Kapital

Sommermånedene er tiden hvor mange ungdommer introduseres for arbeidslivet for første gang. Og det er et potensielt springbrett til senere karri­ere, ifølge administrerende direktør i Virke, Vibeke Hammer Madsen.

– Arbeidslivet er en god læringsarena. Ungdom som kan vise til at de har vært innom arbeidslivet, samtidig som de har gått på skole, kan ha gode muligheter på faste jobber når de er ferdig, sier hun.

Annonse

Virke-sjefen legger til at det er viktig for de unge å bli kjent med arbeidslivet og hvordan det fungerer.

– Jeg tror det også kan være med å påvirke valg av utdannelse, om ikke retning, så i alle fall hvilken vei du tenker deg, enten det er en akademisk – eller fagutdannelse, fortsetter hun.

Plukket jordbær

Virke, som representerer over 21. 000 virksomheter fra handel, reiseliv, service, helse, omsorg, og kultur, holder frem viktigheten av sommerjobber. I tillegg til at ungdom lærer å ta ansvar, får sommervikarene erfare at valg får konsekvenser, på en mer realistisk måte enn i skolen. Tjenestenæring­enes hovedorganisasjon trekker også frem at sommervikarer får oppleve hvordan arbeidslivet er organisert, og lærer seg relasjonen mellom ledere og kolleger, og får en forståelse av arbeidstagers selvstendighet. I tillegg får Norge en større kvalifisert arbeidsstokk. Selv begynte Virke-sjefen i sin første jobb da hun var tolv år gammel, som jordbærplukker.

Les også

– Jeg jobbet også for Norsk Filminstitutt mens jeg gikk på videregående skole. Jobben gikk ut på å klippe ut alt som handlet om kultur i norske, svenske og danske aviser. Den gang skulle det arkiveres, det er mange jobber en kan ha, ler Hammer Madsen.

– Hva lærte du?

– Hvis jeg skulle tjene penger så måtte jeg jobbe for det. Jeg vet ikke hvor bevisst jeg var i den unge alderen, men jeg lærte også at man må yte og stå på, gjøre jobben og levere det jeg hadde lovet, avslutter hun.

Kapital har spurt flere personer med høye stillinger og tungt ansvar om hva som var deres første jobb. For Virke-sjefen er ikke den eneste som har startet i det små. På de neste sidene følger toppenes svar.


Kapital leses av Norges mest innflytelsesrike ledere, gründere og talenter.

Bli abonnent fra kr. 169,- pr. måned.

Bli abonnent Logg inn