KapitalVin

Å finne en god champagne handler om smak. Vil du ha en trygg merkevare, en søt, en halvtørr, årgangsvin eller en tørr champagne er utvalget enormt i Norge. Vil du derimot ha en champagne som du stadig vender tilbake til fordi den alltid leverer høy kvalitet? Da er svaret den lille perlen av en produsent i Champagne. Philipponnat.

Annonse

I nesten 500 år

Helt siden 1522, har Philipponnat-familien holdt til i Champagne-regionen i Frankrike. Det har ikke alltid handlet om champagne. Familien har høstet og levd av hva jorden kunne gi av grøde gjennom århundrer. Først da champagne-industrien på begynnelsen av 1700 tallet med Ruinart i spissen begynte å formes endret familien driften til å bli druedyrkere. De leverte druer til de etablerte husene og idyllen rådet lenge. Med oppgangstider på begynnelsen av 1900-tallet kom det frem et ønske om å lansere vin under sitt eget navn. I 1910 tok Auguste and Pierre Philipponnat mot til seg og startet et champagnehus i den lille byen Mareuil-sur-Aÿ. 

Eget navn 

Lansering under eget navn ble en umiddelbar suksess og alle piler pekte oppover for familien Philipponnat, med unntak av krigsårene helt frem til 70-tallet. Å spare til dårligere tider hadde ikke familien tenkt mye på. Alt handlet om å markedsføre egen merkevare. Til slutt tok det nesten slutt for Philipponnat. Festen var over. Et generasjonsskifte som krevde mye kapital og behovet for renovering av eiendommene var påkrevd. Familien bestemte seg for å selge. Familien Philipponnat forlot eiendommen da likørprodusenten Marie Brizzard kjøpte og drev champagnehuset frem til midten av 90-tallet med blandet suksess. Problemene begynte å tårne seg opp igjen, og Philipponnat ble nok en gang til salgs. 

Solgt og solgt igjen

Økonomiske problemer tvang Marie Brizzard til å selge, men de hadde store problemer med å selge eiendommen da fagforeningen til arbeiderne nektet å halvere arbeidsstokken for å gjøre Philipponnat lønnsom igjen. Fagforeningen truet med å saksøke eventuelle nye eiere. Situasjonen var kritisk lenge, og faren for at eiendommen kunne bli slukt av en av de store produsentene var overhengende.  
 Redningen kom i siste øyeblikk. Bruno Paillard og Philippe Baijot kjøpte bedriften i 1997 gjennom sitt selskap Lanson-Boizel-Chanoine Champagne Group. Noe av det første de gjorde var sette familien tilbake igjen i førersetet med ansettelsen av Charles Philipponnat. Charles Philipponnat jobbet da som vinmaker hos Moët & Chandon og hadde både rett bakgrunn og etternavn for de nye eierne.
 Grunnen for å kjøpe Philipponnat handlet ikke om nesten 20 hektar vinmarker som fulgte med på kjøpet, men kontinuiteten i å drive den legendariske vinmarken Clos des Goisses videre. Pierre Philipponnat fikk ikke tak i denne kronjuvelen før i 1935, men allerede da ble den sammenlignet med Krugs Clos du Mesnil.

Brattest

Vinmarken Clos des Goisses er den bratteste i hele Champagne med sine 45 grader sørvendt kalksteinsskråning, full av gamle vinstokker som gir lagringsverdige og komplekse viner på grunn av sin lave avkasting. I bunnen av skråningen renner elven Marne forbi og bidrar med et velegnet mikroklima for den lille 5,5 hektar store vinmarken.  Fra 1964 har 3,5 hektar vært plantet med pinot noir og to hektar har vært plantet med chardonnay. 
Nettopp endring til pinot noir er essensen for den moderne del av Philipponnat. Fruktdrevne, alltid markant syrlighet og flott fylde preger de konsentrerte viner hvor de rimeligere vinene er noe av de beste på det norske markedet, mens de beste kan spares til de store øyeblikkene i livet. 

Philipponnat Clos des Goisses Brut

2007, 94

Lys grønngul farge. Mineral, toast,konsentrert lime og sitrus og eple på duft og smak. Lang konsentrert ettersmak. Bør lagres 10-15 år før den brukes.

Les mer
 • Pinot noir, Chardonnay Drue
 • Frankrike, Champagne Område
 • Philipponnat Produsent

Philipponnat Blanc de Noirs

2011, 89

Middels grønngul farge. Konsentrert stil, delikat fruktdrvet med eple, lime og kalk på duft. Lag på lag med duft. Nøtter og smørtoner med en delikat sitrustone. Passer til: Fisk, skalldyr.

Les mer
 • Pinot noir Drue
 • Frankrike, Champagne Område
 • Champagne Philipponnat Produsent

Philipponnat Royale Réserve Brut

2014, 88

Lys gulgrønn farge. Små bobler. Kjeks, røde eple og mineraler på duft og smak. Fyldig og rik ettersmak med kalktoner og sitrus

Les mer
 • Skalldyr, Aperitif Passer til
 • Pinot noir, Pinot noir, Chardonnay, Pinot meunier Drue
 • Frankrike, Champagne Område
 • Philipponnat Produsent

Philipponnat Grand Blanc Brut

2007, 90

Lys gyllen farge. Toast, eple og mineraler på duft. Konsentrert flott ettersmak. Utrolig bra syrlighet. Wow faktor

Les mer
 • Fisk, Skalldyr, Aperitif Passer til
 • Chardonnay Drue
 • Frankrike, Champagne Område
 • Philipponnat Produsent

 


Kapital leses av Norges mest innflytelsesrike ledere, gründere og talenter.

Bli abonnent fra kr. 169,- pr. måned.

Bli abonnent Logg inn