KapitalVin

Karismatisk og bestemt, men empatisk er inntrykket man sitter igjen med etter å ha  møtt Julia de Melo Kemper fra Portugal. Den tidligere forretningsadvokaten som forlot Lisboa og etablerte seg som en av Portugals fremste vinmakere i vindistriktet Dão var nylig i Oslo. Vi ble så imponert at vi besøkte henne i Portugal

Annonse

 

Sa nei noen ganger

Julia de Melo Kemper visste ikke hva hun gikk til da hun på høyhælte sko trippet inn på gårdsplassen til familiens gård, Quinta do Cruzeiro, i Dão i 2003.  
– Jeg var overbevist om at mine brødre skulle overta, men min far hadde pekt ut meg som arvtager.  
Faren hadde gitt Julia de Melo Kemper tre år til å fordøye avgjørelsen. Ikke i sin villeste fantasi hadde hun trodd at hun skulle bli vinprodusent. 
–  En vellykket forretningsadvokattilværelse var bygget opp og livet mitt var fylt med storbyens gleder. Jeg sa nei noen ganger før jeg sto der, må jeg innrømme.  
Familien hadde eid eiendommen Quinta do Cruzeiro i over 400 år og alle hennes barndoms sommere hadde hun tilbragt der.  Minnene var mange og gode. Nå var det hennes generasjon som skulle videreføre arven. Familien hadde ikke gjort mye på eiendommen siden 1930-tallet, og om det skulle bli til noe mer enn en eiendom med vinranker, måtte man gå inn med hele hjertet og store midler.

Replantet alle sine vinmarker til endrue vinmarker 

 

Traff blink

­– Lisboa er kun tre timers kjøretur unna så jeg tenkte å kombinere livene mine forteller Julia de Melo Kemper.  Jeg var forretningsadvokat på den ene siden, vinprodusent på den andre.  I begynnelsen handlet mye om å gjøre opp status og innhente informasjon fra konsulenter.  Jeg trengte hjelp til alt.  Hvordan skulle eiendommen bli en god vinprodusent?  Min første avgjørelse var at jeg skulle lage vin av økologiske druer, men ikke fremheve det i stor grad på etiketter.  Jeg ville være en bærekraftig produsent fra A til Å. Etterhvert som tiden gikk, handlet det mer og mer om å lage den beste vinen som var mulig å lage, og det ble investert  mye i moderne utstyr for å få bedre kontroll over hele produksjonen - fra arbeidet i vinmarkene til vinene ble tappet på flasker.  
Hennes første årgang kom i 2008 og hun følte hun traff blink. Hennes navn sto på etiketten, selv om det bare var to av 17 navnene hun egentlig har. 
– Jeg kunne ikke la vinene hete Ana Julia de Melo Ferreira de Almeida Peres de Noronha Galvao Teles Lucena Moita Cardoso Alves Cabral Amaral Campos Nunes Tavares Kemper, sier Julia og ler. Det får holde at det er en prøvelse i passkontrollen når jeg reiser utenlands. 

Mye anerkjennelse

Produksjonen var i begynnelsen ikke stor, mot dagens 80.000 flasker, så flere investeringer ble gjort og første årgang som ble eksportert var i 2010.  
– Jeg hadde fått med meg et godt team i Dão og var på vei til å skape en ny og god balanse i livet. 
Hun høstet mye anerkjennelse i vinbransjen for sin revitalisering av vingården og sterke fokus på å lage en presis fruktdrevet vinstil med balansert syrlighet.  Livet som vinbonde og forretningsadvokat gikk på skinner.  

Dramatiske endringer førte til enda bedre viner.

Julia de Melo Kemper havnet i koma etter en feilslått anestesi under en rutineoperasjon.  Sykehustabben førte til at hun lå i koma i tre måneder og brukte nesten to år til å komme tilbake til normal funksjonalitet igjen. 
– Alt måtte læres på nytt, forteller Julia med alvor i stemmen.  Lykken var at min gode venn og vinmaker Dirk Niepoort tok vare på vinmarkene og sørget for at vi produserte vin i mitt fravær.
– Disse årene fikk meg til å bestemme at jeg ville være 100 prosent tilstede når jeg kom tilbake i 2012.  Advokatfirmaet i Lisboa ble avviklet og jeg produserte vin på en langt mer holistisk måte.  Livet mitt har fått helt andre verdier og jeg er enda mer knyttet til vingården, historien og hva jeg skal bidra med i dens fremtid.  

Svært lovende

Fra vårt synspunkt, og etter å ha smakt alle hennes viner fra 2008 og frem til siste årgang, hersker det ingen tvil.; vinkvaliteten har alltid noe å gå på, men sett i forhold til pris produserer Julia de Melo Kemper viner som er svært gode kjøp.  
Vi ser med glede frem til hennes neste årganger. Ord som «svært lovende» er lett å bruke.

Elpenor Rosé

2014, 87

Lys lakserosa farge. Fruktdrevet, plommer røde bær på duft og smak, markert syrlighet og god fruktighet. Server i store glass

Les mer
 • Skalldyr, Fisk, Grønnsaker, Aperitif, Ost Passer til
 • Touriga nacional Drue
 • Portugal, Beiras Område
 • Julia Kemper Produsent

Julia Kemper Vinhas Selecionadas

2014, 88

Middels rød farge. Mørke bær,plomme, anis og sursøtt fruktighet på duft og smak. Fruktdrevet bær med kjølige og balanserte tanniner. Server i store glass

Les mer
 • Storfe, Lam og sau Passer til
 • Tinta roriz, Alfrocheiro preto, Jaen Drue
 • Portugal, Beiras Område
 • Julia Kemper Produsent

 

Julia Kemper Aragonez

2012, 87

Middels rød farge. Mørke bær, krydder og svak anis toner. Fruktdrevet, konsentrert med lang ettersmak.

Les mer
 • Storfe, Lam og sau Passer til
 • Aragónez Drue
 • Portugal, Beiras Område
 • Julia Kemper Produsent

Julia Kemper Touriga Nacional

2012, 88

Middels rød farge. Mørke bær, krydder og anis på duft. Rik fruktighet og flott syrlighet med lang fsyrlig ettersmak. Balanserte tanniner. Server i store glass

Les mer
 • Touriga nacional Drue
 • Portugal, Beiras Område
 • Julia Kemper Produsent

Kapital leses av Norges mest innflytelsesrike ledere, gründere og talenter.

Bli abonnent fra kr. 169,- pr. måned.

Bli abonnent Logg inn