KapitalVin

Vinbransjen og kanskje spesielt produksjonen av vinen er en mannsdominert verden.  Mye av årsaken kan ligge i tradisjonene, hvor kunnskapen om faget har gått i arv fra far til sønn gjennom generasjoner.  I dag er det derimot mange kvinner som gjør seg bemerket blant verdens beste vinmakere.  Jeg har plukket ut seks fantastiske vinmakere, som alle lager stedsegne viner med høyt fokus på fruktdrevne, konsentrerte og matvennlige viner. 

Annonse

Mireia Torres Maczassek er arving til en av verdens største familieeide vinprodusenter og har sammen med familen bidratt til at Torres er en av de mest respekterte produsentene i verden. Spesielt på bærekraft og miljøarbeid har Torres gjort seg bemerket. Torres har tatt steget fra å være en produsent fra Penedes til å ha vinmarker over hele Spania.  I lang tid har vinmarker, og eiendommer blitt bygget opp steg for steg for å være selvstendige bedrifter.  Målsetningen til familien Torres har vært å etablere seg som et ikon for Spania med klassiske vineiendommer i Conca de Barberà, Toro, Jumilla, Ribera del Duero, Priorat og Rioja.  Vi mener de er på god vei til å bli et nasjonalikon.

Mireia Torres Maczassek

Arianna Occhipinti nevnes av mange som Italias naturvindronning. Hennes fantastiske viner har gjort Occhipinti  til en ikonisk representant for den nye generasjonen av vinmakere i Italia. Hennes interesse for vinmaking ble vekket fra barnsben av da hun løp rundt i vinkjelleren til sin onkel Gusto Occhipinti. Etter vinstudiene vendte hun hjem til Sicilia. Med to tomme hender og onkel Gusto som “gudfar” for prosjektet, ervervet hun vinmarker og bygde opp et vineri. Dette er i seg selv en kolossal prestasjon for en ung jente på den patriarkalske sicilianske landsbygda.

 

Theresa Breuer er vinmaker og eier av  kult-produsenten Georg Breuer i Rheingau i Tyskland. Hun lever og ånder for sin vinfilosofi. Filosofien sier at vinen gjør seg selv, det vil si ingen kjemikalier eller stoffer tilsettes jorden eller vinen.  Theresa ble som 19-åring mer eller mindre “kastet” inn i vinbransjen etter at hennes far Bernard Breuer brått falt bort.  Ansvaret var tungt i begynnelsen, men idag regnes hun som en av nestorene på vin fra Rheingau.  I dag kan man trygt si at hun har klart  å bringe vinene fra Georg Breuer opp på et helt annet nivå enn de tre generasjonene før henne.

 

Heidi Schröck er dessertvindronningen fra Østerrike.  Hun lager en rekke viner som fint kan lagres en generasjon eller to.  Hun har vært toneangivende i Østerrike etter vinskandalen som rammet landet på 80-tallet.  Schröck er et klart eksempel på en som forteller en historie gjennom vinen hun lager. Vinen Ruster Ausbruchs historie dateres tilbake til  1524, da navnet første gang ble nevnt i offentlige papirer. Disse søte vinene er vanskelig tilgjenglige, men Norge er at av få land i verden som har gode allokeringer av hennes viner.

 

Clotilde Davenne er en av de kvinnelige pionerene i Chablis. Clotilde Davenne ble oppfattet som en feminist som ønsket å bevise at også kvinner kunne lære å lage god vin. I årene mellom 1989 og 2004 var hun trofast og hardtarbeidende vinmaker hos Jean-Marc Brocard, en av Chablis’ største produsenter. Så kom ønsket om å lage sin egen vin, under egen etikett. Hun hoppet av karusellen og lanserte sin første “vin” i 2004 laget av innkjøpte druer og senere på egen eiendom i 2005. Nå er hun i full drift  med sitt eget eventyr i Chablis.  Et sterk og viktig stemme fra Chablis.

 

Andrea Mullineux kan ikke nevnes uten ektemannen Chris Mullineux, men hun har stått i bresjen for en vinrevolusjon i Sør-Afrika som i årene fremover vil gi vinene fra Sør-Afrika et enda bedre renommé enn i dag. Hovedmålet  for det unge ekteparet er å jobbe så naturlig som overhode mulig  uten at det går utover kvaliteten både i vinmarkene og kjelleren. Vinene er hverken syrejustert, filtrert eller tilsatt noe som helst annet enn er minimal mengde sulfitt. Andrea Mullineux bruker kun stedsegen naturgjær, og vinen spontanfermenteres i gamle eikefat. 

 

 

Enkene i Champagne

Ingen av disse hadde vært der  de er i dag uten at noen hadde tråkket opp stien først. Det var i Frankrike og Champagne de første kvinnene klarte å sette spor etter seg i vinbransjen.  De to verdenskrigene bragte med seg død og elendighet.  Under krigene ble de mannlige vinmakerne sendt i krigen, og mange kom aldri tilbake fra fronten, eller kom tilbake preget av det de hadde vært med på. Historiene er mange, men kvinnene tok ansvar. Enkene i Champagne er et begrep og området og merkevaren Champagne hadde aldri vært det som det er i dag uten kvinneinnflytelsen på markedsføring, vinifikasjon og ledelse.  Kjente merkenavn som Clicquot, Pommery, Bollinger, Laurent-Perrier og Henriot har alle hatt kvinner som har bragt firmaene opp i verdensklasse. 
Fremtiden ser lysere ut enn på lenge når det gjelder kvinnelige vinmakere, først og fremst av den enkle grunn at det ikke er et tema om det er en mann eller kvinne som har laget vinen.  Vinkvaliteten står igjen som den arven vår tids generasjon kvinnelige vinmakere etterlater seg.  

 

Jean Leon Vinya La Scala Cabernet Sauvignon Gran Reserva

2011, 90

Mørk rød farge med brunlig kant. Solbær, cedertre og røde bær på duft. Konsentrert, utviklet anslag med moderate tanniner og flott syrlighet. Lang ettersmak av røde bær og anis.

Les mer
 • Storfe, Lam og sau Passer til
 • Cabernet Sauvignon Drue
 • Spania, Catalonia Område
 • Jean León Produsent

Occhipinti SP 68 Nero d’Avola e Frappato

2017, 88

Lys blålilla farge.Kompleks aromabilde. Urter, mørke bær og kirsebær på duft. Saftig fruktighet og lang syrlig ettersmak. Flott matvin

Les mer
 • Storfe, Lam og sau Passer til
 • Nero d’avola, Frappato, Frappato, Nero d’avola Drue
 • Italia, Sicilia Område
 • Az. Agr. Arianna Occhipinti Produsent

Georg Breuer Berg Rottland Riesling

2014, 89

Middels grønngul farge. Eple, mineraler og sitrus på duft og smak. Moden fruktighet og konsentrert mineralsk ettersmak med eple, sitrus

Les mer
 • Sushi / sashimi, Fisk, Skalldyr Passer til
 • Riesling Drue
 • Tyskland, Tyskland Område
 • Georg Breuer Produsent

Heidi Schröck Beerenauslese

2015, 90

Middels ravgul farge. Aprikos, fersken og honning på duft og smak. Konsentrert, rik stil med lang ettersmak og flott syrlighet

Les mer
 • Dessert, kake, frukt Passer til
 • Welschriesling, Weissburgunder, Furmint Drue
 • Østerrike, Burgenland Område
 • Weing. Heidi Schröck Produsent

Davenne Chablis 2012/13

2017, 87

Lys gulgrønn farge. Sitrus, eple og kalk på duft og smak Fruktdrevet Chablis med mineralske toner og eple i ettersmaken. Nydelig markert syrlighet.

Les mer
 • Fisk, Skalldyr Passer til
 • Chardonnay Drue
 • Frankrike, Burgund Område
 • Clotilde Davenne Produsent

Mullineux

2017, 88

Lys gulgrønn farge. Fet stil, gul frukt og sitrus på duft. Lang flott ettersmak med god syrlighet.

Les mer
 • Lyst kjøtt, Fisk, Ost Passer til
 • Chenin Blanc, Clairette, Viognier Drue
 • Sør-Afrika, Swartland Område
 • Mullineux Family Wines Produsent

 


Les også:

Røkke og Stordalen har nesten 30 biler til sammen:

Se rikingenes luksusbilpark

To milliardærer skiller seg ut med særdeles rikholdige garasjer. Kjell Inge Røkke og Petter Stordalen har til sammen nesten 30 biler registrert i sine navn. Hos sistnevnte er det luksuriøse elbiler som dominerer. 

10 min lesetid

Andre leser også: