KapitalVin

Å investere i en egen vinkjeller er et tema vi stadig får spørsmål om. Helt fra små samlinger til større prosjekter som involverer eget rom med plass til tusenvis av flasker. Vi oppfordrer gjerne våre lesere til å bygge. I de fleste tilfeller vil det alltid være positivt for et fremtidig salg at en leilighet eller hus har en ferdig innredet vinkjeller.  

Annonse

 

Ikke bare i kjelleren

En vinkjeller må ikke nødvendigvis være i en kjeller.  Mange av dagens vinsamlinger blir bygget som en del av vegg, eller i glassmontre med kjøling skjult i taket. Den klassiske vinkjelleren er ofte en ombygd bod/rom som innredes med kjøling og vinhyller. Om du vil ha muligheten til å selge samlingen din en gang er det svært viktig å vise til gode lagringsforhold til potensielle kjøpere. Selv de beste viner blir ødelagt når tørr luft, varme, lys og vibrasjoner ikke er under kontroll.

Logistikk og orden

Når man begynner å samle på vin, snubler man ofte i dørstokken når det kommer til å ta vare på vinene som blir kjøpt inn. Tilbudene på lagringsdyktig vin i Norge og utlandet er mange og det er lett å kjøpe inn uten tanke på hvordan du skal håndtere alle flaskene. Nøkkelordene er logistikk, planlegging og evne til å bruke vinene når de er drikkemodne.  

Tenk stort

Vårt første råd når avgjørelsen er tatt er å finne ut hva man skal samle på, er det til eget forbruk eller som et investeringsobjekt?  Om du begynner å samle på vin fra Bulgaria og Hellas vil du slite med å selge vinsamlingen din i fremtiden. Vinkjøpere er i de fleste tilfeller konservative i sine valg.  Franske og italienske viner i toppklasse regnes som de beste objektene for investeringer.  Få andre investeringer kan vise en slik prisstigning som vin i verden.

Størrelsen på en vinkjeller avhenger av behovet, men de fleste starter med et vinskap som rommer 80 flasker før man innser at en vinsamlingen er full før man begynner. Et godt råd er å tenke større, sette seg inn i de tekniske kravene et vinrom trenger. Definer deretter hvilke viner eller vinstiler man skal samle på.


Hva skal du kjøpe?

Start med de klassiske franske og italienske vinområdene innen rødt. På den hvite siden holder man seg i første omgang til de franske vinområdene. Burgund spesielt. Liker du årgangschampagne med litt flaskemodning, så kjøper du de nye årgangene fra de store champagnehusene etter hvert som de blir tilgjengelige. Årgangsportvin og gode madeiraviner er et must i en vinkjeller. Setter du pris på søt vin, så glem ikke Sauternes og sent høstet, svært moden tysk riesling.  
 

Utenfor radaren

Det skjer det mye spennende i vinens verden i dag. Verden får øyne opp for nye områder og produsenter og husk at mange av verdens dyreste viner ble ikke utsolgt for bare 20-30 år siden.  
 
Land som er verdt å merke seg er Argentina, i tillegg til Chile, New Zealand og Sør-Afrika. I Europa er Østerike, Spania, Portugal og Tyskland klare kandidater. Hvis du skal anlegge en kjeller som skal vare i årtier bør du velge viner fra «store» årganger, siden disse har lengst potensiell varighet. Skal du derimot ha en liten kjeller eller et skap til å hente opp drikke for hurtigere konsum, bør du se etter lettere, fruktige årganger som modnes raskere, eller mer modne viner som er så godt som klare til å drikkes.  

En av de mange gledene ved vinsmaking er å utdype sine personlige smakeerfaringer; om man liker unge livlige viner, eller om man heller i retning av eldre modne og kanskje mer komplekse viner, kan dette være en pekepinn på hva slags kjeller/oppbevaring du bør velge. Anbefalte viner er alle viner vi har har kjøpt inn til egne vinkjellere for fremtidig nytelse.

Jean-Michel Gaunoux Meursault Premier Cru Perrières

2014, 90

Lys grønngul farge. Fruktig konsentrert aromabilde med mineralske toner og sitrus, gul frukt på duft. Drikkemoden fra 2024

Les mer
 • Fisk, Skalldyr Passer til
 • Chardonnay Drue
 • Frankrike, Burgund Område
 • Dom. Jean-Michel Gaunoux & fils Produsent

Roagna Barolo

2011, 88

Tett rød farge med brunlig kant. Kirsebær, fioler og krydder på duft. Elegant, saftig anslag. Konsentrert fruktighet og moderate tanniner.

Les mer
 • Nebbiolo Drue
 • Italia, Piemonte Område
 • Az. Agr. Roagna Produsent

 

Ch. Cantenac Brown

2015, 89

Middels rød farge. Klassisk duft av solbær, røde bær og urter på duft og smak. Markerte tanniner og balansert syrlighet. Lang fast ettersmak. Drikkemoden i 2025

Les mer
 • Storfe, Lam og sau Passer til
 • Cabernet Franc, Merlot, Cabernet Sauvignon Drue
 • Frankrike, Bordeaux Område
 • Ch. Cantenac Brown Produsent

Vidal-Fleury Côte Rôtie Brune et Blonde

2016, 91

Dyp rød farge. Mørke bær, urter og pepper på duft og smak. Markerte tanniner og lang fyldig ettersmak. Konsentrert stil. Drikkemoden i 2027

Les mer
 • Storfe, Lam og sau Passer til
 • Syrah, Viognier Drue
 • Frankrike, Rhône nord Område
 • J. Vidal-Fleury Produsent

Rossignol-Trapet Chapelle-Chambertin Grand Cru

2013, 89

Middels rød farge. Elegant stil Røde bær, urter og floral på duft og smak. Deilig og frisk vin med flott konsentrasjon og syrlighet. Drikkemoden nå og 10 år frem i tid

Les mer
 • Lyst kjøtt, Småvilt og fugl Passer til
 • Pinot noir Drue
 • Frankrike, Burgund Område
 • Dom. Rossignol-Trapet Produsent

Winston Churchill Brut

2006, 92A

Middels gyllen farge. Toast, sitrus og eple på duft. Utviklet, konsentrert vin med lang ettersmak.

Les mer
 • Fisk, Skalldyr Passer til
 • Frankrike, Champagne Område
 • Pol Roger Produsent

Kapital leses av Norges mest innflytelsesrike ledere, gründere og talenter.

Bli abonnent fra kr. 169,- pr. måned.

Bli abonnent Logg inn