Kapital

Næringsliv ·  Utbetalingene redusert med 80 prosent på tre år:

Dramatisk fall i leterefusjonene

Bidro til storfunn: Mange mener Lundins funn av kjempefeltet Johan Sverdrup i stor grad kan tilskrives leterefusjonsordningen. Gard Setsaas Gard Setsaas © Hegnar Media
Publisert:20. mars 2019

Norges største bank DNB dropper letelån til oljeselskaper. Kommende rettssaker mellom staten og flere oljeselskaper kan føre til ytterligere bankskepsis til nye letelån. Samtidig har markedskreftene barbert leterefusjonene.

Skarve 3,3 milliarder kroner ble utbetalt i desember 2018 til i alt 28 oljeselskaper som leter etter olje på norsk sokkel, og som går med underskudd. Det var skatteverdien (78 prosent) av letekostnadene som disse selskapene hadde i året 2017 på norsk sokkel. Bare på tre år har leterefusjonene falt med nær 80 prosent fra toppåret 2014 (se tabell s. 21).


Kapital leses av Norges mest innflytelsesrike ledere, gründere og talenter.

Bli abonnent fra kr. 169,- pr. måned.

Bli abonnent Logg inn