Kapital

Det eksisterer tilsynelatende en fortelling i vår tids styrerom - en fortelling om perfekt ledelse. Satt på spissen er denne gjerne formularbasert og illustrert med fire rubrikker på et ark etterfulgt av en oppskrift. Psykolog og forfatter Steinar Bjartveit i konsulentselskapet Keiron tror ikke på denne fortellingen.

Annonse

– I vår tid har det formet seg en slags tro på perfekt ledelse. Du ser det på høyskoler, i konsulenthus og i mediene. Der hylles folk med gode resultater, og de blir kritisert når det skjer en feil. Et vel så sentralt moment er å tenke på ledelse som å velge å gjøre noe, og hvert tiltak du gjør som leder har en gevinst- og en kostnadsside.

Bjartveit har brukt 20 år på å knytte perspektiver fra klassisk litteratur og historiske personer til dagens lederutfordringer. En av personene som er best egnet til å illustrere Bjartveits perspektiv er Gaius Julius Cæsar. Ta bare ordet “keiser”. Det er avledet av det tyske “Kaiser”, som igjen er avledet av Cæsar selv. Et betydelig ettermæle til tross for at hans tid som toppleder ble kort.


Kapital leses av Norges mest innflytelsesrike ledere, gründere og talenter.

Les 2 artikler gra-tis i uken eller kjøp abonnement fra kr. 169,- pr. måned.

Prøv gratis Bli abonnent Logg inn