<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-NT7T3W7" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">
Kjøp
+ mer
Megler i gjeld: Med 23 års fartstid er Anna Skjevesland en av de aller mest erfarne obligasjonsmeglerne i markedet. Nå skal hun lede Paretos satsing fra Zürich mot Sveits og landene rundt.   Foto: Ennio Leanza/Keystone/NTB

Utfordrer bankene på hjemmebane

For Anna Skjevesland (46) var det en lettelse å flytte fra et pandemi-herjet og stadig mer splittet USA. Nylig ble hun en del av det kvinnesterke obligasjonsteamet til Pareto Securities, som utfordrer de europeiske bankene på hjemmebane i Zürich og i det sentrale Europa.

Etter 11 år i finansjobb på Manhattan hadde ønsket om å vende tilbake til Europa meldt seg. Lysten ble ikke mindre av den dramatiske Covid-19-situasjonen i New York og polariseringen i det amerikanske samfunnet som bare økte jo mer presidentvalget i november nærmer seg.

– Det var en lettelse å komme til Zürich. Det er vakkert å se Alpene når man går til jobb og å oppleve at folk smiler til hverandre på gaten. Det gjorde de ikke i New York, forteller Skjevesland. Hun er av de mest erfarne kvinnene i obligasjonsmarkedet med fartstid helt tilbake til 1997 fra Nikko i London. Deretter jobbet hun 11 år i Fearnley Fonds i Oslo med fokus på olje- og offshorebransjen, før hun meldte overgang til Pareto Securities og flyttet til New York i 2009. Der har hun jobbet og bodd med mann og to barn, på henholdsvis åtte og seks år, inntil i sommer. Nå er hun tilbake i Europa og har jobbet fire uker i alpelandet. Overgangen fra The Big Apple har gått glatt.

Det er vakkert å se Alpene når man går til jobb og å oppleve at folk smiler til hverandre på gaten. Det gjorde de ikke i New York.

– Jeg har familie i Sveits og kjenner systemet her godt. Nå er også tidssonen en fordel med tanke på vår distribusjon i Europa, forteller hun og legger til:

– Jeg fortsetter å samarbeide med mine kontakter fra New York, samtidig som jeg har etablert noen nye kunder og tar opp gamle forbindelser fra da jeg jobbet i Oslo, forteller Skjevesland, som har fokus på høyrenteobligasjoner, også kalt high yield. Det gir investorene mer avkastning, men innebærer også høyere risiko.

De siste 15–20 årene har obligasjonsmarkedet hatt en enorm vekst i USA og Europa, Norge inkludert. Markedet har modnet og blitt et reelt alternativ til banklån også for mindre bedrifter som trenger finansiering. Fra 2005 har Pareto ledet utviklingen i high yield-markedet gjennom oppkjøp av aktører i Sverige, Tyskland og Finland samt etableringer av egne kontorer i London og Zürich. I 2018 var Pareto største aktør med 27 milliarder kroner og 25 prosent av high yield-markedet. I 2019 var det nærmest dødt løp mellom DNB, Nordea og Pareto, alle med nesten 18 milliarder hver. Hittil i år leder Pareto klart med 24 prosent av markedet og et samlet transaksjonsvolum på 12 milliarder kroner. Mars, april og mai var svake måneder i inneværende år, men i høst har aktiviteten skutt fart, og volumene fra i fjor kan være innen rekkevidde.

Åtte kvinner i obligasjons-teamet

Selv om internasjonal finans fortsatt domineres av menn, er Anna Skjevesland slett ikke alene om å være kvinne i Pareto Securities’ europeiske salgsteam for obligasjoner. Sophie Marquevielle (Skjeveslands kollega i Zürich), Katja Langosch og teamleder Anne Vallersnes (norsk, jobber fra Tyskland), Ulrika Stener og Nancy Leung (Sverige), Julia Repo (Finland) og Ingeborg Hoftun (Norge) inngår alle i et kvinnesterkt team.

Gir bankene konkurranse: Sophie Marquevielle og Anna Skjevesland jobber i Paretos team som skal utfordre bankene på kreditt på deres egen hjemmebane i “bankbyen” Zürich. Foto: Ennio Leanza/Keystone/NTB

– I Pareto har vi flere kvinnelige obligasjonsmeglere enn kvinnelige aksjemeglere innfor Europa. Vi har et ganske stort nettverk av kvinnelige obligasjonsmeglere, forteller Skjevesland.

Vi har et ganske stort nettverk av kvinnelige obligasjonsmeglere.

– Hvorfor er det slik?

– Dette er nok litt tilfeldig. Vi er veldig positive til å få flere kvinner innen equity sales også. Pr. i dag er for eksempel Karen Wachtmeister en av våre topp bidragsytere i Sverige, Thea Skomsøy jobber på equity sales i Oslo og Henriette Hoftun på Online.

– Hvorfor valgte du ikke aksjemegling?

– Jeg har jobbet litt med aksjer også, men mitt hovedfokus har alltid vært på kreditter, forteller hun, og den kursen står fast.

Profil: Anna Skjevesland (46)

 

Aktuell fordi: Pareto utfordrer bankene på kreditt på deres hjemmebane i “bankbyen” Zürich.

Viktigste milepæl: Å bygge opp riktig balanse mellom familie og jobb og alt mulig annet – å klare å gjøre alt mest mulig effektivt.

Beste investering: Leilighet i New York pluss obligasjoner som hun kjøpte i mars 2009 i selskaper som den gang så dårlige ut, men som siden har kommet sterkt tilbake.

Dårligste investering: Ingen store, klart dårlige investeringer.

Best på: Å bygge nettverk, finne frem til gode kontakter her og der.

Dårligst på: Hun er utålmodig.

Hobby: Hun liker veldig godt å lære seg språk, nå lærer hun seg tysk. I tillegg snakker hun fransk, svensk, engelsk og spansk.

Raskere og mer fleksibelt enn bank

Skjeveslands bakgrunn er en sjelden blanding av børs og katedral. Hennes far, Kjell Skjevesland, var gjennom mange år en profilert obligasjonsmegler. Og hennes onkel, Olav Skjevesland, var biskop i Agder og Telemark i 14 år. Under Annas oppvekst bodde familien i Paris og i London. Både college- og økonomiutdannelsen hennes stammer fra britenes hovedstad, mens hun fylte på med rentemeglerstudiet i perioden hun jobbet for Fearnleys i Oslo.

– Jeg har alltid villet jobbe enten innenfor trading eller med salg. Jeg vet ikke i hvilken grad min far påvirket meg, men dette var bare noe jeg alltid har villet gjøre, forteller 46-åringen, som har svensk mor. Morens språklige påvirkning har tydeligvis vært størst, for når hun intervjues av Kapital, velger hun å bruke svensk. Hun fulgte karriereplanen og jobber hovedsakelig med salg av obligasjoner som andre Pareto-kolleger har strukturert. På kundelisten hennes står forsikringsselskaper, hedgefond, aksjefond, asset managers og private investorer. Aktører som ser gjeld som gode plasseringer.

Jeg har alltid villet jobbe enten innenfor trading eller med salg. Jeg vet ikke i hvilken grad min far påvirket meg, men dette var bare noe jeg alltid har villet gjøre.

– Vi har en stor satsning på valutaobligasjoner, og vi vil nå ekspandere distribusjonen i Sveits, Frankrike, Tyskland, Spania, Belgia, Nederland og Luxembourg. På samme måte som Pareto har blitt store på emisjoner i norske og svenske kroner, vil vi bli store også i euroemisjoner, sier hun og legger til at det for tiden også handler mye om grønne obligasjoner.

– Det er blitt mer og mer aktuelt, og vi ser at kundene er blitt mer interesser i å kjøpe ESG-obligasjoner, forteller hun.

– Hvorfor velger bedrifter kreditt gjennom obligasjoner?

– Prosessen er mye raskere enn om man for eksempel går til en London-bank, og mange setter pris på en rask behandling og gjennomføring, sier hun. I tillegg er obligasjoner mer fleksible, avdragsfrie og følges av mindre rigide krav enn banklån. For gode selskaper kan obligasjoner også gi større tilgang på kapital. Mens det før mest var shipping- og offshoreselskaper som utstedte obligasjoner, søker nå flere sektorer, som eiendom og IT, i større grad også denne typen finansiering.

Prosessen er mye raskere enn om man for eksempel går til en London-bank, og mange setter pris på en rask behandling og gjennomføring.

– Du jobber i en intensiv bransje, er det vanskelig å finne balansen mellom jobb og familie?

– Nei, ikke om man har organisert seg med hjelp. Vi vet når det blir ekstra mye å gjøre på jobb med en emisjon, og da kan man planlegge å sitte lenge på jobb. Jeg synes ikke det er vanskelig, i grunnen er det ganske ideelt å jobbe i salg, hvor man kan være ganske effektiv med sin egen tid. Det er mye bedre enn for eksempel å sitte i en corporate-avdeling eller lignende, sier hun.

– I hvilken grad får dere obligasjonsmeglere ta del i verdiene som obligasjonsvirksomheten skaper for Pareto?

– Obligasjonsmeglere tar del i verdiskapningen, og overskuddsdelingen i firmaet er på lik linje med aksjemeglere, analytikere og corporate-medarbeidere, svarer Skjevesland uten å gå inn på tall.

Satser på euro: – På samme måte som Pareto har blitt store på emisjoner i norske og svenske kroner, vil vi bli store også i euroemisjoner, sier obligasjonsmegler Anna Skjevesland. Foto: Ennio Leanza/Keystone/NTB

Nabolaget smadret

I Zürich er arbeidshverdagen mye mindre preget av pandemien enn den var i New York. De syv Pareto-medarbeiderne i Zürich kan møte på jobb i Rennweg 57, blant advokatkontorer og finansinstitusjoner i sentrum. Den sveitsiske finansbyen er også rammet av Covid-19, men i mindre grad enn de fransktalende delene av landet. I første omgang har Skjevesland konsentrert seg om kundemøter innad i Sveits, selv om grensene til Tyskland og Frankrike fortsatt er åpne. Etter hvert blir det mer reising til kunder i landene rundt.

Perioden under pandemien i leiligheten i Soho i New York er en tid hun nødig vil tilbake til.

– Det var vanskelig. Skolene var stengt, og vi jobbet hjemmefra. Det var ganske farlig å gå ut. I begynnelsen av juni brøt det ut demonstrasjoner, og mange butikker i nabolaget ble smadret, men heldigvis oppstod det ikke personskader, forteller hun.

Det var vanskelig. Skolene var stengt, og vi jobbet hjemmefra. Det var ganske farlig å gå ut. I begynnelsen av juni brøt det ut demonstrasjoner, og mange butikker i nabolaget ble smadret.

– Det høres dramatisk ut.

– Ja, derfor var det en lettelse å komme hit til Sveits.

– Fikk du gjort jobben fra hjemmekontor?

– Det var nok ikke helt optimalt, men det gikk, men det hadde vært bedre å ha fått jobbe på kontoret, sier hun og forteller at mannen hennes tok mye ansvar med barna under lock down.

For tiden leier familien bolig i et område kalt Hottinger i Zürich, men snart skal de på boligjakt. Med sveitsisk boliglånsrente på en prosent og med salg av leilighet i New York, etter flere års eietid, ser de frem til å finne og kjøpe seg noe eget.

– Jeg tror på sveitserfranc, og Sveits er et veldig behagelig land å bo i sammenlignet med den siste tiden i New York, sier hun og legger til:

– Dessuten er byen veldig internasjonal, og det er mye å finne på i Zürich, både jobbmessig og på fritiden, mye mer enn i for eksempel Genève, sier hun.

Og Skjevesland er ikke den eneste Pareto-medarbeideren som ganske nylig har flyttet til Sveits. Etter å ha solgt villaen i Holmenkollen tok Pareto-eier Svein Støle høsten 2018 med seg familien og etablerte seg i Zürich blant annet for å lede deler av Paretos utenlandssatsning.

– Pareto har gitt meg muligheter til å jobbe på flere kontinenter, og det setter jeg veldig pris på. Det skjer mye i Pareto, og man lærer noe nytt hele tiden, sier Skjevesland.

Pareto har gitt meg muligheter til å jobbe på flere kontinenter, og det setter jeg veldig pris på.

– Pareto påstår de er et elitefirma, stemmer det?

– Hmmm, ja. Man må i alle fall levere kjapt!

Portrett