferd med å bli usynlige
Fysiske penger og tradisjonelle debet- og kredittkort kan snart være historie. Både nye betalingsmåter og nye betalingsmidler vil gjøre seg gjeldende i fremtiden, tror Lasse Meholm.
Tror teknologiselskaper vil spise finansbransjen levende
Bank- og finansbransjen utfordres på digitale løsninger av mer moderne og lettbente konkurrenter. Stig Myrseth tror banksektoren kan lide samme skjebne som finske Nokia gjorde for et tiår siden.