Kapital

Livsstil ·  Over 70.000 kroner kiloen for russisk kaviar:

Lokker med stør-eventyr

Nybrott i nord: Med ny teknologi og elleville kilopriser for russisk kaviar bestemte Anker Bergli seg for å starte oppdrett av stør i Meløy i Nordland – det aller første av sitt slag i Norge. Foto: Polarfisk
Publisert:6. februar 2019

Som følge av svimlende priser satser Polarfisk på produksjon av russisk kaviar – med high tech-oppdrett av stør i Nord-Norge. Siste emisjon er nesten fulltegnet for gründer Anker Bergli.

– Vi er åpne for å diskutere med seriøse investorer eller fond, men først ønsker vi å ha et ferdig produkt å vise til, noe folk kan smake og vurdere. Anker Bergli

Mens oppdretts-Norge stort sett fokuserer på laks, ser en bitteliten aktør mot en av verdens aller mest kostbare råvarer: Caviar, eller russisk kaviar som vi gjerne sier på norsk. Den aller ypperste kvaliteten, rogn fra iransk beluga-stør, selges til svimlende priser. Kaviar fra tilsvarende stør som Polarfisk skal produsere, selges for 71.000 kroner pr. kilo i USA. Den norske gründerbedriften er mer jordnære og opererer med en kilopris på 22.000 kroner i sine regnestykker.

Nylig innbragte en emisjon i Polarfisk 8–10 millioner kroner som skal brukes til drift og utvikling av det landbaserte oppdrettsanlegget i Meløy i Nordland. Teknologien er utviklet i Norge og Danmark og er solgt til flere land.

Annonse
Les også

Ekspertenes aksjeråd:

Her er Norges beste aksjeråd

<?xml version="1.0" encoding="UTF-16"?><richtext version="1.0.0.0"><paragraphlayout><paragraph></paragraph></paragraphlayout></richtext>
Foto: Polarfisk

Ønsker tyngre investor

Gründeren er hovedeier i Polarfisk. Han med seg en større og om lag 500 småaksjonærer i selskapet. På litt sikt ønsker Bergli å fri til mer kapitalsterke investorer.

– Vi er åpne for å diskutere med seriøse investorer eller fond, men først ønsker vi å ha et ferdig produkt å vise til, noe folk kan smake og vurdere, forteller gründeren, som etter planen skal begynne å prøveproduksjon av kaviar i 2020. Da er endel av fisken han har i anlegget kjønnsmoden og veier 5–6 kilo.

– Det viktigste er å få på plass hele produksjonsløypa og få et godt grunnlag for en bedrift som kan produsere kaviar som kan selges over hele verden, forteller Bergli. Han sier at han ønsker å bygge videre på renommeet norsk sjømat har kloden rundt. Tidligere har han drevet med oppdrett av ishavsrøye, men han la ned virksomheten i 2002.

Les også

Investor Johan H. Andresen og Ferd med svensk motesmell:

Kostbar harrytur

60 millioner i resultat

– Hvor lander dere om dine planer med stør blir realitet?

– Da har vi en total produksjon på 10 tonn kaviar pr. år og kan omsette for 120–150 millioner kroner årlig. Av dette vil vi sitte igjen med 50 prosent i resultat. Men alle vet at det krever endel og at det tar tid, sier Bergli.

– Hvor lang tid?

Tidsaspektet avhenger mye av hvor raskt vi kan sette i gang bygging av nytt anlegg med moderne RAS-teknologi. Jeg håper at vi kan være i full produksjon i løpet av fire år.

– Hva gjør høykostlandet Norge egnet til å produsere stør?

Selvfølgelig har vi høye kostnader i Norge, men produksjonskostnadene er likevel relativt greie samlet sett. Det er veldig strenge krav for å produsere mat, men i Norge har vi friskt og rent vann samt meget kvalitetsbevisste folk.

– Lønnsforhold taler vel mot oss i internasjonal konkurranse?

– Jo, men også effektivitet spiller inn, mange av stør-anleggene i verden er akterutseilt med tanke på teknologi, og dette produktet har, som sagt, en pris som gir oss en margin som kan forsvare investeringer i Norge, sier Bergli.

Les også

Telenors tidligere konsernsjef Jon Fredrik Baksaas:

Gir ut bok om Telenor

<?xml version="1.0" encoding="UTF-16"?><richtext version="1.0.0.0"><paragraphlayout><paragraph></paragraph></paragraphlayout></richtext>
Foto: Maschmanns

Kaviar på salgstoppen

Ifølge Egil Nordeide, butikksjef ved Maschmanns på Skøyen i Oslo, solgte delikatessebutikken i fjor dobbelt så mye eksklusiv kaviar som tre år tidligere.

Etterspørselen etter kaviar er god, og særlig gjelder det løyrom. Nordmenn elsker blinis eller buttertoast med rømme, løk og kaviar. Mange har nå lyst til å variere mer med flere typer kaviar fra sik og stør. Vi opplever at gjenkjøpet er stort blant våre kunder, sier Nordeide. Den dyreste og mest eksklusive kaviaren han tilbyr er en Oscietra Grand Reserve til 16.000 kroner pr. kilo.

Maschmanns importerer alt av stør-kaviar direkte fra produsentene, mens annen rogn kjøpes fra deres fiskegrossister, som Køltzow, Laks & Vilt og A la Carte Produkter. Eksakte salgstall vil ikke Nordeide gå ut med, men disse produktene ligger stadig på salgstoppen.

Stolt pionerselskap

Stolt Sea Farm er et pionerselskap i oppdrett av stør og produserer stør og kaviar ved fire anlegg i California. Selskapet, som også produserer piggvar og sjøtunge, omsatte for 74 millioner dollar første ni måneder i 2018, og hadde et driftsresultat på 9,7 millioner dollar i denne perioden. Verdens største anlegg for stør ligger derimot i Abu Dhabi og Russland, ifølge Bergli.

Les også

– Hvorfor tror du Stolt Sea Farm har valgt å produsere stør i utlandet?

– De har kjøpt anlegg ute, som etter hva jeg vet allerede var i drift, men årsaken er sikkert også lovverket. Vi måtte ha spesialtillatelse for å få tatt inn rogn for å klekke stør, en ny fiskeart i Norge, sier Bergli og beskriver en tung prosess med søknader og konsesjoner som var både slitsom og økonomisk krevende.

– Fem sektoretater, departementet og Nordland fylkeskommune var inne i bildet før vi fikk konsesjon på oppdrett av sterlet stør, sibirsk stør og russisk stør, der sistnevnte er nærmest den dyreste kvaliteten under beluga-stør, forteller Bergli.

I 2015 kom det første gjennombruddet for den lille oppdrettsbedriften. Da overprøvde Klima- og miljøverndepartementet Miljødirektoratets skepsis til å introdusere en ny oppdrettsart i Norge. Departementet kom frem til at det er veldig liten sannsynlighet for rømming fra lukkede, landbaserte anlegg som Polarfisk satser på.

– Her snakker vi om lukkede lokaler med godkjente kar og rensing av avløp med sil, da er faren for rømming lik null, hevder Bergli.


Les også:

Per Sævik (78)

– Det hender at jeg kan føle meg litt som et naut

Den gudfryktige fiskeren og eks-KrF-politikeren fra Herøy har stått i storm både på havet og i shipping. – Det er nå engang slik at når problemer hoper seg opp, så kalles det på Per Sævik, sier 78-åringen.

11 min lesetid

Bjarne Melgaard har sopt inn på provoserende kunst:

Søker millioner i statsstøtte

Bjarne Melgaards kunstneriske søken har ledet ham mot skildringer av dyresex, sadomasochisme, pedokunst og tungt narkomisbruk. Nå søker han nye utfordringer med blant annet VR-kunst – og statsstøtte i millionklassen.

7 min lesetid

Andre leser også:

# Torsdag 16.januar 2020

Ukens vintips: Smaksbombe fra Chile

Følg med hver torsdag kl 13:00. Viner som begeistrer vinjournalist Svein Lindin legges til grunn for ukens vintips.

26 min lesetid