Kapital

Norges Beste Vinkart 2019

Norsk Vinkelnerforening og Kapital kårer hvert år  Norges Beste Vinkart.  Med et nøye gjennomarbeidet konsept med flere kategorier og et utarbeidet poengsystem blir vinlister over hele Norges land inspisert og bedømt av et anerkjent dommerpanel.
Kåringen vil skje torsdag 25.april 2019

Kategorier

 • Norges Beste Vinkart

 • Beste “Lille” Vinkart

 • Folkets Favoritt

 • Vinmeny

 • Årets nykommer

 • Beste Champagne/Musserende vinliste

 • Beste Vinkart – Vin på glass

Norsk Vinkelnerforening og Kapital kårer det beste vinkartet i følgende kategorier: Norges Beste Vinkart (hovedkategori), Beste Lille Vinkart, Folkets Favoritt, Vinmeny, Årets nykommer Beste Champagneliste, Beste Vinkart – Vin på glass. 

 

Kåringen vil bedømmes av en uavhengig jury bestående av personer med høy vinfaglig kompetanse. NVF styre velger juryen og består av Juryformann Rune Rake, Monika Wessel, Pontus Dahlstrøm fra Kolonialen Bislett og Tone Veseth fra Vinmonopolet. Innsendte bidrag blir inspisert gjennom uanmeldte besøk og vinkartene vil bli etterprøvd ved flere anledninger for å forsikre at kåringen får den troverdighet den behøver.  

  Målet med kåringen er å synligjøre arbeidet som blir lagt ned i å sette sammen et spennede og variert vinkart til glede for lekmann og profesjonelle. 

Følgende vant i 2018 

 • Norges Beste Vinkart -  Park Hotel Vossevangen, Voss
 • Beste Lille Vinkart -  Tranen, Oslo
 • Folkets Favoritt -  Vintage Kitchen, Oslo
 • Byens Beste - Lysebu, Oslo
 • Beste Champagne/Musserende liste - Skigaarden, Hemsedal
 • Beste Vinkart – Vin på glass - Territoriet, Oslo

 

 

 

Begrunnelse for Norges beste vinkart - Park Hotel Vossevangen

For denne kåringen har juryen ikke bare lagt vekt på antall flasker vin, men mer at vinkartet skal inneholde viner av høy kvalitet; vise bredde der alle av verdens viktige vindistrikter er representert; inneholde flere vinmarker fra et område; presentere flere årganger fra en produsent og vinmark; ha en stor andel viner som er modne; vise en ryddig oppstilling av produsenter, vinmarker og viner; at vinene serveres på en vinfaglig korrekt måte og ikke minst levere alt dette til en gunstig og lite spekulativ pris. Legger man alle vinflaskene i kjelleren etter hverandre så vil det tilsvare avstanden fra Oslo til Sandvika. Alt dette som et resultat av ukentlige innkjøp av vin siden eieren overtok stedet i 1979. Mens kjelleren tidligere var preget av fullstendig kaos har en ny vinansvarlig ryddet opp og systematisert innholdet slik at man slipper å plukke flasker med fiskestang. Skulle man ønske at noe var bedre så måtte det være at kjøkkenet sto i forhold til vinlisten samt at Hotellet lå mer sentralt - det siste har dog vært til stor hjelp for å opprettholde utvalget på vinkartet.

Begrunnelse for beste «Champagne / Musserende vinkart» - Skigaarden

Så og si alle innsendte bidrag har i årets konkurranse hatt Champagne representert på vinkartet. I utgangspunktet kunne dette ha vært den vanskeligste kategorien å velge en verdig vinner i. Men vinneren er i norsk sammenheng i en særklasse og gjorde jobben utrolig enkel for juryen. “Champagne er så mye mer en kun aperitiff”. Det viser Skigaarden med en unik bredde i årganger, stiler og terroir. Med sine 280 forskjellige varelinjer så er Champagnekartet i dag i internasjonal topp klasse. Juryen gleder seg til å følge Skigaardens videre arbeid og ser frem mot videre utvikling av kartet i årene som kommer.  Vi gratulerer Skigaarden!

Begrunnelse for beste «På Glass» -  Territoriet

Vinneren av Norges beste utvalg av vin på glass kom inn som en komet i Oslos uteliv i 2014 og revolusjonerte valgmulighetene på glass for norske vindrikkere gjennom sin bruk av Coravin. De har en unik blanding av klassiske produsenter og appellasjoner, samtidig som vinkartet viser trender og nytenkning i vinverden. Ikke bare bredden i geografi og stil er ivaretatt her, men også muligheten til å smake dyrere viner som det er vanskelig å få tak i. Riktig temperatur på vinen og gode glass bidrar også til å heve helhetsinntrykket og ikke minst la vinene vise seg fra sin beste side. Stedets personale har dessuten et smittende engasjement som bidrar til økt vininteresse blant Oslos borgere. Vi gratulerer Territoriet!

Begrunnelse for beste «Sjarmørkart» - Beste lille vinkart

Da juryen vurderte de innsendte vinkartene, utkrystalliserte det seg raskt et behov for en supplerende kategori, nemlig «sjarmørkartet». Beste lille vinkart er preget av et flott, klassisk utvalg som tilfredsstiller de fleste vininteresserte. Bredden i vinkart som viser en høy grad av innovasjon og engasjement er imidlertidig stor, og juryen føler et behov for å premiere også slike kart som har en tydelig sjel. Stedet som stikker av med seieren har en uformell atmosfære, og dette gjenspeiles i vinkartet. Men, la deg ikke lure, for her er det perler til gode priser servert av kyndig personale. Signaliserer du at du er en ekte vinentusiast får du også glass deretter. Vi gratulerer Tranen!

Begrunnelse for beste Byens Beste  Lyseby

Oslos restauranter har mange dype vinkart. Felles er at lite skiller toppene. Valget falt på et sted der mange dyktige vinkelnere har fått være med på å bygge opp vinkjelleren over mange år. Derfor har den også fått en stor bredde i utvalget som er preget av den enkelte sommeliers preferanser. Etter en grundig vurdering der 3 vinkart lå temmelig likt så ble det stedets kundevennlige prispolitikk helt siden starten som hårfint ga de seieren. Vi gratulerer Lyseby

 Juryen i 2018 besto av juryformann Rune Rake, Pontus Dahlstrøm fra Kolonialen Bislett, Monika Wessel og Tone Veseth fra Vinmonopolet.