KapitalVin

Det er noe eget med Provence og dets fruktdrevne lyse lakserosa viner. Trenden i nordmenns drikkevaner er rosévin når sommeren og solen er på plass. Provence er akkurat som postkortet de fleste forbinder med det sørlige Frankrike. Vin har vært en naturlig del i hundrevis av år og vi har plukket ut seks sikre vinvalg fra Provence.

Annonse

Ypperlig til mat

På vinsiden i Norge er Provence i tet. Av totalt 227 roséviner fra Frankrike, kommer 114 fra Provence. Økologisk landbruk er i fremmarsj også i Provence og de beste produsentene lager sine viner uten tilsetningsstoffer samt minst mulig innblanding i vinkjelleren. Stikkord er lite svovelbruk, naturlig gjær og minimal filtrering. Til mat er tradisjonelt rosévin betegnet som unge og ferske viner, laget for raskt konsum det året de er tappet på flaske. Vinene er som regel enkle og fruktdrevne, og passer derfor godt til råvarer og fersk mat som ikke trenger mye tilberedning. Mat som passer til hvitvin vil også fungere til rosévin. For eksempel lyst kjøtt, fisk, grønnsaker, salater og skalldyr.

Vakkert landsskap

Romerne ga den første av sine provinser utenfor Italia navnet Provincia Nostra (vår provins), derav dagens navn Provence. Men det var ikke romerne som startet med vin i Provence. Sannsynligvis var det fokiserne som etablerte Marseilles i år 600 før Kristus som hadde med de første vinplantene til området. Minnet og inntrykket av Provence får oss til å tenke på tidlig vår, blått hav, olivenlunder og duft av lavendel, rosmarin og timian. Kjente kunsterne som Paul Cézanne, Albert Gleizes, Fernand Léger og Juan Gris ble tidlig inspirert av lyset og fargene i landskapet.

Klassisk fransk

Utenfor byene og bebyggelsen preges landskapet langs den sørlige kysten av Frankrike av store enger med lavendel og blomster hvor et vanlig syn langs landeveiene er franskmenn på sykkel med den obligatoriske piknik-kurven med rosévin. I bakgrunnen troner bratte lange kalkklipper som en dramatisk og skulpturell kontrast til det kuperte landskapet foran.

De beste vinmarkene er ofte plassert i de solvendte skråningene. Magert jordsmonn kombinert med mye solskinn og akkurat passe regn gir gode forhold for økologisk landbruk. Den alltid tilstedeværende Mistralen hjelper godt til med vind fra nord, noe som sikrer god lufting i vinmarkene og sunne druer som sjelden utsettes for råte eller sykdom. I moderne tid har vinlusen Phylloxera vasterix vært med på å forme vinmarkene i Provence. Den tok knekken på de fleste vinstokkene på slutten av 1800-tallet. Da bøndene måtte plante vinmarkene på nytt i begynnelsen av 1900-tallet, valgte de bort druesorter som var krevende å dyrke, eller som ga lavt utbytte. Mange lokale sorter forsvant, og spesielt Carignan ble massivt plantet. Først på begynnelsen av 2000-tallet kom Provence tilbake på kartet hvor du kunne kjøpe kvalitetsvin med stedegen karakter. Unntakene fantes jo tidligere, men mye av verdens bulkvin kom fra Sør-Frankrike. I dag kan man enkelt finne svært mange gode viner fra området, i alle prisklasser. Våre favoritter er testet her.

Ch. Gassier le Pas du Moine Rosé

2017, 85

Lys lakserosa farge. Fruktdrevet, grønne bær og sitrus på duft. Markert syrlighet

Les mer
  • Rolle, Cabernet Sauvignon, Syrah, Cinsault, Grenache Drue
  • Frankrike, Provence Område
  • Ch. Gassier Produsent

Ch. Routas Rosè

2018, 87

Lys lakserosa farge. Fersken, sitrus og jordbær på duft. Fruktdrevet. God konsentrert ettersmak av svale urter, grapefrukt og sitrus. Bør luftes før servering

Les mer
  • Fisk, Skalldyr Passer til
  • Syrah, Grenache, Cinsault Drue
  • Frankrike, Provence Område
  • Chateau Routas Produsent

By Ott

2016, 87

Lys lakserosa farge. Urter, røde bær og krydder på duft. Fruktdrevet med flott syrlighet og sitrus, mineraler i ettersmaken.

Les mer
  • Fisk, Skalldyr, Aperitif Passer til
  • Grenache, Cinsaut, Syrah Drue
  • Frankrike, Côte de provence Område
  • Dom. Ott Produsent

Dom. La Suffrene 2012/13

2018, 86

Lys lakserosa farge. Urter, krydder og røde bær på duft og smak. Moderat syrlighet og svak grapefrukttone i ettersmaken

Les mer
  • Fisk, Skalldyr, Aperitif Passer til
  • Mourvèdre, Cinsault, Grenache, Carignan Drue
  • Frankrike, Provence Område
  • Dom. La Suffrene Produsent

Studio by Miraval

2018, 87

Lys lakserosa farge. Røde bær, bringebær og sitrus på duft og smak. Lettdrikkelig og leskende. Balansert syrlighet og god fruktdrevet ettersmak

Les mer
  • Fisk, Skalldyr, Aperitif Passer til
  • Tibouren, Rolle, Grenache, Cinsault Drue
  • Frankrike, Provence Område
  • Ch. Miraval Produsent

Minuty Prestige

2018, 87

Lys lakserosa farge. Urter, krydder og røde bær på duft og smak. Fruktdrevet med grapefrukt og urter i ettersmaken.

Les mer
  • Lyst kjøtt, Fisk, Aperitif Passer til
  • Grenache, Mourvèdre, Cinsault Drue
  • Frankrike, Côte de provence Område
  • Ch. Minuty Produsent

Kapital leses av Norges mest innflytelsesrike ledere, gründere og talenter.

Les 2 artikler gra-tis i uken eller kjøp abonnement fra kr. 169,- pr. måned.

Prøv gratis Bli abonnent Logg inn