KapitalVin

KapitalVin · Vin til julematen:

Rødt, hvitt og to champagne

Klassisk pinnekjøtt : Foto Matprat.no
Publisert:9. desember 2019

Flere og flere nordmenn har oppdaget at øl og akevitt kan byttes ut med vin når årets mest tradisjonrike måltider skal nytes. Men det finnes noen nyttige tips til valgene. 

Nærmere 90 prosent av Norges befolkning velger enten pinnekjøtt eller ribbe til julehøytiden. Mattradisjonene står i kø, og gourmetbutikkene i Oslo selger tonnevis med ribbe, pinnekjøtt, lutefisk og rakfisk i løpet av noen få hektiske uker før jul. 
Daglig leder for Maschmanns på Skøyen, Heidi Beate Hjertö, forteller at de i denne perioden omsetter tilsvarende tre vanlige måneder. 
– Vi ser en stadig økende etterspørsel etter ribbe og pinnekjøtt av bedre kvalitet enn tidligere, sier Hjertö.
I flere år har den anerkjente gourmetbutikken også arrangert sitt eget ribbeslipp fire dager før selve­ste julaften. En årlig seanse hvor fjellgrisen fra Valdres og ribbe fra Innherred spiller hovedrollen.


Vin til julematen


En nyere trend er å bruke vin til den tradisjonelle julematen. Det henger sannsynligvis sammen med det etter hvert så store utvalget av vin på Vinmonopolet, samt høyere kompetanse og større grad av nysgjerrighet hos forbrukeren. I tillegg er det knapt en restaurant med kvalitetsstempel som ikke har en eller flere vinkelnere. Kunnskapen de besitter smitter over på gjestene når drikken skal velges. 
– Vin blir foretrukket av flere og flere av våre gjester i julebordsesongen, selv om øl og akevitt fortsatt står for volumet, sier restauratør Rune Johansen ved Stortorvets Gjæstgiveri, som håndterer nærmere 15.000 gjester nå i julebordsesongen.  

Annonse
– Vin blir foretrukket av flere og flere av våre gjester i julebordsesongen, selv om øl og akevitt fortsatt står for volumet. Rune Johansen Restauratør ved Stortorvets Gjæstgiveri


Vin til pinnekjøttet


Pinnekjøtt er ikke nødvendigvis utfordrende å kombinere med vin. Vi anbefaler helst hvitt til pinnekjøttet. Enten i form av bobler eller en syrlig hvitvin med restsødme og god fruktkonsentrasjon. Tysk hvitvin er ofte et ypperlig valg. Nøkkelen er å finne en hvitvin med nok syre og friskhet som kan møte den kraftige retten. 
Ønsker man å trappe opp et hakk, er champagne det du skal gå for da det er en kombinasjon som sjelden slår feil. Her er det viktig å velge fruktige og aromatiske alternativer med en syrefrisk avslutning.  Champagne-utvalget er stort i Norge, men få treffer pinnekjøttet bedre  enn den  lille familieprodusenten  Garbais. Rene klare smaker med flott konsentrasjon, små bobler og fruktdrevet syrlighet.
Pinnekjøtt er salt og fett, så hvis du tviholder på rødvin, må du ta hensyn til det og velge en vin med moderate tanniner, da tanninene fort kan komme i konflikt med kjøttets salthet. Den østerrikske produsenten Meinklang har ypperlig økologisk rødvin, servert litt avkjølt har den akkurat passe syrlighet og nok fruktsødme, men med lite tanniner for å møte kjøttets salte tekstur.


Vin til ribben
 

Til ribben er det tilbehøret som avgjør vinvalget. Som pinnekjøtt består også ribbe av mye salt og fett, men utfordringen ligger i tilbehøret. Bitterstoffene i rosenkål og tyttebær, rødkål og surkål med syre, gulrøtter og svisker med sødme, gjør at vinen som velges bør være fyldigere på smak, syrefrisk og fruktdrevet og ha noe mer moderat restsødme.  Rheingau i Tyskland er en premissleverandør for riesling til Norge. Med balansert syrlighet og sødme fungerer vinene derfra som gode allroundere når tilbehøret er en utfordring.  Brauer og Kloster Eberbach er trygge valg til ribben. 

Vin til pinnekjøtt

Leitz Rheingau Riesling Trocken

2017, 87B

Lys grønngul farge. Gul frukt og sitrus og mineral på duft. Fruktdrevet med balansert syrlighet og sødme. Lang ettersmak

Les mer
 • Fisk, Skalldyr Passer til
 • Riesling, Riesling Drue
 • Tyskland, Rheingau Område
 • Weing. Leitz Produsent

Meinklang Naken Red

2018, 86AA

Lys blålilla farge. Fruktdrevet. Røde bær, syrlige bær på duft. Markant syrlighet og lang ettersmak

Les mer
 • Svinekjøtt, Lyst kjøtt Passer til
 • Laurent, St Drue
 • Østerrike, Østerrike Område
 • Meinklang Produsent

Pierre Gerbais l’Audace Pinot Noir

2014, 88

Lys gulgrønn farge. Røde epler, mineraler og sitrus på duft og smak. Fruktdrevet med lang god ettersmak.

Les mer
 • Skalldyr, Aperitif Passer til
 • Pinot noir, Pinot noir Drue
 • Frankrike, Frankrike Område
 • Pierre Gerbais Produsent

Vin til ribbe

 

Pol Roger 2004 Brut

2009, 89B

Middels gyllen farge. Modent eple, sopp,sitrus , honning på duft. Fyldig anslag med god moden frukt. Balansert lang ettersmak.

Les mer
 • Fisk, Lyst kjøtt, Skalldyr Passer til
 • Chardonnay, Pinot noir, Chardonnay, Pinot noir, Chardonnay, Pinot meunier Drue
 • Frankrike, Champagne Område
 • Pol Roger Produsent

Saint-Cyr Chénas Les Blémonts

2015, 88B

Lys blålilla farge.konsentrert Fruktig aromabilde med rød ebær, bringebær. Deilig frisk frukt

Les mer
 • Svinekjøtt, Småvilt og fugl Passer til
 • Gamay Drue
 • Frankrike, Burgund Område
 • Dom. Saint Cyr Produsent

Kloster Eberbach Steinberger Riesling Kabinett Trocken

2018, 87

Lys grønngul farge. Eple, sitrus og gul frukt på smak og duft. Flott syrlighet og grapefrukttoner i ettersmaken.

Les mer
 • Sushi / sashimi, Fisk, Aperitif Passer til
 • Riesling Drue
 • Tyskland, Rheingau Område
 • Kloster Eberbach Produsent

Andre leser også: