<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-NT7T3W7" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">
Kjøp
+ mer
Strømgründer søker spenning: Edgar Vårdal Aksnes, adm. direktør i Tibber, fungerer best under press. Foto: Tibber

Redselen og rastløsheten rår

Han kaller de tradisjonelle strømselskapene for dinosaurer. På veien mot et nytt, digitalt strømeventyr i milliardklassen har Edgeir Vårdal Aksnes (41) ingen tid å miste.

– Hva betyr tid for deg?

– Realisasjon. Som en ekstremt utålmodig og rastløs sjel føler jeg veldig på dette med tid. Derfor er ting som tar lang tid ekstremt smertefulle for meg. For å unngå slike lidelser går hodet mitt på full guffe for å finne smartere veier som korter ned tidsbruken. En tanke som har sitt utspring i relativitetsteorien, sier Aksnes, og advarer allerede om at han er på vei til å ta oss med inn i nerdelandskap.

Som en ekstremt utålmodig og rastløs sjel føler jeg veldig på dette med tid.

– Men jeg har alltid vært fascinert av fysikk og Einsteins relativitetsteori; at tid er relativt. Tid og avstand har et forhold seg imellom, men avstanden kan man gjøre noe med. Det er der jeg legger min energi.

– Er tid penger?

– Nei, tid og penger er ressurser.

Aggressive mål

Den norske oppstartsraketten Tibber er verdens første heldigitale strømselskap. Selskapet ble etablert i 2015 av Edgeir Vårdal Aksnes og Daniel Lindén, som begge har 20 prosent eierandel. Tibber har i løpet av tre år blitt Norges 5. største strømselskap og planlegger å være ledende innen 2022. I fjor kom investeringsfondet Founders Fund inn på eiersiden, et fond som blant annet gikk tidlig inn i Facebook, Spotify og Airbnb. I sommer hentet Tibber inn ytterligere rundt 600 millioner kroner fra blant annet venturefondene Balderton og Eight Roads Ventures, sistnevnte er også på eiersiden i Alibaba, og Tibber ble verdsatt til rundt to milliarder kroner. Selskapet har ekspandert i Sverige, og ruller nå innover det tyske markedet.

– Du har brukt mye tid på teknologi og strøm?

– Ja. Vi skal forandre energibransjen. Verden er nå digital. Det vi lytter til av musikk er digitalt, men musikken er den samme. Vi ønsket å sette strøm inn i en digital kontekst, som gjør at du som privatperson får full kontroll på strømmen i huset ditt, på hytta di eller i elbilen din, sier gründeren og legger til:

– De gamle strømselskapene, jeg kaller dem dinosaurer, har jo fått strøm til å bli fryktelig kjedelig. Apropos tid, går du 100 år tilbake, var ingenting mer spennende enn elektrisitet, iscenesatt av Thomas Edison, Nicolai Tesla og andre store innovatører.

De gamle strømselskapene, jeg kaller dem dinosaurer, har jo fått strøm til å bli fryktelig kjedelig.

– Er du herre over egen tid, eller “stjeler” teknologien tiden din?

– Som et utålmodig menneske og i et løp som Tibber, setter man seg aggressive og irrasjonelle mål rent tidsmessig. Nå eier rastløsheten tiden min. Som gründer er man dessuten veldig stresset på tid i startfasen, fordi man da er ekstremt sårbar. Du har null kunder, basically null produkt og null penger. Det eneste du har er en idé og en tro på dette skal bli til noe.

– Hva bruker du tid på?

– Hvordan vi skal sette ting ut i livet. De to typiske Edgeir-spørsmålene her i Tibber er: Når er dette ferdig? Hva kan jeg gjøre for å få det til å gå enda raskere? Vi prøver alltid å holde stor fart og har et begrep: “Let’s not talk about bullshit”. Vi går rett på sak for nettopp ikke å kaste vekk tid.

Jobbet “25 timer i døgnet”

Aksnes mener at det vanskeligste i en oppbyggingsfase er velge mellom å si ja eller nei til muligheter.

– Det kommer jo nye ideer og partnere i et ekstremt høyt tempo. Hovedutfordringen for alle startups og scaleups i verden er å velge riktig på alle de mulighetene de får. Det er vanskelige valg, men det er viktig å si nei. 

– Er du alltid på jobb?

– Ja, hjernen er skrudd på hele tiden. Før jobbet jeg “25 timer i døgnet”. Nå er jeg ikke lenger like ekstrem. De galeste gründerne jobber 110 timer i uken. Jeg ligger under det, men jeg har alltid likt å bruke mye tid på teknologi, en interesse som kom allerede på ungdomsskolen. På videregående startet jeg mine to første softwareselskaper. Det gikk ikke særlig bra, og jeg skjønte at det å drive med teknologi var vesentlig vanskeligere enn jeg trodde. Da jeg gikk på NTNU, etablerte jeg sammen med tre medstudenter en helsetech-startup som het Deriga. Selskapet ble solgt til Visma i 2005, og ble en fin start på karrieren. Gründerne satt igjen med 1,5 millioner kroner hver, og beløpet reserverte jeg til neste ville idé som kom opp. Etter mer enn ti år ble det Tibber.

– Brukte du lang tid på å bestemme deg for å gå fra en trygg jobbtilværelse til det utrygge?

– Ja. Tre måneder.

– Det er ikke lang tid?

– I mitt hode er det en evighet. Min med-gründer Daniel og jeg hadde snakket mye om at det var mange kule digitale tjenester som Netflix, Spotify og Uber, men ingenting for strøm. Tenk om vi endte opp med å sitte på gamlehjemmet og angre på at vi ikke tok sjansen! Det ga støtet. Det er derfor veldig morsomt at Tibber har resultert i 70 arbeidsplasser i Førde, som til neste år skal bli 150 arbeidsplasser og virksomheter i fem–seks land. Vi har hundretusener av ekstremt fornøyde brukere. Det jeg også er stolt av, er at vi vokser organisk, og raskest i bransjen.

Tenk om vi endte opp med å sitte på gamlehjemmet og angre på at vi ikke tok sjansen!

– Hvordan er tiden i en startfase?

I tidlig alder er det alltid endel demoner som spøker bak ryggen din. Økonomisk, hvor lang tid klarer vi oss, og kommer noen før oss? Mange rasjonelle og irrasjonelle tanker svirrer rundt, men det gjelder å ikke dvele ved dem. Jeff Bezos har et fantastisk uttrykk: “Everyday is day one”. Du må fighte hver dag! Blir du for komfortabel og begynner å lene deg litt tilbake, er du ferdig. Redsel er veldig bra, så lenge den ikke overmanner deg. Kombinert med at du finner noe som er gøy. Du spanderer ikke så mye tid på en ting om det ikke er morsomt. Jeg bruker mye av fun, fear and fantastic-faktorene her.

Du må fighte hver dag! Blir du for komfortabel og begynner å lene deg litt tilbake, er du ferdig. Redsel er veldig bra, så lenge den ikke overmanner deg.

– Så du dveler ikke ved tid?

– Nei. Det å dvele er en sinnsstemning jeg ikke trives særlig med. Jeg prøver fortest mulig å komme meg videre.

– Hva dvelte du ved sist?

– Jeg vet ikke helt om jeg kan si det, men det har med en kapitalrunde å gjøre. Den gang fikk jeg nemlig et råd fra en amerikansk investor om at jeg måtte gjøre tre ting før vi tok steget og hentet inn ny kapital. Da tenkte jeg: Det der er bare noe du sier. Men rådet hans stemte på en prikk. Så ja, i ettertid har jeg dvelt ved hvorfor i helsike jeg ikke gjorde som han sa. Det ville ha spart oss for flere måneder. Jeg hadde ikke erfaringen eller perspektivet til å skjønne hvor viktig rådet var. For å innse at et råd er godt, må du gjerne ha forhåndskunnskaper.

I hyppig bruk: Epleklokken til Tibber-gründeren er viktig. - Jeg liker å ha tilgang på data. Og så er jeg jo veldig opptatt av tid. Foto: Privat

Blir Stordalens beste investering

– Ser du mye på klokken?

– Ja, veldig mye.

– Hva slags klokke har du på armen?

– Dette er en Apple Watch. Her får jeg opp beskjeder, og så kan jeg se hvor mange skritt jeg går. Jeg liker å ha tilgang på data. Og så er jeg jo veldig opptatt av tid.

– Hvordan var det å hente penger i coronatiden?

– Vi var helt trygge på at vi hadde et kjempegodt businesscase. Vi fikk mange tilbud, og kunne sikkert ha hentet inn over en milliard. Det ønsket vi ikke, fordi da hadde vi mistet kontroll og eierskap.

– Strawberry Capital med Petter Stordalen er en stor eier.

– Ja. Den første sommeren i selskapets levetid ville vi få inn investorer, fordi sparepengene våre ville etter hvert renne ut. Vi satte da opp en topp tre-liste for hvem vi ønsket å ha med videre. Vi gikk motsatt vei av sikkert mange andre gründere. Ikke med lua i hånden. Jeg ville ha med Petter Stordalen, fordi han har en positiv attitude og en bra merkevare. Daniel ville ha med en i Klarna-teamet, og begge ville ha med Al Gore. Vi fikk to av tre! For Stordalens del kommer dette til å bli hans beste investering. Al Gore kan angre seg.

For Stordalens del kommer dette til å bli hans beste investering. Al Gore kan angre seg.

– Hva tenker du om skatt på arbeidende kapital?

– Etter siste kapitalrunde vil min formue på papiret se relativt stor ut. Da har jeg to muligheter den dagen formuesskatten dukker opp. Jeg må enten selge deler av selskapet mitt for å betale skatt, hvilket vil medføre at jeg får mindre kontroll på virksomheten og mindre incentiv til å drive med videre verdiskapning, eller så må jeg låne penger. Det jeg sitter på er verdier, ikke cash. Endel politikere klarer ikke å skille dette, mener Tibber-toppen.

– Det er selvsagt helt greit å betale skatt, men så lenge verdiene står i selskapet som etablerer nye arbeidsplasser, virker det meningsløst. Kari Elisabeth Kaski (SV) kom med så mye oppgulp på Debatten på NRK for en tid tilbake, og viste en manglende forståelse av hva som faktisk foregår. Det er et stort problem. Det er også uheldig at politikere får inn billige poenger, for at de skal prøve å sikre seg en ny periode på Stortinget.

– Sløser du med andres tid ved å komme for sent?

– Jeg prøver hardt å komme tidsnok. Det klarer jeg i de aller fleste tilfellene.

– Hva om andre kommer for sent til deg?

– En hendelig gang for sent er OK. Gjentar det seg, så gir jeg beskjed.

– Har du hatt øyeblikk hvor du har hatt lyst å gi opp?

– Ikke her, men jeg opplevde det litt som vanlig ansatt. Da er man beskyttet, og får ikke alltid de tilstrekkelige utfordringene. Gjør du ting for andre og tredje gang, og det blir rutine, kan det for min del fort bli kjedelig. Jeg må ha noe umulig å jobbe mot. Føle at jeg lever. Hvis ikke går appetitten og driven ned.

Dyrker sulten

– Hvordan takler du press?

– Min med-gründer Daniel mener jeg fungerer mye bedre under press. Da får jeg kanalisert energien min mer effektivt.

– Har du tvilt på deg selv?

– Ja, og særlig her i Tibber-reisen. Når vi kjører et så tøft løp, svinger det veldig. Å drive en “startup” er som å kjøre berg- og dalbane. Når du er helt nede i bølgedalene, det er da du begynner å tvile på alt mulig. Til og med deg selv. Da kommer mine oldeforeldres disiplin inn: å jobbe enda hardere. Noen sier smartere, men det er bullshit. Jeg har fått nedarvet en stor slump stahet og stayerevne i kroppen fra holdningene i familien min. Arbeid og disiplin har alltid vært verdsatt høyt, og har hatt svært høy status, sier Vårdal Aksnes.

Når du er helt nede i bølgedalene, det er da du begynner å tvile på alt mulig. Til og med deg selv.

Hans slektninger på farssiden måtte overleve på et lite gårdsbruk i Sogn, og hans foreldre har vist ham at man må jobbe hardt for å få til ting.

– Jeg hørte også historien om mine tippoldeforeldre, som var husmenn i Nærøyfjorden i Aurland på Vestlandet. Der hadde fått seg en bitte liten spot i ei steinrøys. Det var så lite jord i skråningen at de måtte ro over til den andre siden av fjorden for å hente jord i bøtter og spann for å få nok næringsrik jord til å dyrke mat. Stedet ble til et paradis på grunn av beinhardt arbeid. Du må sette deg mål, og så gjennomføre.

– Hva irriterer deg mest?

– Personer som går rundt grauten og aldri kommer til poenget. Jeg orker ikke å måtte gjette meg til hva folk egentlig mener. Det er noen ganger jeg må puste litt ekstra. Ikke bare telle til ti, men endel mer når jeg befinner meg i den type situasjoner. Her har vi laget en arbeidskultur hvor vi dyrker åpenhet og å kunne snakke direkte, uten å bli dømt.

– Hva tror du er årsaken til Tibber-suksessen?

– Vi blir sjelden fornøyde. Vi dyrker sulten. Vil videre. Bli bedre. Så utvikler vi noe vi selv ønsker. Det beste er å være sin egen kunde.

Vi blir sjelden fornøyde. Vi dyrker sulten. Vil videre. Bli bedre.

– Lever du i nuet?

– Jeg bruker mye tid på å titte fremover, og skulle ønske jeg klarte å leve mer i nuet.

– Hva er det beste rådet du har fått?

– Det er noe jeg plukket opp et sted – og handler om å ha store drømmer: “Aim for the moon, and if you miss you will still be among the stars.”

Min tid

 

Siden 2018 har Kapital hvert nummer invitert kjente mennesker til å fortelle hva tid betyr for dem og hva de bruker den til. Er tiden noe som kommer eller er tiden noe som går? Hvor ofte ser de på klokken og hva slags tidsmåler bruker de, et påkostet armbåndsur eller får mobilen duge?

Les alle artiklene i Min tid-serien her.

Portrett