Kapital

Det er relativt få menn i Norge som velger å være hjemmeværende eller å jobbe redusert tid for at kvinnen skal få mer tid på jobb. Andelen kvinner som gjør det samme er langt større. Kapital har snakket med noen av mennene som har ofret eller satt sin egen karriere på vent for at kona skal kunne utvikle sin karriere.

Felles for alle mennene som har latt seg intervjue, er at perioden som hjemmeværende utspiller seg i utlandet. En hjemmeværende husfar bosatt i Oslo-området fikk ikke tillatelse fra konas arbeidsgiver til å stå frem i Kapital. Begrunnelsen var frykt for at folk skulle tro at man må ha hjemmeværende mann for å gjøre suksess i selskapet.

Annonse

Professor Nina Amble i arbeidspsykologi ved Oslo Met legger ikke skjul på at valg av ektefelle er svært viktig for kvinners karriere.

– Den viktigste personen i en karrierekvinnes liv, er han hun har i senga. Valg av mann er et av flere suksesskriterier for å nå toppen, sier Amble, som har forsket på kvinnelige ledere.

– Vår undersøkelse, som var basert på svar fra 100 kvinnelige toppledere i staten og privat næringsliv, viste at partneren er den sterkeste støttespilleren en kvinnelig leder har. Mennene til kvinnene i undersøkelsen jobbet de også, men de hadde satt sin egen karriere litt på vent for å støtte kvinnene. Min erfaring fra den undersøkelsen er at menn er veldig flinke til å støtte opp om kvinners karriere, men dette var en veldig selektert gruppe. Kvinner som ikke når toppen var jo ikke med i den undersøkelsen, sier Amble.


Kapital leses av Norges mest innflytelsesrike ledere, gründere og talenter.

Les 2 artikler gra-tis i uken eller kjøp abonnement fra kr. 169,- pr. måned.

Prøv gratis Bli abonnent Logg inn