Kapital

Pushwagner la som kjent bort tegnesakene for godt i vår. Hans 11 år eldre kollega maler stort sett litt hver dag. Neste år fyller Håkon Bleken 90. Det skal blant annet markeres med en større, retrospektiv utstilling på Henie Onstad Kunstsenter i Bærum som åpner i november. I samme slengen skal Galleri Brandstrup arrangere en salgsutstilling med verkene hans på Tjuvholmen i Oslo. På de siste utstillingene har kritikkene vært panegyriske, og kjøperne har kastet seg over Blekens kunst. Totalsalget har fort endt på noen millioner kroner. Hver gang.

I snart en mannsalder har Bleken vært en skikkelse i norsk kunstliv. Etter en besværlig start med hele ni avslag på Høstutstillingen, og år ut og inn av sykehus med sykdom som legene aldri fant ut av, har trønderen tatt en stadig mer ruvende posisjon i samfunnet.

Annonse

Miniprofil

Navn: Håkon Ingvald Bleken (89)

Aktuell fordi: Bleken stiller ut verker på Baroniet i Rosendal i Hardanger i sommer. Henie Onstad Kunstsenter skal vise Blekens verker i en stor, retrospektiv utstilling på Høvikodden i Bærum til høsten. Omtrent samtidig åpner Galleri Brandstrup i Oslo en salgsutstilling.

Bakgrunn: Utdannet ved Kunstakademiet i Oslo på begynnelsen av 1950-tallet. Slo gjennom som kunstner ca. 20 år senere. Har de siste årene hatt stor, kommersiell suksess. Er representert i de fleste offentlige samlinger i landet og har gjort en rekke utsmykningsoppdrag, blant annet på Stortinget. Har utgitt tre bøker med aforismer som han selv har illustrert. Skriver stadig i avisen. Senest var han kritisk til bygging av ny hall på Nidarø i Trondheim, et område kommunen angivelig fikk kjøpe under forutsetning av at det ble park der.

Nå er Bleken representert i de fleste offentlige museer, og utsmykningsoppdragene har strømmet på. Honorarene har også økt betydelig etter at han i starten av karrieren fikk et par sokker i betaling for et utsmykningsoppdrag i Killingdal gruber i Trøndelag. Side om side med at han har tjent mer penger, har samfunnsengasjementet økt i samme takt. Senest i vår skrev han et åpent brev i Adresseavisen:

“Jeg og flere med meg her oppe i Trondhjem forstår mindre og mindre av Arbeiderpartiet. Riktignok har Giske vært – og er – en viss belastning for partiet, men det er andre som i langt større grad har ødelagt dette partiet. Og det er selvsagt Rita Ottervik”, skrev Bleken om Trondheimsordføreren.


Kapital leses av Norges mest innflytelsesrike ledere, gründere og talenter.

Les 2 artikler gratis i uken eller bli fullt medlem fra 169,- måneden.

Prøv gratis Bli medlem Logg inn