Kapital

Cornelia Svedman er ny representant for det internasjonale auksjonshuset Christie’s i Norge. Etter snart 15 år i utlandet har 34-åringen vendt nesen hjem til Oslo, hvor hun skal få pengesterke nordmenn til å handle mer hos auksjonsgiganten, og da særlig kunst.

Annonse

– Norge er litt unchartered territory. Jeg trodde aldri jeg skulle bo her igjen. Jeg tenkte mer på Paris, London og New York. Det har skjedd så mye her og særlig i Oslo. Det var rett og slett et fantastisk positivt sjokk med all den nye arkitekturen: Operaen, museene – og alle galleriene, sier Svedman.

Nå promoterer Svedmean et maleri som den franske impresjonisten Claude Monet malte i Norge på slutten av 1890-tallet. Det er en norsk samler som skal selge bildet. Vedkommende kjøpte det på auksjon for 125.000 pund for ca. 20 år siden. Nå er det priset til et sted mellom 800.000 og 1,2 millioner pund, tilsvarende et sted mellom 8,7 og 13 millioner kroner.

Hvis bildet skulle bli solgt for en million pund, innebærer det at bildet som investering tar syvganger’n. Vi har da ikke tatt hensyn til omkostninger.

Les også

Ny rekord for urmaker Halvor Bjerke

Luksusboom for nordmenn

– Man må kjøpe kunst man liker, men kunst kan være en veldig god investering,

– Man må kjøpe kunst man liker, men kunst kan være en veldig god investering, påpeker Svedman.

Nylig omtalte Finansavisen salget av et Francis Bacon-maleri for nesten 50 millioner dollar, eller ca. 400 millioner kroner. Det ble solgt på en auksjon i regi av Christie’s i New York. Selgeren var den Monaco-baserte nordmannen Magnus E. Konow. Ifølge Finansavisen kjøpte trolig nordmannen maleriet for omtrent 50.000 dollar for 40 år siden, så gevinsten tilsvarer en sum på rundt 42 millioner dollar.


Kapital leses av Norges mest innflytelsesrike ledere, gründere og talenter.

Les 2 artikler gra-tis i uken eller kjøp abonnement fra kr. 169,- pr. måned.

Prøv gratis Bli abonnent Logg inn