Kapital

Næringsliv ·  Får skryt av Arne Treholt:

Ukjent oligark gjør kule på lakseaksje

Kallestad, Gorm NTB scanpix
Publisert:17. desember 2018

Største aksjonær i Oslo Børs-noterte The Scottish Salmon Company er skjult bak en depotkonto i Sveits. Pilene peker mot en lite profilert ukrainsk mangemilliardær.

– Alt det Jurij tar i blir det penger av. Arne Treholt om forretningstalentet til Jurij Lopatinskij

De høye lakseprisene har vært spesielt kjærkomne for det skotske innslaget i oppdrettssektoren på Oslo Børs. En av årets soleklare vinnere på børsen er The Scottish Salmon Company, hvis aksjekurs i skrivende stund er mer enn doblet siden inngangen til året.

Selskapets største eier, pr. utgangen av oktober, er skjult bak en depotkonto i Sveits. Men av årsrapporten fremgår det at kontoen i all hovedsak holdes på vegne av investeringsfondet Northern Link.

Annonse
Les også

De lykkes også utenfor idrettsarenaen:

Sjakkstjernen eier aksjer for over 90 mill.

Gitt årets kursoppgang har fondet gjort mer enn en milliard kroner på sin eierpost så langt i 2018.

Flere kilder som kjenner oppdrettssektoren på Oslo Børs godt, forteller uavhengig av hverandre at det er en ukrainsk forretningsmann som kontrollerer Northern Link.

<?xml version="1.0" encoding="UTF-16"?><richtext version="1.0.0.0"><paragraphlayout><paragraph><text>Forretningsforbindelse: Norske Arne Treholt har jobbet med The Scottish Salmon Companys hovedaksjonær på Kypros. Han skryter stort av sin tidlig?ere sjef.</text></paragraph></paragraphlayout></richtext>
Forretningsforbindelse: Norske Arne Treholt har jobbet med The Scottish Salmon Companys hovedaksjonær på Kypros. Han skryter stort av sin tidlig?ere sjef. Janne Møller-Hansen

Vedkommende heter Jurij Lopatinskij. Han omtales som en oligark, en “fargerik fyr” og en usedvanlig skarp forretningsmann.

 

Kjøpte Treholt-selskap

Det er tydelig at Lopatinskij, som har gjort store investeringer i flere europeiske land, har holdt en lav profil. Sporene etter virksomheten leder til øyer der innsynsmulighetene er begrenset. I norske medier er ukraineren kun sporadisk omtalt i forbindelse med eierskapet i oppdrettssektoren.

Et unntak stammer fra 2005, da Lopatinskijs First Mercantile Capital (FMC) kjøpte opp investeringsselskapet til den spiondømte tidligere statssekretæren Arne Treholt. Nordmannen fortsatte da som administrerende direktør for FMC frem til 2009, og kjenner ham således godt.

Les også

Treholt har bare gode ord å si om sin tidligere forretningspartner.

– Han er etter mitt skjønn en av de mest intelligente og dyktige forretningsfolkene jeg har møtt, sier han til Kapital.

Treholt ble en del av det private næringslivet på Kypros etter at han ble løslatt, og det var her de to traff hverandre for første gang. Lopatinskij var allerede da en velholden mann, og Treholt tegner et bilde av en fyr som kan gjøre gråstein til gull.

– Alt det Jurij tar i blir det penger av. Han gjør ikke noe nummer ut av seg, men er dyktig, har de rik­tige kontaktene rundt omkring og vet hvordan han skal operere i markedet. En virkelig ener som går utenpå alle andre jeg har møtt i dette miljøet, sier han.

The Scottish Salmon Company

The Scottish Salmon Company

Grafen viser kursutviklingen i The Scottish Salmon Company i 2018, angitt i norske kroner.

Kilde: Oslo Børs Grafikk: Kapital

Den amerikanske drømmen

Historien om Jurij Lopatinskij starter i havnebyen Odessa ved kysten av Svartehavet, men hans familie flyttet snart over Atlanteren. Ifølge flere kilder vokste han opp i bydelen Bronx i New York, før han siden tok sin utdannelse ved et amerikansk universitet.

I et prospekt publisert på børsen i Bermuda nevnes det at Lopatinskij startet sin karriere i Wall Street-banken Merrill Lynch. Ferden gikk så videre til Grant Financial Group i Moskva.

Les også

Berge Gerdt Larsen-selskap tapte i lagmannsretten:

Anker momskrangel til Høyesterett

Det var i Russland på 1990-tallet at formuen ble bygget. Etter at Boris Jeltsin kom til makten i 1991, sveipet en privatiseringsbølge over landet i øst – en bølge som mange gjorde seg meget rike på.

Lopatinskijs bakgrunn og egenskaper var tilsynelatende perfekte for utlendinger som snuste på det russiske markedet. Han var en av de aller første ikke-russiske borgerne som sikret seg meglerlisens i landet.

Det er fra denne perioden det finnes flest spor etter Lopatinskijs virksomhet. Han ledet den russiske virksomheten til østerikske Creditanstalt og deres Russland-fond, angivelig med meget stor suksess.

Ifølge fondets nettsider hoppet han av for å starte First Mercantile Capital Partners i 1998, sammen med tidligere kolleger. Med seg fikk de ansvaret for det som ble hetende Russian Federation First Mercantile Fund.

Likviditetsskvis

Gjennom 2000-tallet og fremover har First Mercantile Capital gjort investeringer i alt fra skotsk eiendom til russiske sosiale medier.

Inntoget i det som senere skulle bli The Scottish Salmon Company fant sted etter utskillelsen av de skotske eiendelene til Pan Fish, i dag en del av Marine Harvest, i 2007. Nyvinningen fikk navnet Lighthouse Caledonia.

Les også

Siviløkonom lagde markedsplassen han savnet:

Startet “Finn for kunst”

Da det så oppsto en likviditetsskvis i Lighthouse Caledonia et par år senere, sikret Northern Link seg en kontrollerende eierandel i forbindelse med den påfølgende kriseemisjonen.

Eierskapet har ikke vært friksjonsfritt. I 2010 trakk toppsjef Oddgeir Oddsen seg fra stillingen etter å ha havnet på kant med styret, som han mente blandet seg for mye inn i den daglige driften. Det har også vært kniving aksjonærene imellom og flere runder med restruktureringer.

Det sistnevnte har imidlertid medført at Northern Link har kunnet stramme grepet om The Scottish Salmon Company, som fikk sitt nåværende navn i 2010. Eierandelen er i dag på rundt 70 prosent.

Vinnere og tapere på børsen

The Scottish Salmon Company er blant aksjene på Oslo Børs som har levert desidert høyest avkastning så langt i 2018. Pr. 5. desember er aksjen opp over 100 prosent siden inngangen til året.

Den foreløpige vinnerlisten toppes av oljemyggen Panoro Energy, som har steget rundt 125 prosent, etterfulgt av en annen oppdretter, Salmar.

Oppdrettsaksjene har generelt gjort det meget bra, da lakseprisen har holdt seg høy gjennom store deler av året. For et selskap som The Scottish Salmon Company, som har høyere kostnader enn snittet i sektoren, gir det spesielt hyggelig utslag i kursen.

Videre utgjøres resten av topp ti av Wilson, Austevoll, Solon Eiendom, Lerøy Seafood Group, Tomra Systems, Grieg Seafood og DNO.

I motsatt ende av skalaen finner man riggselskapet Fred. Olsen Energy, hvis aksjekurs i skrivende stund har stupt hele 94,79 prosent siden nyttår. Heller ikke aksjonærene i Napatech, 5th Planet Games, Sino Agro Food, Element, Avocet Mining, Oceanteam, Aqua Bio Technology, Thin Film Electronics eller Solstad Offshore har hatt mye å juble for i året som har gått.

Vinbonde

Dagens styreleder i The Scottish Salmon Company, Robert M. Brown, ser ut til å være en gammel kjenning av Jurij Lopatinskij. Han har også erfaring fra Creditanstalts russiske virksomhet på 1990-tallet, og har siden vært involvert i selskaper der First Mercantile Capital har gått inn på eiersiden.

Les også

Like rå på aksjer som i utforløypa:

– Grundig, ydmyk og lærevillig

Lopatinskij selv har kjøpt seg en vingård ved Nice, der han blant annet har fått besøk av Arne Treholt. Ukraineren skal være god for verdier tilsvarende titalls milliarder norske kroner.

– Det vil ikke forundre meg om han blir en av dem som lager Frankrikes beste viner, sier hans tidligere direktør.

Jurij Lopatinskij har ikke besvart Kapitals henvendelser i forbindelse med denne saken. Det har heller ikke de øvrige involverte som omtales i teksten. The Scottish Salmon Company skriver følgende i en epost:

“Vi kommenterer ikke aksjekurs eller aksjonærer, da prisene går opp og ned og investorer kommer og går.”


Les også:

Jens Ulltveit-Moe med drastisk oppfordring:

– Bøndene bør slutte med husdyr og legge om til grønt

Interessen for plantebaserte alternativer til kjøtt går rett til himmels. Nå skal også fast food-kongen Jens Ulltveit-Moe få oss til å spise sunnere og mer miljøvennlig.

16 min lesetid

Andre leser også: