Kapital

Den ene er oppvokst på Løkken Verk i Trøndelag, med en far som jobbet i gruva. Den andre vokste opp i arbeidersamfunnet på Lilleaker i Oslo. På skolen satt han mer på gangen enn i klasserommet. I dag er de konsernsjef i henholdsvis Storebrand og Kommunal Landspensjonskasse (KLP). Til sammen forvalter de 1.530 milliarder kroner – spare- og pensjonspengene til 2,3 millioner nordmenn. Odd Arild Grefstad i Storebrand og Sverre Thornes i KLP bruker nå makten sin aktivt for å oppnå det samme målet: en karbonnøytral investeringsportefølje innen 2050, men samtidig god avkastning for sine respektive kunder.

Annonse

De mener at enorme kutt i CO2-ekvivalenter ikke er en motsetning til avkastning, men en forutsetning. Investorenes nye buzzord er klimarisiko.

– Det vil si hvordan selskapenes forretningsmodell er rigget for en oppvarming på 1,5 grader, to grader, eller worst case, mer. De selskapene som driver mest i konflikt med det vi anser som langsiktig bærekraftig, er allerede priset dårligere enn inntjeningen i dag skulle tilsi. Oljeselskapene er et eksempel på dette. Investorene tror ikke de kommer til å få solgt oljen sin så lenge som selskapene selv tror, sier Sverre Thornes i KLP.

Les også

Han er mektigst i næringslivet:

Røkke troner på toppen av norsk næringsliv


Kapital leses av Norges mest innflytelsesrike ledere, gründere og talenter.

Bli abonnent fra kr. 169,- pr. måned.

Bli abonnent Logg inn