Norway's leading business magazine

Redaktøren som skrev pressehistorie

Mye er sagt både om og av Trygve Hegnar, den unge økonomen som i 1971 grunnla det økonomiske tidsskriftet Kapital. Mannen, som i dag omtales som “landets mest hardtslående redaktør”, har preget norsk samfunnsdebatt i 45 år.

Selv om Hegnar alltid har utvist en særskilt interesse for økonomi og er mest kjent i den forbindelse, var det på idrettens arena at det norske folket først fikk stifte bekjentskap med ham. Som ung toppidrettsutøver ble han norgesmester i håndball, og han deltok blant annet som landslagsspiller for Norge i VM. Siviløkonomstudiene valgte Hegnar å legge til Mannheim i Tyskland, hvor han kunne spille håndball på toppnivå i den tyske bundesligaen samtidig med at han studerte.

Kritiserte maktutøvelsen
Etter siste eksamen i 1968 gikk turen tilbake til Norge, hvor Hegnar påtok seg ledervervet som president i ANSA, foreningen for norske studenter i utlandet, og han fikk en fast stilling som forsker ved Transportøkonomisk Institutt. I perioden 1970-72 jobbet han som økonomikonsulent i Oslo Sporveier, mens han på kveldstid etablerte og redigerte sitt eget tidsskrift for børs, næringsliv og økonomisk politikk: Kapital.

Frem til oppstarten av Kapital var den økonomiske journalistikken i Norge ofte preget av de partieide avisenes politiske ideologi. Få turte, langt færre ønsket, å kommentere eller kritisere den økonomiske maktutøvelsen. Med Kapital endret dette seg.

Hegnar har alltid hatt et liberalistisk og markedsøkonomisk grunnsyn. Inspirert av det hardtslående og uavhengige nyhetsmagasinet Der Spiegel har han rettet mang en pekefinger mot kritikkverdige forhold i næringslivet og det offentlige. Gjennom å utfordre de etablerte “sannheter” på en måte som ingen før hadde gjort i den økonomiske journalistikken i Norge, ble Hegnar raskt en av landets fremste og mest innflytelsesrike samfunnspåvirkere.

Med lanseringen av Kapital skrev Trygve Hegnar pressehistorie. Medieprofessor Guri Hjeltnes


Allsidig forretningsvirksomhet
Det er ikke bare med Kapital at Hegnar har hatt kommersiell suksess. Gjennom en årrekke har han også markert seg som en fremgangsrik investor. Blant annet var Hegnar tidlig ute med å se hvilket potensial som lå i den internasjonale cruisebransjen. På begynnelsen av 1980-tallet kjøpte han seg derfor inn i cruiserederiet Norwegian Cruise Line (NCL), hvor han i flere år jobbet som både daglig leder og styreformann med 5.000 ansatte under seg. Han hadde hovedkontor i Miami, men pendlet hjem til Norge annenhver uke for å delta i Kapital-redaksjonen og ivareta det viktige vervet som styreleder ved Ullevål sykehus. Hegnar solgte seg ut av NCL på ved årtusenskiftet med betydelig fortjeneste.
I dag eier Hegnar den norske båtprodusenten Windy Boats, Holmen Fjordhotell, Vic Hotel i Porsgrunn, Hegnar Media, kurs- og konferanseselskapet Positiv Opplæring, samt en rekke eiendommer. Han har innehatt en rekke sentrale verv i norsk næringsliv og var blant annet styremedlem i Dagbladet og Norsk kulturminneforening. Siden 2009 har han også vært styreleder i Hurtigruten.

Modig redaktør
Redaktør Hegnar er fortsatt svært delaktig i arbeidet med Kapital, og han skriver blant annet leder og kommentar til hver utgave. Samtidig har han siden 1992, da han startet sin egen avis, Finansavisen, hver dag skrevet en leder der. Hegnar eier også nettavisen Hegnar.no som skriver om økonomi og finans, og han er fast inventar i de daglige TV-sendingene om økonomi som sendes fra nettstedet. I tillegg er han blant de mest ettertraktede TV-debattantene i landet.
Trygve Hegnar ble i 2008 utnevnt til “Årets modigste redaktør” av Oslo Redaktørforening.

 

Trygve Hegnar er blant landets mest innflytelsesrike samfunnspåvirkere. Halvor Elvik, Dagbladet

Les mer om:

Kapitals historie

Kapital

Den unge økonomen Hegnar leste ledende bedrifters årsmeldinger med en faglig dyktighet han kombinerte med en total mangel på respekt for titler og hederskronte næringslivsnavn. Harald Stanghelle, Aftenposten
Sentralbord
Abo. service
Besøksadresse
Hoffsveien 70 A
0377 Oslo
Postadresse
Boks 724, Skøyen
0214 Oslo