KapitalVin

Levetiden for bestselgerne på Vinmonopolet er blitt kortere de 10 siste årene. Nordmenn er derimot lojale mot noen vinprodusenter. En slik «norgesvenn» er Domaine du Tariquet fra Frankrike.

Annonse

Overtok etter halvsøte tyske viner

Suksessen har ikke kommet av seg selv. Det startet med et smaksskifte i Norge og Domaine du Tariquet hadde rett vin på rett sted. På 80-tallet hadde tyske halvtørre viner sin storhetstid i Norge. Folkevinene Black Tower, Liebfraumilch, Reiler Vom Heissen Stein og Blue Nun fikk en ny utfordrer mer eller mindre over natten. Tørr og fruktig på smaken og ikke så klissete som de tyske vinene etterhvert ble oppfattet.

Bjørner, sirkus og vin

Familiebedriften Domaine du Tariquet dateres tilbake til 1912. I hjertet av Gascogne i landsbygden i sør-vest Frankrike startet Pierre og Helene Grassa opp under beskjedne kår. Det var ikke en selvfølge at det ble vinproduksjon. Før familien slo seg ned her var de innom både sirkus, bjørnetemming og jakten på lykken i New York, før de vendte hjem for å starte produksjon av det lokale brennevinet Armagnac, som har lange tradisjoner i regionen. Det var imidlertid ikke enkelt å leve av Armagnac-produksjon og etterhvert måtte ekteparet se etter nye markeder. Den lille familiebedriften tok steg mot svaksvinsproduksjon sakte, men sikkert og Pierre Grassa og hans kone Hèléne kunne levere ca 30.000 flasker hvitvin av 1980-årgangen.

En suksess ble til

Naboene i Gascogne-området mente at ekteparet måtte være splitter pine gale som satset på vin. I Gascogne lagde man brennevinet Armagnac eller gåselever, ikke hvitvin. Naboene tok grundig feil. Etter at vinene fra Domaine du Tariquet vant gull i 1981 under vinmessen i Montpellier eksploderte etterspørselen etter den rimelige friske hvitvinen. En suksess var skapt over natten.

Mens første og andre generasjon bygget sten for sten og skapte merkevaren ble tredje generasjon den som skulle modernisere og fornye familiebedriften. 2008 var den første årgangen hvor brødrene Armin and Rémy prøvde seg på egen hånd. Siden har de all sin tid siden jobbet med å bevare og fornye de rene og friske vinene Domaine du Tariquet er så kjent for.

Bærekraftig og populær

En av de viktige grepene tredje generasjon av familien Grassa har gjort er å tilrettelegge for et så naturlig jordbruk som mulig, mindre bruk av svovel og uten bruk av kunstgjødsel og sprøytemidler. Utviklingen har vært enorm, fra beskjedne 30.000 flasker på 80-tallet til dagens produksjon på 10 millioner flasker. Det krever sin logistikk på alle plan. Som en av Frankrikes største private vineiendommer på over 1350 hektar med ni slott hviler det et stort ansvar å etterleve. De tilhører utvilsomt den unge generasjonen av vinmakere som er opptatt av å ta vare på naturen og å drive bærekraftig jordbruk. Deres filosofi er å lage vin i balanse med naturen. Vinmarkene dyrkes etter lutte raisonné-prinsippet, noe som betyr at de er forsiktige med hva de bruker i behandlingen av vinmarkene så vel som i produksjonen av vinen. De bruker naturlig kompost og gress mellom vinrankene som gir et mikroklima med biologiske mangfold. Ved produksjonshuset har de investert i et renseanlegg som resirkulerer alt vann fra drift og produksjon og som dermed ikke forstyrrer det lokale økosystemet. For å få så ferske og friske viner som mulig har de kjøpt transporterbare, lufttette kjøletanker som plasseres i vinmarken under innhøsting. Slik bevarer de den rene, friske frukten druene i regionen er så kjent for.

Resultatet av arbeidet fra familien Grassa ser man på vinkjøpere i Norge. Kvaliteten er høy kontra pris, kundene vet at vinene leverer stabil kvalitet og i nesten 40 år har Domaine du Tariquet toppet salgsstatikkene i Norge. 

Dom. du Tariquet Classic

2018, 87

Lys gulgrønn farge. Vegetal, sitrus og urter på duft. Fruktig anslag med markert syrlighet. Lang fruktig ettersmak. Klassisk og god fra Grassa familien

Les mer
 • Fisk, Skalldyr, Aperitif Passer til
 • Ugni blanc, Colombard, Sauvignon Blanc, Gros manseng, Gros manseng Drue
 • Frankrike, Sørvest Område
 • Ch. du Tariquet Produsent

Tariquet Sauvignon Blanc

2018, 86

Lys grønngul farge. Stikkelsbær, sitrus og eple på duft. Frisk syrlighet anslag med florale sitrus toner på duft.

Les mer
 • Fisk Passer til
 • Sauvignon Blanc Drue
 • Frankrike, Sørvest Område
 • Ch. du Tariquet Produsent

 

Dom. du Tariquet Amplitude

2017, 87

Lys grønngul farge. Gul frukt, sitrus og grapefrukt på duft og smak. Balansert flott syrlighet og utpreget fruktdrevet utgang

Les mer
 • Fisk, Skalldyr Passer til
 • Gros manseng Drue
 • Frankrike, Sørvest Område
 • Domaine du Tariquet Produsent

Tariquet Chardonnay

2017, 86C

Lys grønngul farge. Fruktdrevet, gul frukt, sitrus på duft. Fruktig og enkel

Les mer
 • Fisk, Skalldyr Passer til
 • Chardonnay, Chardonnay Drue
 • Frankrike, Sørvest Område
 • Ch. du Tariquet Produsent

Dom. du Tariquet Late Harvest

2017, 88

Middels gulgrønn farge. Gul moden frukt, aprikos, appelsin og sitrus på duft og smak. Rik fyldig smak ned søtlig fruktdrevet ettersmak.

Les mer
 • Krydret/Asiatisk/Spicy, Dessert, kake, frukt Passer til
 • Gros manseng Drue
 • Frankrike, Sørvest Område
 • Ch. du Tariquet Produsent

 


Les også:

Konsulenter fra all-time high til kamp for livet:

– Jeg vil fighte for businessen

Norske konsulentselskaper var vekstvinnerne i Norden i fjor. Nå venter en annen virkelighet. – Jeg vil fighte for oppdrag og businessen fremover, sier Sopra Steria-topp Kjell Rusti. 

7 min lesetid

Andre leser også: