Kapital

Næringsliv ·  Utvandret tech-gründer klatrer mot rikingtoppen:

På vei mot skyene

Mangemilliardær: Børge Hald og kona har bygget opp programvareselskapet Medallia, med 1.300 ansatte, i Silicon Valley. Andreas Klemsdal Andreas Klemsdal
Publisert:19. mai 2019

Medallia er verdt over 20 milliarder kroner, dobbelt så mye som tidligere anslått. Selskapet som ble startet opp av Børge Hald fra Bekkestua i Bærum, planlegger nå å gå på børs.

California-baserte Medallia, som ble grunnlagt av Børge Hald (52) og hans amerikanske kone Amy Pressman i 2001, leverer programvare for å analysere og håndtere store kundedata slik at bedrifter kan yte bedre kundeservice. Selskapet, som de første årene hadde et kjerneteam av NTNU-teknologer som utviklere, har de siste årene vokst til å bli mer verdt i det unoterte markedet i Silicon Valley enn det Tandberg var da det norske videokonferanselskapet ble solgt til utlandet i 2010.

Medallia ligger an til å bli ett av en flokk selskaper som de neste par årene forlater den fortryllede skogen med enhjørninger – dvs. oppstartsselskaper med verdi på over en milliard dollar – til fordel for jungelen på Wall Street. En børsnotering vil avsløre hvor eventyrlig rike Børge Hald og Amy Pressman har blitt. Trolig er de på god vei mot å bli dollarmilliardærer. Kapital anslår nå gründerparets unoterte aksjeformue i Medallia til å ligge på rundt syv milliarder kroner, det dobbelte av hva vi anslo på fjorårets liste over Norges 400 rikeste personer. Det betyr at Hald nærmer seg topp 30 på listen.

Annonse
Les også

Politikken er strakeste veien til makten:

Norges mektigste kvinner 2019

– Jeg har et teoretisk forhold til rikdom. Børge Hald

Anslaget er basert på prisingen i den siste aksjeemisjonen i Medallia, der selskapet hentet 70 millioner dollar til kurs 15 dollar pr. aksje i slutten av februar, samt indikasjoner på eierandelen deres.

Hald har ikke besvart Kapitals spørsmål rundt børsnotering, den finansielle utviklingen og verdsettelsen av Medallia. Han har tidligere sagt at de ikke ønsker å offentliggjøre eierandelen deres før de går på børs.

– Jeg har et teoretisk forhold til rikdom, sa Hald til Kapital i 2015, da det for første gang ble kjent i Norge at bæringen var en søkkrik mann på papiret.

Enhjørninger

Selskap Nisje Verdi*

WeWork Coworking-tilbyder 47

Airbnb Kortidsleie 31

Palantir Dataanlyse 20,5

Pinterest Sosialt medium for deling 12,3

Slack Kommunikasjonsplatform 7,1

Robinhood Plattform for aksjehandel 5,6

Peloton Streaming av trening 4,2

Snowflake Skybasert datavarehus 3,5

Crowdstrike Skybasert IT-sikkerhet 3,4

Medallia Skybasert kunde-feedback 2,4

Postmates Matleverings-app 1,9

Cloudflare Innholdstjenester 1,8

Looker Dataplattform 1,6

InsideSales Salgsteknologi 1,5

PagerDuty Skybasert hendelsesvarsling 1,3

AvidXchange Betalingstjenester 1,2

Zoom Videkonferanser 1

Bumble Dating og nettverks-app 1

Health Catalyst Plattform for helsedata 1

Netskope Skybasert IT-sikkerhet 1

*Alle tall i milliarder dollar. Tabellen viser selskaper verdt over 1 milliard dollar (unicorns) som ryktes eller har bekreftet at de sikter mot børsnotering

Kilder: Mergermarket, Business Insider.

På Cloud 100

Giganter som Google, Amazon og Facebook har også drevet med stordata i mange år, men Medallia er en del av en ny bølge av programvareselskaper som har vokst med støtte av venturekapital, hvorav mange nå peiler seg inn mot børsnotering (se tabell).

Lærersønnen Børge Hald, som offisielt utvandret fra Bærum til Silicon Valley i 2009, sitter midt i smørøyet – i en nisje enkelte kaller SurveyTech . Kjerneproduktet til Medallia, Medallia Experience Cloud , hjelper bedrifter med å finne ut hva kundene synes om dem i sanntid basert på data fra nettsteder som Facebook, Twitter og TripAdvisor i tillegg til offisielle spørreundersøkelser. Medallia bruker blant annet “kunstig intelligens” som analyserer sentimentet i tekstbasert feedback fra kunder av f.eks. cruisereder­ier eller flyselskaper.

Skyløsninger er på fremmarsj og gjør at bedrifter blant annet kan kvitte seg med serverparken, slik vi skrev om i Kap. 4/19. Analyseselskapet Gartner spår at markedet for salg av programvaretjenester i “skyen” vil vokse med 19 prosent til totalt 95 milliarder dollar i 2019. Veksten ventes å holde seg høy de neste årene. Forbes rangerte for tredje gang de 100 viktigste privateide skyselskapene i fjor høst, i det tidsskriftet omtalte som teknologiens hotteste sektor. Medallia kom her på en 15. plass.

<?xml version="1.0" encoding="UTF-16"?><richtext version="1.0.0.0"><paragraphlayout><paragraph><text>Tar sats mot børs: En børsnotering vil avsløre hvor eventyrlig rik Børge Hald har blitt. </text></paragraph></paragraphlayout></richtext>
Tar sats mot børs: En børsnotering vil avsløre hvor eventyrlig rik Børge Hald har blitt. Andreas Klemsdal

Verdt 21 milliarder

Da Medallia første gang hentet penger for 11 år siden, ble selskapet priset til 130 millioner kroner. Nå er det 16 ganger så mye verdt. Den siste emisjonen priser egenkapitalen i Medallia til 2,4 milliarder dollar, tilsvarende 21 milliarder kroner med dagens valutakurs. Det tilsvarer verdien av Kongsberg Gruppen på Oslo Børs.

Det var tre investorer som tegnet seg i emisjonen, Sequoia Capital Global Equities, RGM Capital og Wasatch Advisors. De to sistnevnte er helt nye investorer i selskapet, hhv. en hedgefondforvalter fra Florida og en fondsforvalter fra Salt Lake City, mens venturefondet Sequoia har støttet Medallia finansielt i hvert fall siden 2012. Trolig var dette siste emisjon før en børsintroduksjon av Medallia. Prisingen er doblet siden forrige kapitalinnsprøytning for fire år siden.

Tandberg hadde til sammenligning en børsverdi på 19 milliarder kroner da det ble kjøpt opp av Cisco Systems i 2010.

Visma har hovedkontor i Oslo og er Europas femte største programvareselskap. Sjefen Øystein Moan uttalte til Finansavisen i fjor at han selv mener Visma ville ha vært priset til mellom 60 og 70 milliarder kroner dersom det var notert på Nasdaq i New York.

Opp dit er det et stykke for Medallia.

<?xml version="1.0" encoding="UTF-16"?><richtext version="1.0.0.0"><paragraphlayout><paragraph><text>Klart oppdrag: Den ferske toppsjefen Leslie Stretch har kommet inn for å lede Medallia til børs.</text></paragraph></paragraphlayout></richtext>
Klart oppdrag: Den ferske toppsjefen Leslie Stretch har kommet inn for å lede Medallia til børs. Richard Solem

Gikk av som toppsjef

Børge Hald gav seg som toppsjef i Medallia i fjor høst etter 18 år og ble erstattet av Leslie Stretch (56). Hald uttalte da at det var et enormt ansvar å være toppsjef i et børsnotert foretak, hvilket Medallia planlegger å bli. Han er nå styreformann og strategisjef. Under Cloud 100-konferansen til Forbes i oktober bekreftet Stretch at Medallia planlegger børsnotering i løpet av de neste 12 månedene “eller deromkring”.

Når Leslie Stretch står opp om morgenen, er det første han sjekker Medallia Voices, ifølge intervjuet med Forbes. Medallia Voices er en app som er utviklet for toppledere. Den viser med et enkelt tastetrykk hva ansatte, kunder og leverandører mener om bedriften i sanntid.

Stretch var tidligere sjef i programvareselskapet CallidusCloud i 10 år frem til selskapet ble kjøpt opp for 2,4 milliarder dollar av den tyske programvaregiganten SAP for et år siden. Tidligere har Stretch jobbet i både Sun Microsystems og Oracle. Han var en av 20 kandidater som ble intervjuet til topplederjobben i Medallia.

Planen om å bytte ut Hald med en profesjonell toppleder for å ta selskapet til “neste nivå” startet allerede i 2016 – i samråd med Hald og Pressmans viktigste støttespiller i oppbyggingen av Medallia: Douglas Leone.

Midas-touchen

Doug Leone (61) er en av de ledende partnerne i venturefondet Sequoia Capital og sitter i styret til Medallia. Sequoia ble startet allerede i 1972 og var blant såkornsinvestorene i Apple, Oracle, Yahoo, Cisco Systems, Google, Instagram, LinkedIn og PayPal. For å nevne noen. Sequoia har også vært tidlig ute med venturefond i Kina og India.

Seqouia investerte for eksempel totalt 60 millioner dollar i WhatsApp, en plassering som vokste til 3 milliarder dollar frem til meldingstjenesten ble kjøpt opp av Facebook for 19 milliarder dollar i 2014.

Investeringen i Medallia er faktisk en av de største Sequoia har gjort. Sequoia Capital har spyttet inn minst 235 millioner dollar av de totalt rundt 335 millioner dollar (ca. 3 milliarder kroner) Medallia har hentet gjennom en rekke private plasseringer siden 2012, viser tall fra ulike kilder.

Etter å ha startet med å selge datamaskiner på 1980-tallet er Leone i dag en av de viktigste investorene i Silicon Valley. Den Genova-fødte innvandreren har i dag en personlig formue på 35 milliarder kroner, og er dermed for eksempel to-tre milliarder kroner rikerere enn den norske forvalteren Ole Andreas Halvorsen, som leder det amerikanske hedgefondet Viking Global Investors i Connecticut. Forbes rangerer Leone som nr. 29 på The Midas List, listen over verdens mektigste innen venturekapital i 2019. Medallia trekkes her frem som en av Leones aller viktigste investeringer. Kollegaen hans Neil Shen i Sequoia Capital China topper for øvrig Midas-listen.

<?xml version="1.0" encoding="UTF-16"?><richtext version="1.0.0.0"><paragraphlayout><paragraph><text>Med fra start: Amerikanske Amy Pressman møtte Børge Hald på Stanford og paret lot seg inspirere av medstudenter som ble rike i Silicon Valley. Nå eier de sin egen it-gigant.</text></paragraph></paragraphlayout></richtext>
Med fra start: Amerikanske Amy Pressman møtte Børge Hald på Stanford og paret lot seg inspirere av medstudenter som ble rike i Silicon Valley. Nå eier de sin egen it-gigant. Medallia

Crazy Maker

Hald titulerte seg før som “Chief Crazy Maker” i Medallia, hans egen variant av tittelen daglig leder. Både Stretch og Hald er kledd i T-skjorte på hjemmesiden. Den uformelle duoen styrer et selskap som har passert to milliarder kroner i omsetning og som har firedoblet antall ansatte på fem år.

Medallia har tidligere i år vært i samtaler med meglerhus om en børsintroduksjon, ifølge Mergermarket, en nyhetstjeneste som spesialiserer seg på oppkjøp og fusjoner. DocuSign, Elastic og Dropbox er eksempler på cloud computing-selskaper som har gått på børs i USA det siste året. Men den aller mest profilerte børsintroduksjonen innen tech-sektoren i år har vært bildelingstjenesten Lyft. Denne noteringen har imidlertid utviklet seg til en fiasko, med en aksjekurs som er ned drøyt 20 prosent siden slutten av mars.

Men Medallia kan også ende opp med å bli slukt før det rekker å gå på børs. Akkurat dette skjedde med en konkurrent for noen måneder siden. Qualtrics ble kjøpt opp av tyske SAP for åtte milliarder dollar i fjor. SAP skal ha betalt 20 ganger omsetningen for Qualtrics, som driver med mye av det samme som Medallia. Fordi det har blitt så enkelt å velge bort leverandører man ikke liker i den digitale verden, har kundenes opplevelse blitt ekstremt viktig. Selskaper som klarer å fange disse opplevelsene er derfor ettertraktede oppkjøpsmål.

Medallia

Startet i 2001 av Børge Hald og kona Amy Pressman som møttes på Standford-universitetet.

Har hovedkontor i Silicon Valley, samt 15 kontorer over hele verden.

Har laget et system for “customer experience managment”.

Mange av verdens største selskaper står på kundelisten.

Har hentet ca. tre milliarder kroner fra investorer.

Planlegger å gå på børs i USA i 2019.

SurveyMonkey

Regnskapene til Medallia er ikke offentlige, men da Stretch ble ansatt, opplyste selskapet at omsetningen etter GAAP-regnskapsstandard var på 250 millioner dollar i regnskapsåret frem til og med januar 2018, dvs. 2,2 milliarder kroner. Året som fulgte var et “rekordår” ifølge selskapet. Og tidligere i år signerte Medallia sin hittil største avtale på over 50 millioner dollar (440 millioner kroner) med en enkelt kunde.

Emisjonen tidligere i år priset som nevnt aksjekapitalen til 21 milliarder kroner. Det er snaut 10 ganger 2017-salget, mens prisen Qualtrics ble solgt for altså tilsvarer 20 ganger dette selskapets omsetning i 2018.

SurveyMonkey er en annen konkurrent av Medallia. SurveyMonkey ble notert på Nasdaq i fjor høst, og har en børsverdi i skrivende stund på 2,4 milliarder dollar, hvilket tilsvarer verdien på Medallia. Omsetningen havnet på 254 millioner dollar i fjor, mao. på nivå med Medallias salg året før. SurveyMonkey har hovedkontor knapt to kilometer fra Medallia, og har snaut 900 ansatte, mens Medallia passerte 1.300 i fjor.


Les også:

Finansakrobat anmeldes av fortvilte småsparere:

Pensjonister angrer bittert på at de åpnet døren for denne mannen

Daglig leder Bjørn Benoni Brodal i Trygg Finans har siden 2009 solgt høyrisiko-spareprodukter til flere hundre småsparere. Nå ser sparepengene ut til å være blåst på oppblåste eiendomsprosjekter og tvilsomme selskaper, og flere føler seg lurt.

15 min lesetid

TV-serie virvler opp påstander om korrupsjon og hvitvasking:

Heksejakt over Tønnes grav

17 år etter at Tore Tønne begikk selvmord fordi han følte seg maktesløs overfor alle anklagene som haglet mot ham i pressen, beskylder tidligere BA-HR-direktør Kari Breirem – fremstilt som heltinnen Ida i TV2-serien Heksejakt – igjen Tore Tønne både for korrupsjon og hvitvasking.

20 min lesetid

Andre leser også: