Kapital

Karriere ·  Forbes-kåring

Fem kvinner blant verdens 75 mektigste

Mektigste kvinne: Tysklands statsminister Angela Merkel er, i følge Forbes nye kåring, verdens mektigste kvinne. SipaUSA
Publisert:25. juni 2018

På Forbes årlige kåring over verdens mektigste personer finner vi fem kvinner. Tysklands statsminister og Europas ‘de facto’ leder, Angela Merkel er, med en fjerdeplass totalt, klodens mektigste kvinne.

Hvert år rangerer Forbes verdens mektigste personer. For hver 100 million mennesker har Forbes plukket ut én person de mener har størst makt. Med en verdensbefolkning på snart 7,5 milliarder mennesker utgjør dette en liste på 75 personer.

Merkel og May på kvinnetoppen

Blant disse finner vi kun fem kvinner. Angela Merkel, Tysklands statsminister og Europas ‘de facto’ leder, er mektigste og kommer inn på en fjerde plass totalt. De fire øvrige kvinnene på listen er Storbritannias statsminister Theresa May, adm. dir. for det Internasjonale pengefondet Christine Lagarde, sjef for General Motors Mary Barra og sjef for Fidelity Investments Abigail Johnson. De kommer inn på henholdsvis 14., 22., 53. og 70. plass.

Annonse
Les også

Maktlisten i et nøtteskall

Her er Norges mektigste kvinner 2018

Jinping og Putin slår Trump

Aller mektigst i 2018 er, ifølge tidsskriftet, leder av verdens mest befolkede land og nest største økonomi, Kinas president Xi Jinping. Han er fulgt av en mann som har toppet listen fire ganger mellom 2013 og 2016, nemlig Russlands president Vladimir Putin. Han er valgt fordi han har utøvd sitt lands makt og innflytelse rundt om i verden. På tredjeplass finner vi USAs president, milliardær og tidligere reality-stjerne, Donald Trump, som har fått mye oppmerksomhet verden over siden har stilte som presidentkandidat i 2015. Trump er en av de få statsoverhodene på listen som også har vært med på flere andre Forbes kåringer, blant annet over verdens milliardærer, best betalte kjendiser og USAs rikeste.

Les også

De mektigste kvinnene i næringslivet

Hun er den mektigste av dem alle

Mektige amerikanere

Ifølge listen er sjefene for store selskap som Amazon, Facebook, Wal-Mart, Apple og Tesla svært mektige, og alle er blant de 25 mektigste. Det er også Bill Gates, grunnlegger av Microsoft, som nå er svært aktiv med sin humanitære stiftelse, Bill and Melinda Gates Foundation, som har som sine primære mål å forbedre grunnleggende helsetjenester og redusere ekstrem fattigdom på et globalt nivå. Gates havner på en 7. plass, rett over Saudi Arabias kronprins, Mohammed bin Salman Al Saud, som har tatt en tydelig kontroll over landet. Kronprinsen er også en av tre på listen som er under 40 år. Nord-Koreas leder Kim Jong-Un på 36. plass er 34 år, og Facebook-gründer Mark Zuckerberg, også han 34 år, havnet på en 13. plass.


Les også:

Mangler penger til både politi og brannvesen:

Søkkrikt nabolag, lutfattig kommune

I den amerikanske småbyen Medina, like utenfor Seattle, bor Bill Gates og Jeff Bezos, to av verdens rikeste menn. Men nå har kommunen snart ikke mer penger. Hvordan er det mulig?

8 min lesetid

Den store sjøslangen:

Eventyrlig høyteknologi på de store dyp

Det er ikke ofte at sterke ingeniørprestasjoner besynges av store diktere. Men eventyrenes mester H.C. Andersen var så imponert over den første telegrafkabelen mellom Europa og Amerika at han skrev eventyret “Den store søslange” om den. Det var – og er – all grunn til å være imponert.

5 min lesetid

Andre leser også:

# Torsdag 10.oktober 2019

Ukens vintips: Alltid et trygt kjøp

Følg med hver torsdag kl 13:00. Viner som begeistrer vinjournalist Svein Lindin legges til grunn for ukens vintips.

18 min lesetid