Kapital

Under krigen var det enorm interesse for bokauksjoner.

Annonse

– Det var ikke så mye man kunne investere i hvis man hadde penger til overs, forteller Pål Sagen.

Han driver Galleri Bygdøy Allé i Oslo og har solgt bøker, prospekter og eldre kunst i en årrekke.

– Endel bøker er også gode investeringer, men det skiller stadig mer. Topp dedikasjoner og høy kvalitet fra 1970-tallet har kanskje steget 200 prosent i verdi. Bøker kostet ikke så mye den gangen. Det var mange som forkjøpte seg. Endel handlet førsteutgaver bare for å ha dem, men fokuserte ikke på kvalitet. De bøkene har nok bare økt med 20 prosent. Det har skjedd en endring i samlernes preferanser, forteller Sagen.

Les også

Unge influencere tjener rått:

Blogg­millionærene

Sammen med innehaver Fredrik Delås i Anti- kvariat Bryggen i Skjeberg starter han nå bokauksjonsfirmaet Sagen & Delås, Art & Rare Book Auctions.

Kapital er invitert til Bygdøy allé hvor bokauksjonene etter hvert skal holdes. Bakgrunnen for å starte bokauksjonsfirmaet er signaler de to har fått fra kunder.

– Vi får ofte høre at det hadde vært fint å ha et sted å møtes, sier Delås. – Alle samlere har en bedre halvpart som er litt lei av det man snakker om hjemme. Vi skal arrangere auksjoner, visninger og temakvelder med foredrag. Hva er det vi pleier å si, Pål, at vi skal skape atmosfære?

– Ja, eller kanskje enda riktigere; entusiasme for gamle bøker – både for gamle og nye kunder, repliserer Pål Sagen. – Fredrik har drevet med internettauksjoner for bøker. Vi kommer til å satse hardt på teknologi, blant annet ved at man kan følge auksjoner live. Det er mange som synes det er en terskel i seg selv å stille fysisk på auksjon. I tillegg vil vi drive med rådgiving om hva folk bør samle på, sier Sagen.


Kapital leses av Norges mest innflytelsesrike ledere, gründere og talenter.

Les 2 artikler gra-tis i uken eller kjøp abonnement fra kr. 169,- pr. måned.

Prøv gratis Bli abonnent Logg inn