Kapital

Næringsliv ·  Hest er best på premiepenger:

Norsk stall red inn åtte millioner

Statser mot gull-liga: Bjørn Rune Gjelsten (t.v.) har blitt en betydelig økonomisk støttespiller for sprangridningsveteranen Geir Gulliksen etter at datteren Ingrid ble en ivrig rytter. Her sammen med hesten Exit of Ice Z. Foto: Tore Meek/NTB scanpix
Publisert:14. desember 2018

Sprangridningslaget Scandinavian Vikings, eiet av Geir Gulliksen og støttet av Bjørn Rune Gjelsten, red i helgen inn over åtte millioner kroner under et storstevne i Praha. 

“ Dette er en crazy verden, ler Geir Gulliksen.

Annonse

Kapital møter norsk sprangridnings ener gjennom 40 år på hans stall i Lier rett øst for Drammen. Takket være meget solid økonomisk støtte fra milliardær Bjørn Rune Gjelsten har Gulliksen de siste par årene bokstavelig talt tatt spranget inn i hestesportens svar på Formel 1.

Les også

De lykkes også utenfor idrettsarenaen:

Sjakkstjernen eier aksjer for over 90 mill.

Helgen 12. til 14. desember red Gulliksen som eier og kaptein for laget “Scandinavian Vikings” på et storstevne i Praha. Samlet premiepott til de 16 lagene som deltok var på godt over 100 millioner kroner. Stevnet i Praha var en såkalt superfinale på tampen av en lang sesong hvor Gulliksen og hans ryttere på Scandinavian Viking har konkurrert på til sammen 17 stevner over hele verden i det som kalles “Global Champions League”.

Les også

Milliardær Morten Angelil led nederlag i lagmannsretten:

Tapte DNA-strid mot staten

Kunne vunnet 30 millioner

Gulliksens lag gikk helt til finalen, som ett av seks lag.  Hele 2,74 millioner euro, tilsvarende nesten 30 millioner kroner lå potten til vinnerlaget, men dessverre holdt det ikke helt i mål for Gulliksen & Co. “Scandiavian Vikings” dro likevel ikke tomhendt hjem. Med en flott fjerdeplass inkasserte det norskeeide laget over 900.000 euro i premieinntekter, tilsvarende noe over åtte millioner kroner.

– Jeg har aldri sett noen annen sport med så store ressurser som internasjonal sprangridning. Bjørn Rune Gjelsten

 

Litt surt var det likevel, ettersom “Scandinavian Vikings” var svært nærme å sikre en pallplass, noe som ville gitt ytterligere nær fire millioner kroner i premieinntekter. Det hadde vært tidendes julegave til Gullksen stall i Lier, som må være Norges mest luksuriøse, og som i alle fall er den dyreste for norske hesteeiere å leie plass for sprangridningshestene sine hos.

<?xml version="1.0" encoding="UTF-16"?><richtext version="1.0.0.0"><paragraphlayout><paragraph><text>Paris Panthers: Bill Gates eier sprangridningslaget Paris Panthers, der datteren Jennifer rir. Alle lagene i Global Champions League skal i utgangspunktet ha navn etter byer hvor stevnene arrangeres.</text></paragraph></paragraphlayout></richtext>
Paris Panthers: Bill Gates eier sprangridningslaget Paris Panthers, der datteren Jennifer rir. Alle lagene i Global Champions League skal i utgangspunktet ha navn etter byer hvor stevnene arrangeres. Stefano Grasso/GCL
– Dette er Formel 1 innen sprangridning. De aller beste er med. Geir Gulliksen

Pengesirkus

Global Champions Tour, som er den individuelle delen av den internasjonale sprangridningsligaen som Gulliksens lag deltar i, ble startet opp i 2006 av den tidligere nederlandske olympiske mesteren i sprangridning, Jan Tops. I 2015 etablerte Tops så Global Champions League (GCL) sammen med den amerikanske investoren Frank McCourt, der rytterne konkurrerer mot hverandre i lag. Det fungerer som et sykkellag, hvor man sikrer seg de beste rytterne fra hele verden for å stille med det beste laget. Og da begynte også de store pengene å rulle inn for Tops og McCourt.

– Dette er Formel 1 innen sprangridning. De aller beste er med – dette er det høyeste nivå som finnes, sier Gulliksen.

For å stille til start i GCL i 2018 måtte man betale inn hele to millioner euro, rundt 20 millioner kroner, bare i startkontingent. Den inkluderer riktignok kost og losji på stevnene samt transport til og fra konkurranser utenfor Europa. Men på toppen kommer kostnader til kjøp av hester, ansatte og mye mer. Til gjengjeld ligger det 300 millioner kroner i samlet premiepott årlig.

Det suverent beste laget i år er London Knights, som før superfinalen i Praha har ridd inn 23 millioner kroner i premiepenger. Men for de fleste lagene er kostnadene større enn inntektene. Og med så store kostnader som det er snakk om her, er dette en verden der eierne av de 19 lagene enten er superrike privatpersoner eller hele land.

<?xml version="1.0" encoding="UTF-16"?><richtext version="1.0.0.0"><paragraphlayout><paragraph><text>Best av de rike: Rockelegenden Bruce Springsteen (t.v.) og hans kone Patti (t.h.) er ivrige tilskuere når datteren Jessica rir for laget Miami Celtics.</text></paragraph></paragraphlayout></richtext>
Best av de rike: Rockelegenden Bruce Springsteen (t.v.) og hans kone Patti (t.h.) er ivrige tilskuere når datteren Jessica (nr. 2 f. h.) rir for laget Miami Celtics. Stefano Grasso/GCL

Gates og Springsteen

Michael Bloomberg eier laget New York Empire, hvor datteren Georgina Bloomberg rir. Jennifer Gates rir på Paris Panthers, som eies av hennes far, Bill Gates. Athina Onassis, eneste gjenlevende arving til skipsreder Artistoteles Onassis eier og rir på laget St. Tropez Pirates, mens Zara-eier Amancio Ortega eier Madrid in Motion, hvor, ja riktig, datteren Marta Ortega Perez rir. I tillegg eier staten Qatar laget Doha Fursan Qatar.

Også rockelegenden Bruce Springsteen og hans kone Patti farter rundt på de ulike stevnene og heier på datteren Jessica, som rir for laget Miami Celtics. I motsetning til de øvrige nevnte fedrene eier ikke Springsteen dette laget. Det er det GCL-eier Frank McCourt som eier.

– Jessica Springsteen er best av de rike, sier Gulliksen.

Gjelsten norsk mesen

Gulliksens sponsor er milliardær Bjørn Rune Gjelsten, som Kapital i år rangerte som Norges 17. rikeste med en formue på ca. 11 milliarder kroner. Gjelsten har gjennom hesteinteressen til datteren Ingrid (17) de siste to–tre årene kommet inn som betydelig mesen både for Stall Gullik og for norsk sprangridning generelt.

– Uten han Bjørn Rune hadde ikke dette vært mulig, hverken når det gjelder kjøp av hester til flere norske ryttere eller laget Scandinavian Viking. Norsk ryttersport har fått inn en person som interesserer seg for noe mer enn bare seg selv, skryter Gulliksen av Gjelsten overfor Kapital.

Og det har nok Gulliksen grunn til. Kapital anslår at Gjelsten, hittil, har brukt rundt 100 millioner kroner på kjøp av hester både til sin datter og andre ryttere, økonomisk støtte til Gulliksens lag, sprangridningsbanen Gjelsten Arena i Lier og ikke minst bekostning av egen stall for datterens hester på tunet til Gulliksens stall i Lier. I denne stallen står blant annet millionhesten Immanuel R som Gjelsten nylig bladde opp godt over fire millioner for, som sammen med Gjelstens øvrige hester har tilgang til et eget hestespa. Den lille, eksklusive stallen er nok noe av det råeste som finnes i Norge.

<?xml version="1.0" encoding="UTF-16"?><richtext version="1.0.0.0"><paragraphlayout><paragraph><text>Viking på  La Croisette: Geir Gulliksen i aksjon i Cannes på hesten VDL Groep Quatro.</text></paragraph></paragraphlayout></richtext>
Viking på La Croisette: Geir Gulliksen i aksjon i Cannes på hesten VDL Groep Quatro. Stefano Grasso/GCL

4,5 mill. for én hest

Selv om Gjelsten har liten fartstid i hestesporten, har han på få år opparbeidet seg solid kunnskap om idretten som datteren driver. Nå har han store forhåpninger til sin sist ankomne hest.

– Det er innbefattet med risiko å kjøpe en så ung hest som Immanuel R for en halv million euro. Det er mye som må lykkes, så det er en lang vei frem. Den må både ha rett rytter, som kan utvikle den, og den må unngå skader. Om den lykkes kan den bli verdt alt mellom én og fem millioner euro, sier Gjelsten og legger til.

– For oss er en slik verdi litt irrelevant, da vi har kjøpt den for å benytte den som konkurransehest og ikke for salg. Men det indikerer hva en tilsvarende utviklet topphest ville kostet.

Les også

Like rå på aksjer som i utforløypa:

– Grundig, ydmyk og lærevillig

På grunn av suksessen som Global Champions League har vært, har prisene på sprangridningshester internasjonalt gått i været.

– Det er som i annen sport. Aksel Lund Svindal vinner ikke utforrenn med dårlige ski. Og i sprangridning har du heller ingen sjanse uten en god hest. Men du må være en god rytter også, sier Gjelsten.

<?xml version="1.0" encoding="UTF-16"?><richtext version="1.0.0.0"><paragraphlayout><paragraph><text>Ny presidentdatter? Georgina Bloomberg rir på laget New York Empire. Eier og pappa Michael er på sin side nå veldig nærme å hoppe rett inn i kampen om bli president i USA i 2020.</text></paragraph></paragraphlayout></richtext>
Ny presidentdatter? Georgina Bloomberg rir på laget New York Empire. Eier og pappa Michael er på sin side nå veldig nærme å hoppe rett inn i kampen om bli president i USA i 2020. Stefano Grasso/LGCT

Håper på datteren

Gulliksen håper at den nå fem år gamle Immanuel R kan brukes på et så høyt nivå som Global Champions League om fire års tid. Gulliksens to barn Johan Sebastian og Victoria er begge blant Norges aller beste sprangryttere. Og kanskje kan Gjelstens datter også nå opp til slike nivåer. Romsdalingen Gjelsten selv er kledelig beskjeden på datterens vegne når det gjelder sjansene for både deltagelse på laget Scandinavian Vikings og i fremtidige OL, mens sunnmøringen Gulliksen mener å se betydelig potensial i den unge Gjelsten:

– Nå har hun ridd i tre år. Det er få som har klart å tilegne seg så mye kunnskap på så kort tid. Hun har klart å komme seg opp på et ganske høyt juniornivå og er tatt ut på det norske laget, sier Gulliksen.

Les også

Alpha Blue Ocean mistenkes for kursmanipulasjon:

Professor: – Det er mange måter å dø på. Dette er én måte

Både Gjelstens datter og Gulliksens sønn har fått delta på GCL-stevner i år. Men da på lavere nivåer, på såkalt to stjerners nivå med hinder på 1,45 meters høyde, enn hva selve lagkonkurransen foregår på. Topprytterne i verden konkurrerer på såkalt fem stjerners nivå med hinder som er 1,60 meter høye.

<?xml version="1.0" encoding="UTF-16"?><richtext version="1.0.0.0"><paragraphlayout><paragraph></paragraph></paragraphlayout></richtext>
Foto: Tore Meek/NTB scanpix

Mer om penger, mye mer

Gulliksen og Gjelsten blir denne gangen intervjuet av Kapital, og ikke bladet Hestesport , og det blir derfor mer fokus på penger fremfor temaer som hest/rytter samarbeid eller sprangbane-utforming.

– Dette koster penger. Det er ikke mulig for folk som ikke har penger å eie et slikt lag. Du tar en risiko. Du er avhengig av å ha gode sponsorer i ryggen, sier Gulliksen, som for tiden jakter på sponsorer til neste års sesong.

– Hva er den langsiktige planen? Å bygge opp en stall med veldig gode hester som dere kan selge, eller er det mer at laget får en verdi og så kan dere selge laget?

– Det er vel en kombinasjon av begge deler, svarer Gulliksen.

Det er langt vanskeligere for Kapital å få noen klare svar fra Gjelsten og Gulliksen på hvordan profittsplitten skal være mellom de to dersom det blir penger ut av satsingen. Da vrir de to seg unna som unghingster som ikke vil ha på seg grime.

Les også

Berge Gerdt Larsen-selskap tapte i lagmannsretten:

Anker momskrangel til Høyesterett

Trenger hverandre

– Jeg er en velvillig sponsor/långiver i dag. Og så får vi se hvordan vi strukturerer det på sikt, sier Gjelsten.

– Vi er fortsatt gode venner, smiler Gulliksen.

At de to er avhengige av hverandre er uansett sikkert. Gulliksen ville ikke kunne deltatt i Global Champions League uten den betydelige økonomiske støtten og garantiene fra Gjelsten. Og Gjelsten kunne ikke funnet en bedre stall i Norge for datterens satsing. Eller en bedre stall når det gjelder Gjelstens velkjente krav til perfeksjonisme når han først går 100 prosent inn i noe.

– Jeg har vært så heldig/uheldig å eie et Premier League-lag i sin tid, og jeg har vært aktiv innen motorsport. Men jeg har aldri sett noen annen sport med så store ressurser som internasjonal sprangridning, sier Gjelsten om denne for ham nye verdenen som han har vært en del av de siste årene.

<?xml version="1.0" encoding="UTF-16"?><richtext version="1.0.0.0"><paragraphlayout><paragraph><text>Sikter høyt: Ingrid Gjelsten i aksjon under et Global Champions Tour-stevne i London i år.</text></paragraph></paragraphlayout></richtext>
Sikter høyt: Ingrid Gjelsten i aksjon under et Global Champions Tour-stevne i London i år. Sportfot

Hopper høyt med regnskapene

Det har utvilsomt betydd mye for Gulliksen å få Gjelsten med på laget. Ikke minst økonomisk. For deltagelsen i Global Champions League har gitt en økonomisk opptur for Gulliksens selskap Stall Gullik AS. Ifølge Gulliksen red Scandinavian Vikings inn 1,1 mill euro, tilsvarende rundt 11 millioner kroner ifjor i rene premieinntekter. I tilegg kom økonomiske bidrag, blant annet fra Gjelsten samt sponsorinntekter på til sammen tilsvarende 17 millioner kroner. Så langt i år, før helgen i Praha med potensial for kjempepremier, har laget ridd inn i overkant av 500.000 euro, tilsvarende rundt fem millioner kroner. I tillegg kommer de økonomiske bidragene samt sponsorinntektene, som ligger omtrent på samme nivå som i 2017. Regnskapene til Stall Gullik viste en omsetning på nesten 45 millioner kroner i 2017 og et resultat på i underkant av 12 millioner kroner. I år anslår Gulliksen at han får et overskudd på ca. ti millioner kroner.

Les også

Beste vin over og under 200 kroner:

Beste bobler over og under 200 kroner

Solgte hest til Jobs-datter

– Grunnen til at jeg er med på dette er at det sportslig er veldig bra, og det bringer rytterne i Norge opp på et høyere nivå. Jeg lever av å kjøpe og selge hester. Å være på disse stevnene er vår markedsføring. Hvis du ser på hva de andre i Norge driver med så er det noe helt annet vi gjør. Vi lever av dette og driver en bra business, sier Gulliksen, som anslår at han nå har rundt 30 hester i sin stall.

Sprangrytteren kjøper unge hester som blir ridd opp slik at de kan selges til store beløp. Etter det Kapital kjenner til, solgte Gulliksen i fjor sin beste hest til Eve Jobs, datteren til avdøde Steve Jobs, for 21 millioner kroner.

– Du får ikke solgt Rolls-Royce innerst inne i en bygd på Sunnmøre. Du må være der kundene er. Det er så enkelt, sier Gulliksen.

<?xml version="1.0" encoding="UTF-16"?><richtext version="1.0.0.0"><paragraphlayout><paragraph><text>Eget spa: Gjelstens hester nyter eget spa i praktstallen han har bygget på Stall Gullik.</text></paragraph></paragraphlayout></richtext>
Eget spa: Gjelstens hester nyter eget spa i praktstallen han har bygget på Stall Gullik. Foto: Tore Meek/NTB scanpix

Prime location

Med så mye penger involvert er ikke dette stevner som avholdes på sølete jorder langt ut på landet. Her rigges banene opp på blant annet Miami Beach, havnen i Monaco, i Royal Hospital Gardens i Londons Chelsea, samt like ved Eiffeltårnet i Paris. I St. Tropez ble stevnet holdt på det eksklusive strandområdet Ramatuelle.

– Dette er superfancy, sier Gulliksen.

Billettene til stevnene selges til alt fra et par hundrelapper og opp til flere tusen kroner. De aller dyreste VIP-billettene under superfinalen i Praha går for 7.500 kroner. I tillegg til å se på rytterne og hestene i konkurransen kan man da omgås internasjonale stjerner og berømtheter som Springsteen og Gates, som begge er hyppige gjester på stevner hvor deres respektive døtre rir.

– På et GCL-stevne er vi gjerne sammen med de andre eierne/sponsorene i 3–4 dager om gangen. Noen av dem er vi på nikk med, mens andre er vi blitt bedre kjent med, sier Gjelsten.

Sjansene for at et slikt storstevne kan komme til Norge er likevel små. Til det er nok hestesporten i Norge for liten ennå. I stedet er Stockholm kommet med som arrangørby til neste år. Sverige har rundt 400.000 aktive ryttere, mot ca. 35.000 i Norge. Men laget Scandinavian Vikings eies altså likevel ikke av rike Stockholmssvensker, men av en hesteentreprenør fra Bogneset i Ålesund med solid økonomisk støtte fra en forretningsmann fra Tomrefjord i Romsdalen.


Les også:

Fra høylytte erklæringer til mer dialog:

Force majeure-stormen stilner

Det har haglet med såkalte force majeure-erklæringer i næringslivet hittil i coronakrisen, der de som erklærer force majeure mener seg fritatt for ulike kontraktsbetingelser. Men advokater advarer sterkt mot å tro at dette grepet kan brukes til nærmest alt under pandemien.

9 min lesetid

Fra nær ruin til milliardær:

Tom Hagens vei mot rikdom

Tom Hagen stod på randen av konkurs etter Lillehammer-OL. Han tok en timeout fra business, men fikk vind i seilene igjen og gjorde sin entré på Kapitals liste over Norges 400 rikeste i 1999. Formuesutviklingen siden er nærmest et lærebokeksempel i å bygge verdier.

7 min lesetid

Andre leser også: