Kapital

Næringsliv · Arbeidsrettsadvokat spår nedbemanningsbølge:

– Det kan bli mye verre

Fra permitteringer til nedbemanninger: – Vi opplever nå en vridning fra spørsmål om permitteringer til spørsmål om nedbemanninger, forteller arbeidsrettsadvokat Nicolay Skarning. Foto: NTB scanpix NTB scanpix
Publisert:13. mai 2020

– Det er dystre tall vi ser i arbeidsmarkedet, men det kan bli mye verre, sier advokat Nicolay Skarning. Han advarer mot en bølge av midlertidige permitteringer som kan bli omgjort til permanente nedbemanninger, og at mange bedrifter nå hever arbeidsavtaler som ennå ikke er tiltrådt.

Den rutinerte advokaten, forfatteren og arbeidsrettseksperten i Kvale Advokatfirma opplever for tiden eksepsjonelt travle dager fra hjemmekontoret på Smestad i Oslo.
Coronapandemien har snudd arbeidsmarkedet på hodet, fortvilte bedriftsledere iler til for å få gode råd for hvordan de kan organisere driften for å overleve, og desperasjon råder blant mange ansatte som frykter for privatøkonomien.
En arbeidsledighet som på få uker har skutt i været fra 3,8 til over 15 prosent, og Nav som har mottatt over 450.000 søknader om dagpenger – omtrent dobbelt så mange som under finanskrisen i 2008 – sier bare litt om de dramatiske tilstandene som råder i arbeidsmarkedet.
Men det kan altså bli enda vanskeligere, ifølge Kvale-advokaten.
– Vi opplever nå en vridning fra spørsmål om permitteringer til spørsmål om nedbemanninger. Mens henvendelsene fra klientene til vår avdeling for noen uker siden nesten utelukkende handlet om permitteringer, dreier omtrent halvparten av forespørslene seg nå om nedbemanninger, forteller Skarning, som opplever at andelen øker nærmest dag for dag. Han regner derfor med at tilnærmet alle henvendelser de kommende månedene vil dreie seg om nedbemanninger.
– Et typisk trekk vi nå ser, er at det planlegges for mange nedbemanninger i tiden fremover. Mange bedriftsledere ser at problemene vil bestå i over et år, og da er ikke situasjonen midlertidig lenger. Og når problemene ikke lenger bare er midlertidige, må bedriftene ty til nedbemanninger på permanent basis.


Kapital leses av Norges mest innflytelsesrike ledere, gründere og talenter.

Bli abonnent fra kr. 169,- pr. måned.

Bli abonnent Logg inn