Kapital

Mangemilliardær Svein Støle og hans meglerhus Pareto Securities har i mange år tjent store penger på å tilrettelegge for obligasjonslån til høye renter. Men en av Paretos aller største og mest lukrative obligasjonsdealer de siste årene, har i år utviklet seg til et mareritt for flere av Paretos kunder. For nå ser det ut til at disse kundene, deriblant en rekke norske fondsselskaper, ble ført bak lyset på en rekke punkter da mobilselskapet Lebara ble solgt til det anonyme, sveitsiske selskapet Palmarium i fjor høst. For å finansiere oppkjøpet engasjerte Palmarium Pareto Securities som tilrettelegger for en obligasjon på hele 350 millioner euro, tilsvarende 3,3 milliarder kroner. Formell långiver og kjøper av Lebara ble et helt nyopprettet datterselskap av Palmarium i Nederland, Vieo B.V. Men Palmarium farte med en rekke uriktigheter da lånet ble markedsført for norske og europeiske obligasjonsinvestorer, både i presentasjoner og i et informasjonsmemorandum som Pareto gikk god for. Etter at lånet ble utbetalt, har Palmarium også brutt en rekke løfter til obligasjonseierne.

Les også

Har kontroll på det meste – bortsett fra følelsene:

– Jeg gråt av glede da barna ville inn på eiersiden


Kapital leses av Norges mest innflytelsesrike ledere, gründere og talenter.

Les 2 artikler gra-tis i uken eller kjøp abonnement fra kr. 169,- pr. måned.

Prøv gratis Bli abonnent Logg inn