KapitalVin

 

Annonse

Det er ingen overdrivelse å hevde at det drikkes mye vin i Norge som ikke er optimalt drikkemoden. Drikkemoden? Ja du leste riktig, de fleste viner av et visst nivå har en periode de best møter de kvalitetskriteriene produsenten setter. Vanligvis selger Chablis, Burgund, Bordeaux, Piemonte, Champagne sine nyeste årganger, men det er sjelden de er optimalt drikkemodne før etter mange år.  

Har du et ønske om å drikke bedre og mindre vin, er moden vin akkurat noe for deg.

Vi kjenner ingen som har gått fra å drikke moden vin til å bare drikke unge viner igjen. Modenhet i vin, hva er det? Det er flere oppfatninger om når en vin er moden, og om hvilke egenskaper som karakteriserer en moden vin. Etter vår mening oppstår tidspunktet for modenhet når det er en balanse mellom to sentrale aktører i en vin: Syre og tanniner. 

Nøkkelordet er oksidasjon

Syrligheten i vinen bør ikke være for dominerende og tanninene skal være avdempet og gi en munnfølelse med et avdempet bitterpreg. En modnet vin har en balanse mellom disse elementene samt en utviklet aromaprofil og gjerne en annen munnfølelse som til sammen skaper noe som er bedre og større enn hva utgangspunktet var. Oksidasjon er et nøkkelord. I en litt forenklet forklaring kan du sammenligne modenhet med to røde epler hvor det ene deles i to. Det ene eplet vil etterhvert blir brunere i kuttflaten og utvikler seg smaksmessig helt annerledes enn det som er urørt. Syrligheten vil også dempes og teksturen vil oppleves forskjellig. 

Smak underveis

Bør man investere i en vinkjeller for å kjøpe ungt og drikke gammelt? Det forutsetter at du har tålmodighet, plass og evne til å kjøpe inn flere flasker om gangen. I første omgang anbefaler vi flittig bruk av Vinmonoplets spesialbutikker sammen med vinauksjonene i inn- og utland. Om det faller i smak er veien til egen vinkjeller kort. 

En oppbygging av en vinkjeller som ikke bare er til pynt handler også om å utvikle egen smakskompetanse ved å like og forstå utviklingen i en vin. Et godt hjelpemiddel er Coravin. Ved bruk av Coravin skjenker du deg et lite prøveglass med vin gjennom en nål i naturkorken, uten å trekke opp selve korken på vanlig måte. Argongassen som tilføres gjør at resterende vin i flasken ikke oksideres og eldes. Coravin er for vinsamlere et basisverktøy på lik linje med gode vinglass og en god totrinns vinopptrekker. 

Gode lagringsforhold gjennom vinskap eller vinkjeller/vinvegg må også taes med i vurderingen ved modning av vinen. Det er en kjensgjerning at et innredet vinrom/vinkjeller øker verdien av boligen. Skulle du komme i posisjon til å selge noen av vinene dine så er stabile og gode lagringsforhold en forutsetning for et godt salg. 

Når du først er hektet på å drikke drikkemoden vin faller du sjelden tilbake til å drikke en Grand Cru vin fra Chablis ved lansering i Norge. Du gremmes når naboen serverer Puligny Montrachet som bare er noen år gammel. Vi sammenligner ofte litt spøkefullt det å servere en topp kvalitesvin for ung med å kjøpe en toppmodell av Porsche, men uten å få motoren på kjøpet. 

 

Hvor kan jeg kjøpe moden vin?

Du kan bestille moden vin i Vinmonopolets nettbutikk og i alle dets utsalgssteder. Polets syv spesialbutikker finner man på Aker Brygge og CC Vest i Oslo, Hamar, Sandnes sentrum, Sandefjord, Valentinlyst i Trondheim og Valkendorfsgaten i Bergen. Vinmonopolets vinauksjoner arrangeres i samarbeid med auksjonshuset Blomqvist i Norge. Auksjonsfirmaet Bruun Rasmussen i København er en annen kilde til å kjøpe moden vin.

Ch. du Coing de Saint Fiarce Comte de St. Hubert

2007, 88

Middels gulgrønn farge. Mineraler, urter og sitrus på duft og smak. Utpreget syrlighet med saltaktig avslutning. Perfekt til østers

Les mer
 • Melon de bourgogne, Muscadet Drue
 • Frankrike, Loire Område
 • Ch. du Coing de St. Fiacre Produsent

Dom. de Chevalier Blanc

2013, 91

Lys grønngul farge. Aromatisk vin med stikkelsbær, sitrus og eple på smak og duft. Konsentrert syrlighet og god lengde. Bør dekanteres

Les mer
 • Fisk, Skalldyr Passer til
 • Sauvignon Blanc, Sémillon Drue
 • Frankrike, Bordeaux Område
 • Dom. de Chevalier Produsent

Viña Tondonia Reserva

2006, 87

Middels rød farge. Utviklet duft blåbær, bjørnebær med ceder, blyantspiss og urter på duft og smak. Markert alkohol og balanserte tanniner. Flott syrlighet. Bør dekanteres før servering

Les mer
 • Lam og sau Passer til
 • Mazuelo, Graciano (bovale), Tempranillo, Garnacha, Graciano, Mazuelo, Garnacha, Tinta del toro (tempranillo), Graciano (bovale), Tempranillo (tinto del pais) Drue
 • Spania, Rioja Område
 • Lopez de Heredia Produsent

 

Ch. Capbern Gasqueton

2006, 88

Middels blålilla farge. Røde bær, cedertre og paprika på duft og smak. Utviklet aromabilde med fruktdrevet stil og modne tanniner og lang ettersmak. Flott syrlighet

Les mer
 • Storvilt, Lam og sau Passer til
 • Cabernet Sauvignon, Merlot, Cabernet Franc Drue
 • Frankrike, Bordeaux Område
 • SCEA Calon Ségur Produsent

Prado Enea Gran Reserva

2009, 89

Dyp rød farge med blålilla kant. Bjørnebær, krydder og anis på duft. Fatpreg, noe varm. Moderne stil.Saftig og flott vin

Les mer
 • Storvilt Passer til
 • Tempranillo, Garnacha, Graciano, Mazuelo, Garnacha, Graciano / mazuelo / viura, Garnacha, Graciano, Mazuelo, Tinta del toro (tempranillo), Graciano (bovale), Tempranillo (tinto del pais) Drue
 • Spania, Rioja Område
 • Bod. Muga Produsent

Defaix Chablis 1. Cru Les Lys

2004, 89

Middels gulgrønn farge. Kalk,smør og eple på smak og duft. Fet fyldig smak med lang utviklet ettersmak. Server i store glass. Perfekt til grillet hummer

Les mer
 • Skalldyr Passer til
 • Chardonnay Drue
 • Frankrike, Burgund Område
 • Dom. Daniel-Etienne Defaix Produsent

Kapital leses av Norges mest innflytelsesrike ledere, gründere og talenter.

Bli abonnent fra kr. 169,- pr. måned.

Bli abonnent Logg inn