Kapital

Næringsliv · Norske blockchain-aktører henter penger

10 prosent svindel i krypto­emisjoner

Foto: NTB Scanpix DPA
Publisert:20. mars 2018

Er den nye måten å hente inn penger på, Initial Coin Offering, en like stor finansiell innovasjon som aksjer var på 1800-tallet? Eller utgjør de den største boblen siden tulipanfeberen i Nederland på 1600-tallet? Konsulentselskapet EY anslår at 10 prosent av pengene som hentes inn i ICOer forsvinner i svindel.

– For litt over et år siden var det nesten ingen som visste om Initial Coin Offering, for det fantes knapt. I dag omfatter det et økosystem på fire milliarder dollar, sier assosiert partner, og mangeårig blockchain-entusiast, Bjørn Bjercke i den internasjonale revisjons- og konsulentgiganten EY.
Hele fenomenet med Initial Coin Offering (ICO) nærmest eksploderte i markedet for finansiering av oppstartsselskaper i fjor. Pengene flommet fritt, særlig i USA og Kina, inn til som  selskaper som benytter den nye teknologien blockchain. Faktisk så fritt, og med så mye svindel som fulgte med på lasset, at Kina har forbudt ICOer, og krevd at de som har hentet inn penger gjennom ICOer betaler dem tilbake.


Kapital leses av Norges mest innflytelsesrike ledere, gründere og talenter.

Bli abonnent fra kr. 169,- pr. måned.

Bli abonnent Logg inn